Тражићемо хитну седницу СБ УН због отимања српске имовине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији „Трепче” неважећа за

Владу Србије, њене институције, привредне субјекте и за њене грађане.

Он је на конференцији за новинаре најавио да ће Влади предложити да у понедељак затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244 на којој почива мир и стабилност у региону.

„Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, мораће да се разговара у УН”, рекао је Ђурић истичући да одлука косовског парламента представља и удар на темеље Резолуције 1244, којом је успостављен мир у покрајини.

„Ова одлука је неважећа и не производи правна дејства, нити последице када је реч о радно-правним односима, својинским, дужничко поверилачким односима, и свим другим односима које комбинат Трепча има“, поручио је Ђурић подвукавши да ова одлука приштинских власти није важећа у нашем систему.

Он је подсетио да ово није први пут да се покуша опљачкати Трепча, указујући да је нацистичка машинерија за време Другог светског рата то покушала свесна минералних ресурса, јер Трепча представља жилу куцавицу нашег народа на ширем подручју, не само Косова и Метохије већ и Рашког округа.

„Као и тада сваки покушај да се Трепча у будућности отме и одузме од онога коме припада завршиће се на исти начин. Ово није само удар на једно предузеће, већ и удар на право једног народа да постоји“, уверен је Ђурић.

Он је нагласио да су на Трепчиној земљи изграђена наша насеља, куће, у рудницима ради више хиљада наших радника, који хране своје породице.

Трепча је, према његовим речима, изградила и одржала генерације не само Срба, већ све који су хармонично радили у том комбинату.

Одлука приштинских власти, како је истакао, предстваља удар и на темеље Резолуције 1244, којом је успостављен мир у покрајини, јер се и у њој помиње Трепча као и њено право да ради.

Трепча није без разлога унета у Резолуцију, јер од ње зависе живот, егзистенција и опстанак насих људи, казао је он.

„Онај који удара на то удара на темеље поретка којим је заустављено све што се дешавало крајем 90-тих година. Ово је покушај да се доврши етничко чишћење Срба на Косову и Метохији“, нагласио је Ђурић.

Он је истакао да је за њега лично неприхватљиво што ЕУ ћути о конфискацији Трепче, додајући да се Београд више пута званично обраћао Бриселу, али да они ћуте о теми која је од суштинског значаја за односе Београда и Приштине, иако су одговорни за дијалог.

 

Влади ће, како је поновио, предложити да затражи седницу Савета безбедности УН о одлуци приштинских власти, те и да формално поништи ту одлуку, односно да је формално обезваничи.

„Део те одлуке треба да буде и налог министарствима и другим институцијама Србије да омогуће несметано функционисање Трепче и уживање свих слобода наших грађана у вези конфискације“, додао је Ђурић.

Он је оценио да је ова одлука покушај „клина у мртвачки сандук дијалога Беогарда и Приштине”, те да је још један поступак који онемогућава да се дође до успеха у дијалогу.

Ђурић је казао да лично сматра да је било лоше што је дијалог о Косову и Метохији премештен из УН, јер би нам било неупоредиво лакше разговарати у амбијенуту у којем би било више непристрасних, однсоно оних који нису признали једнострано проглашену независност Косова.

Он је указао да је Иса Мустафа упутио јасне претње најавивши да Трепча Север неће постојати.

„Сматра да се преварио јер хиљаде радника Трепче неће престати да постоје, нити наша подршка њима, наша борба да живимо, сачувамо што је наше. Трепча ће бити тамо, а једино неће бити он у тој Трепчи, нити доћи да је види, посети или заузме. Народ ће знати да заштити своју имовину“, уверен је Ђурић.

Такође је подсетио да се годишња производња и ископавања налазе у сталном порасту на северу, и да је сваке године била већа за неких 20 одсто.

„Прошле године је производња износила 210.000 тона. Од те руде која је пласирана на свестко тржиште, прошле године, без било каквих субвенција, живело је више од 3.000 радника Трепче. Толико је то значајан економски ресурс“, објаснио је он.

Ђурић је додао да је захваљујући одлуци премијера Александра Вучића да се помогне развоју Трепче започета студија изводљивости за израду нове фабрике акумулатора и батерија, што је најављено приликом његове посете северу покрајине пре пар месеци.

Е. Д.

 

Вулин: Покушај дестабилизације КиМ

Министар Александар Вулин изјавио је  да је усвајање закона о Трепчи у косовској скупштини покушај да се установи преседан по питану имовине у покрајини, али и покушај дестабилизације Косова и Метохије. Вулин је за РТС рекао да је Приштина усвајањем тог закона покушала да установи правило по коме је све што се налази на простору КиМ припада “некаквој влади у Приштини”.

“То би значило да сада ми овде у Београду кажемо - Кока кола се налази у Земуну, то је наше власништво, какве то везе има са њеним власником из Грчке, Америке...”, рекао је Вулин. Влада је на време упозоравала да ће се то дешавати на КиМ, а онај ко то ради, каже Вулин, не размишља само о имовини, размишља да направи ситуацију која јако тешко може да се контролише.Додајући да је то и покушај дестабилизације Косова и Метохије, Вулин је рекао је регион и даље веома осетљив, да се ситуација у БиХ никако не смирује, чак ни после локалних избора који су прошли мирно, али их политичари покушавају направити немирним, као и да је ситуација у Црној Гори и Македонији нестабилна. Истакао је да се ситуација додатно може безбедносно дестабилизовати, те додао да је председник владе Александар Вучић био више него јасан протеклих неколико недеља када је упозоравао на овакав сценарио.

 

„Трепча север”: закон неспроводив

У Звечану је одржана седница синдиката „Трепче север” и са руководством комбината је истакнуто да је закон донет у косовској скупштини неприхватљив и на северу Косова неспроводив. Председник Синдиката радника „Трепче” Душан Драговић изјавио је да је косовска влада показала да српска заједница за њу не постоји нити менаџмент „Трепче” на северу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести