Укида се монополски положај Дирекције за водне путеве

Скупштина Србије усвојила је данас измене о допуне Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама којима се укида монополски положак Дирекције за водне путеве у међународним токовима.

Такође, дозвољава се улазак приватног капитала у техничко одржавање пловних токова, а ту се пре свега мисли на послове багеровања у циљу одржавања прописане дубине пловног пута, као и вршења хидрографских мерења, за које се процењује да ће их ефикасније обављати приватни сектор, а под стручним надзором Дирекције за водне путеве.

Усвојеним изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама предвиђено је смањење сиве економије која постоји у водном саобраћају.

Поред тога, извршено је усклађивање са Законом о приватном обезбеђењу како би се у најкраћем року створили услови за примену свих потребних мера за сузбијање пиратства, кријумчарења, крађа, шверца и других незаконитих радњи на водним путевима.

Очекује се да најкасније до априла 2017. буде усвојена Уредба о сигурносној заштити у унутрашњем водном саобраћају, чиме ће започети борба против свих облика нелегалних радњи у тој грани саобраћаја.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести