Усвојен буџет за 2017, каса Војводине пунија и развојна

Посланици Скупштине Војводине усвојили су буџет за 2017. годину. Нови буџет „тежак“ је 63,6 милијарди динара и у својој основи ради се о развојном буџету, речено је на седници.

За је гласало 74 посланика , а  24 је било против.  Подршку  буџету дали су посланици владајуће већине окупљени око Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Савеза војвођанских Мађара, док су против били посланици СРС, ДС, „Доста је било“, ЛСВ и Алтернативе за Војводину.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се ради о најзначајнијем акту који се усваја у овој години у покрајинском параламенту и од његовог конципирања зависи реализација свих јавних политика. Нови политички концепт у ком је овај буџет припреман, реко је да ће донети користи Војводини не само у идућој години, већ у годинама касније, додајући да је покрајински буџет прављен у потпуној координацији покрајинске и републичке Владе.

Он је додао да ће много више средстава бити уложено у здравство и реновирање основних и средњих школа и нагласио да очекује да ће предлог буџета бити усвојен из више разлога, пре свега што је номинално већи за десет процената од овогодишњег буџета и што износи 7,3 одсто Републичког буџета.

Према његовим речима, овога пута нема надгорњавања и приче о процентима, већ се, како је нагласио, говори о пројектима и окупљању око пројеката.

- Јасно је да увек можемо да тражимо више новца, али морамо разумети да је у Републици Србији у току процес чишћења јавних финансија и да се Војводина мора солидарисати са тим - казао је Мировић.

Он је истакао да је задовољан планираним износом средства у буџету за наредну годину од 63,6 милијарди, али и најавом председника Владе Републике Србије Александра Вучића да ће се расправљати о предлогу закона о финансирању АП Војводине.

Међу највеће пројекте који ће бити покренути у 2017. години Мировић је најавио реконструкцију пруге Београд - Стара Пазова, почетак изградње зграде Радио телевизије Војводина и решавање имовинско - правних односа на траси будуће саобраћајнице Нови Сад - Рума.

Председник Покрајинске владе је рекао да верује да ће током наредне године бити изабран и извођач радова за изградњу ову саобраћајницу са тунелом кроз Фрушку гору.

- У локалним самоуправама планирали смо значајне инвестиције на реконструкцији и изградњи комуналног система, озбиљна средства ће бити уложана и у област здравства, где је између осталог планирана и реконструкција Регионалне болнице у Панчеву - рекао је Мировић.

Много већа средства биће, како је рекао, уложена у пољопривреду него што је то био случај ове године, а са републичким Министарством пољопривреде, како је рекао, договорена је кооперативност у финасирању пројеката.

- Та кооперативност ће се огледати у томе да ће министарство пољопривреде на територији Војводине уложити девет милијарди динара и то на тај начин да у пројекте које финасира министарство, покрајински секретаријат неће улагати средства, а тамо где ће секретаријат улагати средства од предвиђених осам милијарди динара, ту неће министарство - појаснио је Мировић.

Покрајинска секретарака за финансије Смиљка Јовановић рекла је новинарима да је предложени буџет Војводине за 2017. годину 63,6 милијарди динара, а да ће од свих сектора највише средстава бити усмерено на пољопривреду за коју је опредељено осам милијарди динара.

Говорећи о аграрном буџету Војводине, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић рекао је да је за аграр у покрајини издвојено пола милијарде динара више у односу на 2016. године, истичући да су у његовом планирању имали подршку како покрајинске, тако и републичке владе. Међу најважнијим програмима секретаријата на чијем је челу, Радојевић је навео бесповратне субвенције регистрованим пољопривредним газдинствима која ће бити на нивоу од 1,5 милијарди динара у односу на 2016. када је тај износ био око 800 милиона динара, те су средства за ову намену готово двоструко већа.

- Нове мере су конципиране кроз буџет за 2017. годину, а 100 милиона динара намењено је за старт ап пројекте развоја руралних средина и подршку младима и верујем да ћемо већ у првој години забележити значајне резултате у тој области. Набавке механизације, погонских и прикључних машина која је координисана са Фондом за развој пољопривреде, није било у програму у 2016. години. По том пројекту половина средстава биће бесповратна, а другу половину ће мали и средњи пољопривредни произвођачи, уз грејс период, отплаћивати на рок од пет година – нагласио је, између осталог Радојевић.

Заменик председника посланичке групе Демократске странке у покрајинској скупштини Ненад Боројевић, рекао је да ДС неће подржати предлог буџета јер је, како је казао, „нереалан и не одражава стварне потребе грађана”

- Сматрамо да је приходна страна израз нереалних процена јер се планира више од милијарду динара прихода по основу пореза на лични доходак грађана, а што се расходне стране тиче она не одражава стварне потребе највећег дела грађана Војводине јер нису јасно дефинисани приоритети - рекао је Боројевић..

Потпредседник Скупштине Војводине Иван Стијеповић из „Доста је било“ рекао је да у новом буџету не постоје уштеде, чак су повећана давања за Управу за заједничке послове и све административне трошкове. Иако је буџет већи, смањена су средства за обновљиве изворе енергије, превентивну здравствену заштиту, хитну помоћ и бесплатне уџбенике. Због тога је нагласио да ДЈБ неће подржати  предложени буџет за наредну годину.

Јелена Балашевић из „Алтернативе за Војводину“ истакла је да је експозе Мировића на тему покрајинске касе за 2017. годину није убедио да је ово најбољи буџет од свих буџета, поготово што има свега три седмине буџета немењеног за капитална улагања. Такође, како је рекла, није испоштован уставни минимум од седам одсто републичког буџета за Војводину.

Док је шефица Посланичке групе СВМ Илона Пелт казала да је буџет значајно повећан за разне развојне пројекте, те да ће обезбедити несметано функционисање секретаријата, шеф Посланичке групе  ЛСВ Бранислав Богарошки рекао је да по свим рачуницама Република није испоштовала своју уставну обавезу о издвајању седам процената за Војводину и да је за капитална улагања  опредељено далеко мање него што би требало.

Шеф Посланичке групе Ђурађ Јакшић, рекао је да је на основу анализе буџета јасно да се наредна година суштински неће разликовати од ове године.

- СРС је мишљења да ни приходна ни расходна страна нису пројектоване у складу са реалним и да ће средином године доћи до одступања – казао је Јакшић.

Посланик СНС и председник Одбора за финансије и буџет Јован Лазаров подсетио је да је на рашњи дан пре шест месеци формирана нова Покрајинска влада која се одмах ухватила у коштац са јавним дугом Војводине и обезбедила мање каматне стопе по кредитима које су омогућиле значајне уштеде да се преусмере у развојне пројекте. Нова покрајинска каса обезбеђује социјалне и развојне компоненте, попут помоћи породицама за треће дете, за вантелесну оплодњу за рађање другог и сваког следећег детета, те регресирање превоза ђака до других општина.

У дискусији је учествовало 38 посланика па се расправа у најкраћем сводила на оправданост инвестиције градње нове зграде РТВ-а, да ли је испоштован уставни оквир од седам процената републиког буџета за покрајину и због чега буџетска резерва премашује 330 милиона динара и да је то велика сума која се оставља Покрајинској влади да располаже са њом.

Тако је Ђурађ Јакшић (СРС) предложио да је 995 милиона динара за нову зграду РТВ превише, да је то прескуп пројекат и да би се тај новац могао преусмерити у социјална давања или неке развојне пројекте, а предложио је да се РТВ смести у зграду „Дневника“ која би могла да буде адаптирана за телевизију.

На почетку седнице констатована је оставка др Зорана Славујевића, посланика из Хртковаца изабраног на листи „Александар Вучић – Србија побеђује“. На његово место биће изабран други посланик, а чије ће име бити познато након Нове године, јер је ова седница била последња у 2016. години.

Александар Савановић

Фото: Танјуг

 

Закон о финансирању вратити у економску орбиту

Мировић је изјавио да очекује да ће се у 2017. години завршити посао на изради закона о финансирању, како је и на заседању Народне скупштине Србије најавио председник Владе Србије.

- Овим законом ће се ово питање из политичке вратити у економску орбиту. Њиме ћемо добити један вишегодишњи, предвидиви модел, који ће омогућити економски развој и са оним инвестицијама које имају вишегодишњи карактер. Такође, тај закон треба да постави модел који тачно утврђује изворе прихода и прецизира надлежности и, посебно, води бригу о установама, организацијама и институцијама чији је оснивач АП Војводина, које увек, у односу на такав модел, морају бити у првом плану- изјавио је Мировић и поновио да Војводина мора имати економски предвидиву матрицу, по којој ће моћи да функционише у концепту окупљања око пројеката, дакле, са надлежностима које Република Србија има на територији Војводине, са оним надлежностима које има Војводина и са надлежностима локалних самоуправа, које ће бити интегрисане у један модел.

 

Мировић: Подршка листу „Дневник”

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је износ средстава за изградњу нове зграде РТВ-а на Мишелуку велик, и најавио ревизију трошкова, како би се прилагодили пројектним плановима. Он је рекао да ће 2017. и 2018. бити завршена нова зграда јавне медијске установе Војводине, док ће за уложени новац Покрајина добити зграду у којој је смештен радио и руководство РТВ - а то је објекат у Улици Игњата Павласа.

- Када преузмемо ту зграду, њена вредност је таква да ћемо бити практично на нули – напоменуо је Мировић.

Он је рекао да је обавеза Покрајине да настави конкурсно финансирање листа „Дневник“, јединог листа на српском језику. Он је рекао да је посланицима добро позната „шума интереса“ која се око тог листа налазила „и да би била велика срамота да се угаси Дневник, лист са толиком традицијом“.

 

Будаков: Испуњена уставна обавеза

Председник Посланичке групе Социјалистичке партије Србије Паве Будаков најавио је да ће посланици СПС-а подржати прелог буџета из више разлога.

- Пре свега, актуелна покрајинска влада је испунила све што је најавила приликом њеног формирања, а урађене су и ствари о којима тада није било речи. Добро је што буџет испуњава уставну одредбу од седам процената републичког буџета - рекао је Будаков.

Он је посебно похвалио чињеницу да је, како је казао, покрајинска влада са републичком администрацијом успоставила однос које обележава међусобна сарадња, па ће тако Републичка влада у потпуности сносити трошкове изградње Жежељевог моста, а учествоваће у финасирању изградње зграде РТВ-а и реализацију бројних других пројеката

 

Јовановић: Највише новца за пољопривреду

Покрајинска секретарака за финансије Смиљка Јовановић рекла је  новинарима уочи седнице Скупштине Војводине о покрајинском буџету да је предложени буџет АП Војводине за 2017. годину 63,6 милијарди динара.а Она је нагласила да ће од свих сектра највише средстава бити усмерено на пољопривреду за коју је опредељено осам милијарди динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести