У децембру деполитизација службеника на локалу

Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе

Кори Удовички изјавила је  да ће у децембру почети професионализација и деполизација службеника на локалу, а на основу новог Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

Она је на семинару у Новом Саду посвећеном примени тог закона рекла да, уколико нема капацитета за његово одговарајуће спровођење, то може постати стега, која би за последицу имала замрзавање постојећих структура. Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је с ЕУ пројекат који акценат ставља на реорганизацију јавне управе.    

– Верујем да ће се наредна влада бавити стратегијом децентрализације – истакла је министарка.

Она је објаснила да се у претходном периоду и лично уверила у то да није проблем у томе да ли је потребно више, али свакако не мање децентрализације, него је проблем у недовољно функционалном систему. 

Кори Удовички је подсетила представнике локалних самоуправа на то да до краја године треба да успоставе матична подручја, што је обавеза по Закону о матичним књигама. Уз напомену да нека подручја Србије нису технички опремљена, она је истакла да је неопходно или да се то питање реши или да се обезбеди да једно подручје опслужује друго. Министарка се захвалила Савету Европе и Делегацији ЕУ због подршке на том пројекту, као и Сталној конференцији градова и општина на партнерском односу у решавању питања на локалу.

Државни секретар у том министарству Иван Бошњак је истакао да је неопходно сигурно политичко и професионално лидерство у процесу који ће омогућити да управа буде ефикасна подршка и јавним и приватним инвестицијама које чекају да буду реализоване у циљу развоја њихових општина и градова, Војводине и Србије.

Е. М.

 

Недовољно обучени кадрови

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић је навео на семинару да ће примена новог закона умногоме утицати на рационално управљење људским ресурсима, што је и суштина новог Закона.

– Смањење броја запослених нас свакако очекује, а рационализација је дефинисана корацима које прописује закон – казао је Бјелић. – Рационализација ће се заснивати на квалитетној анализи свих кадрова, њихових специфичних знања и вештина.  

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести