Тим који је донео европску титулу Новом Саду

Дванаесточлана делегација Новог Сада отишла је у Брисел прошлог четвртка да би представила адуте града у финалу избора за Европску престоницу културе 2021. године и одатле се вратила

с том престижном титулом. Пројекат „Нови Сад 2021” тако је успешно окончан, а следе припреме за 2021. годину и испуњавање апликације, а из Организационог одбора одлучили су да представе људе који стоје иза тог историјског успеха Новог Сада.

Новосадску делегацију у Бриселу предводили су градоначелник, уједно и члан Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021”, Милош Вучевић, као и председник Организационог одбора „Нови Сад 2021” и председник Управног одбора „Егзит” фондације Немања Миленковић. Новосадски архитекта Дарко Полић поделио је с комисијом урбанистичку визију Новог Сада као члан тима задужен за културну инфраструктуру, док је на правна питања одговарао адвокат Вук Радуловић, менаyер међународних односа и координатор пројекта. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић био је члан делегације задужен за културну стратегију, док је координаторка тима за апликацију Милица Рашковић поделила с панелом екперата зашто је крилатица пројекта заснована управо на мостовима. Како наводе из Организационог одбора, целокупно излагање модерирао је глумац Лазар Јованов, док је управница Галерије Матице српске и заменица председнице Уметничког савета пројекта „Нови Сад 2021” Тијана Палковљевић Бугарски истакла утицај који ће титула имати на новосадску уметничку сцену.

Програмски директор апликације и професор на Факултету за медије Момчило Бајац био је члан тима задужен за мониторинг и евалуацију, док је управница „Бел арт” галерије Весна Латиновић била одговорна за сарадњу. Међу представницима који су отишли у Брисел били су још и пи-ар менаyер Културног центра Новог Сада Душан Вуковић, који је припремио презентацију за Брисел, и професорка Јелена Ребић у улози преводиоца.

Иза пројекта, наводе у Организационом одбору, крије се, међутим, читав тим људи који је предано учествовао у изради апликације, коментарима, промовисању пројекта и осмишљавању како би културна сцена Новог Сада требало да изгледа у наредном периоду.

Сам Организациони одбор чине Душанка Манић, заменица председника, Синиша Јокић, Славко Гордић, Обрад Шкрбић, Душан Поп Ђурђев, Зоран Хаyи Лазин, Славиша Грујић, Драган Станић, Жанко Томић и Селимир Радуловић. Састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, циљ Уметничког савета био је да пружи стручну помоћ на изради уметничког концепта и стратегије кандидатуре, а осим Тијане Палковљевић Бугарски, чинили су га и  председница Рита Кинка, Весна Каћански, Валентин Венцел, Данијел Бабић, Владимир Копицл, Душан Ковачевић и Здравко Вулин.

Апликацију која је почетком септембра послата Бриселу израдили су, уз Весну Латиновић, Лазара Јованова, Дарка Полића, Милицу Рашковић још и Зоран Таировић и Драган Марковић, а инострани саветници пројекта били су Кристијан Потирон, Петр Шимон и Мартон Мехеш. За свакодневну промоцију пројекта „Нови Сад 2021” био је задужен оперативни тим пројекта у саставу: Александра Јовановић, Душан Вуковић, Бојана Козомора, Бојана Јуришић, Денис Бајац, Ивана Миленковић, Љиљана Кузмановић и Добривоје Дробац.

Осим свих наведених, кажу у Организационом одбору, свој допринос у титули имају и бројни грађани, институције и организације који су активно учествовали у изради стратегије културе и предлозима за унапређење културног живота Новог Сада, а свакако немерљив је допринос свих Новосађана који су кандидатуру свог града од срца подржавали, а на свој град се у сваком тренутку поносили, закључено је у допису Организационог одбора.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести