Таласање због нове верзије Војвођанске академије наука

Иницијатива Покрајинске владе да се оснује Војвођанска академија наука, уметности и културе изазвала је опречне реакције на политичкој сцени Војводине.

По Нацрту одлуке о основању ВАНУК-а истиче се да би требало да буде организован „као јавна установа без било каквог вида аутономије, а уместо председника, имаће директора, управни и надзорни одбор”.

Из Покрајинске владе кажу да је постојање такве институције оправдано с обзиром на специфичности Војводине.

– То што се нешто зове академија – јер видим да је и то проблем – мислим да не постоји закон, а камоли устав који каже да нешто може или не може да се неким именом зове – каже покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов. – Али, по суштини деловања, по суштини организовања – да, закон има право, Устав има право и ми смо се тога држали.

Када је Уставни суд Србије крајем 2012. године оспорио готово две трећине Статута Војводине, међу неуставним одредбама нашло се и реоснивање Војвођанске академије наука и уметности 2003. године и њено финансирање из покрајинског буyета, с образложењем да покрајина нема надлежности у науци. ВАНУ је тада пререгистрована у невладину организацију са сличним називом.

Председник посланичке групе СПС-а у Скупштини Војводине Павле Будаков рекао је да га је предлог Покрајинске владе о формирању ВАНУК-а изненадио после јасне одлуке Уставног суда да Војводина нема надлежност да оснива академију наука.

– Сада се одређеним коришћењем Закона о јавним службама и Статута Војводине покушава пронаћи начин да се таква институција формира – рекао је Будаков, наглашавајући да тај начин није одговарајући.

Он је казао да чињеница да се Војвођанска академија више не зове ВАНУ него ВАНУК, представља један од начина да се избегне, како је рекао, јасна одлука Уставног суда.

– Људи који се баве науком на територији Војводине апсолутно имају могућност да се укључе у рад Српске академије наука и уметности, односно у њен огранак у Новом Саду, а став тог огранка је познат – да је спреман да све људе ове државе који испуњавају одређене критеријуме прими у своје чланство – истакао је Будаков.

Он је казао да се предлогом о формирању ВАНУК-а непотребно продубљују разлике у Војводини и подгрева укупна политичка атмосфера те да је Србија „мала земља и да је САНУ сасвим довољан за афирмацију свих наших научних достигнућа”.

По његовим речима, очигледно је да се тим предлогом покушава изврдати одлука суда, али и дати неки елементи који Војводину чине више од аутономије.

Потпредседник Скупштине Војводине Ђорђе Милићевић (СНС) истакао је да је такав предлог у супротности са Уставом, подсетивши да је Уставни суд већ сада бившу Војвођанску академију наука и уметности прогласио неуставном, односно да према одлуци тог суда Покрајинска влада нема надлежности за формирање такве институције.

„Овакав нови предлог за циљ има стварање тензија у Војводини и у целој Србији што и јесте у карактеру Покрајинске владе која промповише политику сукоба, а не дијалога”, рекао је Милићевић Танјугу.

Он је казао да је за сваку политичку странку апсолутно нормално да поштује Устав и законе али да, како је нагласио, „видимо да се Покрајинска влада предвођена ДС не руководи таквом политиком, јер Устав и закон нису оквири у којима се по њима треба кретати”. Овакав предлог Покрајинска влада, по Милићевићевим речима, донела је водећи се искључиво страначким интересима и очигледно је да за њу највиши правни акти Србије не значе ниста.

А. Савановић

Трећа Србија: Пајтићева нова обмана
Трећа Србија саопштила је да је иницијативом за оснивање ВАНУК-а режим Бојана Пајтића „свесно ушао у поновну обману грађана и државе те да је његов стратешки циљ да кроз непоштовање одлука Уставног суда покуша да створи свој паралелни систем, и тиме дестабилизује прилике у Србији и региону“.

„Правничко незнање Пајтићевих бирократа је прескочило нову лествицу неписмености и овога пута се ради о покушају да се, позивом на Закон о јавним службама, по којем се оснивају између осталог и установе културе, свесно заобиђе одлука Уставног суда, и формира установа чије је постојање већ једном утврђено као неуставно и незаконито“, истиче се у саопштењу.

Стога Трећа Србија подсећа покрајинску олигархију на цитат из горе наведене Одлуке Уставног суда где се јасно каже: “Уставни суд је такође констатовао да се академија наука и уметности не може сматрати установом културе у смислу Закона о култури, нити уопште установом у смислу Закона о јавним службама, чије оснивање је дозвољено аутономној покрајини, под условима прописаним законом.”
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести