Уставни суд: Бриселски споразум је политички акт

Уставни суд Србије потврдио је данас да је одбацио иницијативу за оцену уставности и законитости Бриселског споразума и најавио да ће комплетан закључак са детаљним образложењем бити доступан јавности објављивањем у "Службеном гласнику".

У информацији достављеној Танјугу, Уставни суд је навео да је на седници 10. децембра донет закључак којим је одбачен предлог за оцену уставности и законитости парафираног "Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа" између Владе Републике Србије и Привремених институција у Приштини, од 19. априла 2013. године.

Уставни суд сматра да Бриселски споразум по својој природи није међународни уговор, односно општи правни акт, како је то тврдио предлагач, већ политички акт настао у процесу политичког дијалога, наводи се у информацији.

Та одлука суда је "резултат је свеобухватне анализе појединих елемената Споразума, коју је Суд извршио сагледавајући различите аргументе које су у оквиру одржане јавне расправе изнели позвани експерти из области међународног јавног и уставног права", напомиње Уставни суд.Подносилац предлога за оцену уставности била је посланичка група Демократске странке Србије.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести