Верхеијен: Избори нису успорили реформе, влада урадила много

Избори нису успорили реформе, изјавио је данас шеф канцеларије Светске банке у Београду Тони Верхеијен и навео да влада у техничком мандату не може да

доноси одлуке, али интензивно ради на припремама за реформе, како би конкретни предлози били на столу чим буде формирана нова влада у Србији.

"Нови министри би онда могли да повуку конкретне потезе и да одлуче шта би требало урадити прво, шта касније, а шта уопште не желе да раде”, рекао је Верхеијен новинарима након представљања редовног економског извештаја Светске банке за југоисточну Европу.

Одговарајући на питање да ли се влади, због предстојећих избора, гледа кроз прсте када је реч о договореним реформским потезима, Верхеијен је истакао да је влада урадила много када је реч о техничким припремама, чиме је створила добру стартну позицију за нову владу - бољу него што је актуелна власт својевремено по формирању имала. 

"Иако влада нема мандат за одлуке, технички рад је интензиван и када је реч о секторима здравства, администрације, судства... Гледају шта је неопходно урадити како би унапредили услуге грађанима и смањили трошкове за државу", рекао је Верхеијен додајући да је у том смислу остварен напредак у претходном периоду.

Он је навео да је део смањења трошкова везан и за смањење броја запослених у јавном сектору, али ту су и остали фактори попут смањења оперативних трошкова, трошкова за набавке.

Верхеијен је рекао да неће помињати бројеве, јер су они наведени у програму који је Србија закључила са ММФ-ом, а кад се Мисија ММФ врати у Београд у јуну, казао је, видеће се да ли је спроведено све што је планирано.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести