У Новом Саду формирано удружење Матица Албанаца

Крајем прошле године у Србији је регистровано Удружење Матица Албанаца са седиштем у Новом Саду. Председник Удружења Демо Бериша каже да је циљ формирања Матице Албанаца очување језика,

 културе, уметничког стваралаштва, информисање, али и описмењавање мањег броја Албанаца који деценијама живе у Војводини, углавном у Новом Саду, Суботици, Сомбору и Зрењанину.

Удружење је регистровано 25. децембра, сазвана је скупштина, која је формирала Управни и Надзорни одбор, као и одборе за науку, културу, спорт и омладину. Удружење је отворено и за припаднике других националних мањина, као и већинско становништво.

– У Војводини живи између 3.500 и 4.000 Албанаца – наводи Бериша. – Многи су дошли на ове просторе педесетих година прошлог века. Албанска мањина у Војводини укључена је у економске токове државе, имају своје радње, запошљавају најмање четири радника и уредно плаћају све дажбине држави. Код неких људи влада сасвим погрешно мишљење да Албанци који су дошли с Косова и Метохије запошљавају само припаднике своје националне мањине, да нису лојални и солидарни с другима. То није тачно. Жеља нам је да променимо свест код људи и у ту сврху организоваћемо радионице, округле столове, обавештаваћемо јавност о својим активностима да се више не би дешавали немили догађаји као недавно, када су разбијани излози на радњи само зато што је неко по националности Албанац.

Каже да се у новоофромљено Удружење учлањују не само Албанци него и Срби и Мађари, а намера им је да сарађују и одржававају добре контакте и с другим матицама. Бериша наводи да су остварили контакт с Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе и националне мањине и да су се у начелу договорили да у школама оних места где живи највише Албанаца, факултативно уведе и учење албанског језика. Бериша додаје и да ће Удружење временом прерасти у покрет.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести