У Скупштини Твитер, вечера, увреде, Нерон и Калигула

Други дан расправе о избору нове владе и експозеу мандатара

Александра Вучића обележила је полемика појединих опозиционих посланика и мандатара, као и вербални дуели председнице парламента с лидером Покрета „Доста је било”. Жустро се расправаља о избору нове владе и њеном програму, али и о порукама на „Твитеру”.

Посланици владајуће коалиције поновили су да ће подржати избор нове владе, опозиција је и даље критикује, а уз често јављање посланика по повредама Пословника, полемисало и о томе ко је „продао веру за вечеру”, ко је диктатор, а ко је Нерон и Калигула.

Поводом критика на рачун експозеа и увреда које су се чуле о дикататури, о томе да је „коње увео у Скупштину” и да је ментално неспособан док не прође неку врсту прегледа, Вучић је рекао да су у његовом експозеу бројеви, прегледи и пресеци, те да у њему нема ништа литерарно и уопштено.

У расправи, посланици СНС-а оценили су да ће будући тим владе, сачињен од људи од искуства и струке, доследно спровести програм и корак по корак остварити резултате. Посланица СНС-а Александра Томић казала је да је експозе мандатара Вучића ауторско дело које има особине научног рада.

Опозиција из СДС-а поручила је да не могу подржати програм нове владе јер нису видели њене резултате у претходне четири године.

Посланица СРС-а Вјерица Радета, која је говорила и о „Јури” и о томе шта је израбљивање радника, навела је да Србија не може седети на две столице када је реч о спољној политици, те да радикали траже да се определи за Русију.

За ЛДП је, како је навела посланица те странке Наташа Мићић, експозе премијера „статус кво”, наводећи да је Србији уместо тога потребна одлучнија оријентација према ЕУ, промена Устава, бољи односи у региону, сарадња с НАТО-ом…

По њеним речима, делови експозеа мандатара који се односе на економске мере су за ЛДП прихватљиви, попут подстицаја предузетништва и јавно-приватног партнерства. Она је навела да су за ЛДП приоритети слобода, људска права и владавина права те да правна држава мора да има одговор „па таман да је реч о три бараке”.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић критиковао је рад претходне три владе Александра Вучића, наводећи да је у правосуђу и пољопривреди лоше стање, као и то што власт нема исти третман према свим локалним самоуправама јер, каже, оне које предводи СНС добијају више новца.

Вучић је након Милојичићевог излагања рекао да не зна шта да одговори „онима који су опљачкали Србију и опустошили фабрике”, укључујући и „Гошу”, и који у кафани плаћају „огромне цехове на којима је 165 ’туборг’ пива, 133 ’хајнекена’, 65 ’лав’ пива и 35 кафа”.

Посланик Нове странке Зоран Живковић, говорећи о потреби провере здравствене способности кандидата за министре пре њиховог избора, навео је да нико, цитирањем Зорана Ђинђића, макар и на лош начин, неће моћи да постане Ђинђић.

– „Заједно за Србију” гласаће против избора нове владе – рекао је посланик те странке Душан Петровић, оцењујући да је у претходне четири године на делу било спровођење централизације државних послова, а да је Србији потребна суштинска децентрализација.

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић, излазећи из скупштинске сале, слао је пољупце мандатару за састав нове владе Александру Вучићу, као одговор на њихову претходну полемику о томе ко је продао веру за вечеру, ко је диктатор, а ко је Нерон и Калигула. Вукадиновић и Вучић су ушли у полемику када је посланик ДСС-а оптужио Вучића да је диктатор, већи европејац од лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића.

Коментаришући шестосатно излагање мандатара Вучића, Вукадиновић је рекао да није сигуран да ли је то за похвалу јер се све може рећи релативно кратко, упитавши да ли неко у сали зна иког у европској парламентарној пракси ко је говорио шест сати. Вукадиновић је замерио мандатару и већини на понашању, наводећи да то није демократија и да „подсећа на нека друга времена”.

Мандатар је прокоментарисао да од Вукадиновића осим мржње и острашћености ништа друго није могао чути, а да је трајање говора током читања експозеа ствар стила.

– Меркелова је говорила 2,5 сата и аплаудирали су јој стојећи 15 минута, а нисте рекли да је то подсећало на нека друга времена – рекао је Вучић.

Он је замерио Вукадиновићу да жели да врати Србију у време када је, како је рекао, отимао паре од Државне лутрије Србије.

– А кад је реч о вери за вечеру, ви сте једини, уз понеке ваше саборце, који сте мењали веру за вечеру и овде то сви знају – поручио је Вукадиновић мандатару, и додао да је Вучић потписао Бриселски споразум и урадио оно што други нису смели и да се зато налази ту где јесте. – Ви бисте волели да личите на Ангелу Меркел и Владимира Путина, а највише личите на Калигулу и Нерона.

Вучић је Вукадиновићу одговорио да је историја запамтила Калигулу и Нерона, док Вукадиновића нико неће запамтити.

У полемику, у којој се спомињала влашка мањина, укључио се и шеф посланика радикала Војислав Шешељ, који је замолио да се Власи поштују као наши преци јер смо, како је рекао, „сви помало Власи”.

– Овде је било речи о Власима и могао се извући погрешан утисак да имамо нешто против Влаха, а сви смо ми помало Власи. Захваљујући романском језику, имамо фонетику сличну италијанској и молим вас да се Власи поштују као наши преци – рекао је Шешељ, и дода да се Вукадиновић није изјашњавао као Влах из поштовања него из користољубља.

В. Ђ.

 

Вучић: Вређају док се опет не дочепају прилике да пљачкају

Мандатар Александар Вучић изјавио је да део опозиције износи најбруталније увреде на рачун Скупштине и владе, те да ће се то наставити све док се поново „не дочепају прилике да наставе пљачку државе”. Он је у скупштинској расправи рекао да је Драган Маршићанин (ДСС) саопштио да је мандатар у Скупштину и владу увео ергелу коња, а да је Зоран Живковић (Нова странка) за њега рекао да је ментално болестан и да не би могао проћи такву врсту прегледа.

– Данас смо слушали и друге увреде о диктатури, што је само по себи контрадикција, јер оптужбе о томе слушате у парламенту. Једино чиме се баве су најбруталније увреде на рачун Скупштине и владе – рекао је Вучић.

Он је навео да је то озибљан притисак који ће се наставити у наредним данима, све док се „не дочепају прилике да поново пљачаку државу”.

– Као што су пљачкали Државну лутрију Србије, коју узимам само као парадигму – рекао је Вучић.

Маршићанин је  на друштвеној мрежи „Твитер” написао да је „Калигула у Сенат увео једног коња, Вучић у Скупштину и Владу читаву ергелу”.

 

Гојковић: Радуловић тешко увредио парламент

Тема на почетку рашње расправе у парламенту била је и порука лидера ДЈБ-а Саше Радуловића на друштвеној мрежи Твитер у којој је написао да парламент подсећа на фарму, што је председница Скупштине Маја Гојковић оценила као скандалозно. Полемику о Радуловићевој поруци на Твитеру покренуо је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, који је рекао да Радуловић, уместо да седи у Скупштини, на најгрубљи начин је вређа. Тиме се, како је додао, бави човек који је био стечајни управник у 13 компанија, намештао послове својој жени, држао лекције како да се води економија.

– Тај експеримент нека спроведе у држави где дугује за порез – поручио је Мартиновић.

Поводом Радуловићевих твитова о томе да спречава слободу говора и да је председница Твитера, Маја Гојковић је рекла да јој не пада на памет да се меша у то шта ће ко да пише на „Твитеру”, али да је њена дужност да брани достојанство парламента и посланика те да не дозвољава да било ко од посланика буде приказан као стока.  

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести