СВМ сигуран партнер, Зукорлић и Халими близу Немањине

– Савез војвођанских Мађара биће са СНС-ом у коалицији на свим нивоима – републичком, покрајинском и локалном – саопштио је након консултација с мањинским странкама

мандатар Александар Вучић, не наводећи осим њих ниједну странку из мањинског корпуса као дефинитивног коалиционог партнера. 

И лидер СВМ-а Иштван Пастор потврдио је да су сви елементи програма мандатара прихватљиви за ту странку.Иако са социјалистима јуче није било сусрета, Вучић је, одговарајући на новинарска питања, демантовао медијске спекулације о томе да им је нуђена дипломатија или било који други ресор.

– У питању су неистине, нисам човек с којим се преговара као на пијаци – поручио је Вучић, додајући да греше сви они који мисле да могу притисцима и уценама нешто изнудити.Мандатар је рекао да ће следеће недеље наставити консултације, а да ће разговоре о новој влади пре тога обавити и унутар СНС-а и с коалиционим партнерима те странке. Како је казао, даће све од себе да нова влада буде формирана брзо. На питање на шта је мислио када је прекјуче рекао да има једну недоумицу више, Вучић је одговорио да су неки људи оставили добар утисак на њега.

Он је, говорећи о јучерашњим састанцима, рекао да је имао добре разговоре с представницима Бошњачке демократске заједнице Санyака, не лаке, озбиљне и тешке са СДА Санџака, добре разговоре са Зеленом странком. С Партијом за демократско деловање договорено је да буде реализована његова иницијатива да у Владино Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу буду увршћени Албанци с југа Србије.

– Ништа природније, нормалније и разумније од тога. Добри односи Срба и Албанаца су веома важни и њих сам замолио за поштовање државе Србије – рекао је Вучић, најављујући да ће држава испунити своје обавезе по питању заступљености Албанаца у државним органима на локалном и регионалном нивоу.

По речима Иштвана Пастора, СВМ је за наставак модалитета сарадње и учешће у извршној власти као и у прошлом мандату тако што би кадровима из редова те партије припала места државних секретара. Заинтересовани су за ресоре инфрастурктуре, здравства, образовања и пољопривреде, а Пастор констатује да „код мандатара постоји начелна спремност и отвореност у односу на ту идеју јер се таква врста наше сарадње у протекле две године показала и доказала“.

На питање да ли је разговарано о прописима који се тичу Покрајине, попут имовине и финансија, Пастор је одговорио да је „све то део документа који смо предали мандатару“.– На то ћемо се вратити следеће недеље. Али пошто су та питања била део коалиционог споразума и у претходном периоду, мислим да то није камен спотицања, или нешто у чему ћемо се разилазити. Сматрам да су то питања која се морају решавати, не само због Војводине него и због читаве земље – подвукао је Пастор.

Како је оценио, јучерашњи 45-минутни разговор био је садржајан и пријатељски. 
– Заједнички смо констатовали да смо у протеклом периоду као друштво направили огроман корак у односима између Срба и Мађара у Србији. Рекао сам мандатару да имам утисак да мађарска заједница никада у тој мери и на тако позитиван начин није прихватана у српском друштву, барем не у протекле две-три деценије, као што је то данас. То је веома добро, не само за војвођанске Мађаре него генерално за српско друштво. То није нешто што је настало само по себи већ због низа разглога, међу којима је та сарадња из претходног периода, а коју намеравамо да наставимо – поручио је лидер СВМ-а.

Председник БДЗ-а Санyака Муамер Зукорлић рекао је да су много веће шансе да та странка буде део парламентарне већине, а да ће се о модалитетима учешћа у влади разговарати наредних дана.
– Опредељени смо да будемо део парламентарне већине ако постигнемо сагласност о политичкој платформи – рекао је Зукорлић.
Лидер СДА Сулејман Угљанин саопштава да та странка неће бити део ни владе, ни опозиције. Најављује да ће захтевати лустрацију у службама безбедности због, како је рекао, злочина у Снаyаку током деведесетих, усвајање резолуције о Сребреници у Скупштини Србије, закона о цивилним жртавама рата и мањинског закона.

Председник ПДД-а Риза Халими каже да ће та странка, по свему судећи, бити део парламентарне већине, што до сада није било случај.
Он је подсетио на то да је посланик ПДД-а гласао за избор Маје Гојковић и да је тиме отворена та нова атмосфера.
Вучић је разговоре о Влади започео у уторак, састанцима са СПС-ом, СРС-ом, Покретом „Доста је било“, ЛСВ-ом и ЛДП-ом, као и Покретом „Двери“. Најавио је консултације и са странкама с изборне листе и у самом СНС-у.

С. Станковић
 

Нема новости о покрајинској влади

– У овом тренутку не постоји дефинитивна одлука о томе ко ће бити део будуће парламентарне већине и ко ће чинити будућу покрајинску владу. То је нешто што предстоји, што треба да се до краја дефинише у наредних неколико дана – саопштио је лидер СВМ-а и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.
Како је рекао, у разговору с мандатаром „дотакли смо се и тог питања, али не могу ништа конкретније рећи од оног што већ знате“.
Било је речи и о формирању општинских и градских власти, а Пастор истиче да разговори иду нормалним током и да нема отворених питања о којима се не може постићи договор.

Чабради: Влади треба „зелена” политика

Председник Зелене странке Горан Чабради, који је иначе у заједничком посланичком клубу с ЛСВ-ом, каже да је та странка спремна за учешће у влади, уколико буду подржани пројекти које су јуче представили премијеру.
– То је остало отворена тема о којој ће се разговарати на наредном састанку – казао је Чабради. – Мандатару су се наши предлози из области екологије и социјале учинили занимљивим. Мислимо да свака Влада у Србији треба да има „зелену политику“ и зато смо спремни да учествујемо у њој.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести