Власт све ближа заједничком кандидату, опозиција без фаворита

Председнички избори још увек нису раписани, па самим тим још увек је непознаница и дан када ће они бити одржани, хоће ли “ Дан Д ” политичке битке за Андрићев венац бити 9. априла,

или неког другог датума. Српска напредна странка, као најјача партија у Србији, још увек не излази са именом свог председничког кандидата, али то не смета другим политичким играчима да излазе са својим  фаворитима. Лидер напредњака Александар Вучић поводом свакодневних медијских дилема да ли ће се кандидовати, или не наводи да се његови политички противници више баве кандидатом СНС-а, од њих самих. Коалицони партнер напредњака,  председник СДПС и потпредседник владе Расим Љајић, које је својевремено најављивао своју кандидатуру, ипак констатује  да је реално да владајућа коалиција има једног кандидата на председничким изборима и да циљ треба да им буде победа у првом кругу. Упитан о томе ко треба да буде тај заједнички кандидат владајуће коалиције Љајић, каже да би било некоректно да сугерише највећој странци кога ће они кандидовати, али примећује  да Вучић једини има шансе да победи у првом кругу, а да „ све друго значи одлазак у други изборни круг.”

На коментаре кандидата из супротстављеног, опозиционог  табора Вучић одговара са:„ Консултоваћемо све њих, и Јанковића и Јеремића и Шешеља, кога ћемо да кандидујемо „.

- Ми ћемо покушати свој тројици  фаворита, двојици ДОС - овских и Шешељу да  се супротставимо, да ли ћемо успети, или не -  то ћемо да видимо, народ ће своје речи, али видим да они много више бирају наше кандидате него ми, приметио је Вучић, поручујући да неће нападати друге председничке кандидате. “ Нека погађају и нагађају све до 15. фебруара, уопште ми не пада на памет да се њима бавим на било који озбиљан начин”, поручује он .Предочава да су разни председнички кандидати “ милионе евра већ до сада потрошили у кампањи, иако избори нису ни расписани” . То није у потпуности у складу са законом, додај напомињући да је то “ посао за неке друге државне органе ”.

- То што троше новац није лоше за домаћу економију, јер ће се те паре свакако потрошити у тржним центрима - Ушћу, Делта ситију, Максију и другим радњама - нагласио је Вучић.

Истиче да не жели да се бави оним што раде друге странке,  али ипак истиче пример из 2009. године, када је Борис Тадић, као председник државе, изјавио да је тадашња влада ушла у изградњу клиничког центра у Нишу.

- Пет година после тога, имали смо ливаду, а сада за два месеца отварамо најопремљенији и најсавременији клинички центар. Говорим не да је његова намера била лоша, чак мислим да то са њим није имало везе, већ да су многи и не обавештавајући га, новац склањали за своје потребе, није мало новца издвојено. Тадашњи директор Клиничког центра  је најавио да ће 2012.  тај центар имати ново рухо, да су радови вредни 100 милиона евра… Нису коштали ни динара, није их ни било, ми  ћемо дати 122 милиона евра- казао је Вучић.

Председник СРС- а Војислав Шешељ оценио је да би му кандидатура Александра Вучића за председника Србије „умањила„ шансе за победу на изборима за председника Србије и да је „све мање вероватно„ да ће напредњаци као кандидата предложити актуелног председника Србије Томислава Николића.

Први човек Двери Бошко Обрадовић оценио је у саопштењу да би евентуална Вучићева кандидатура  на председничким изборима била „ показатељ тоталне пропасти Српске напредне странке„. Он је додао и да се као председнички кандидат радује кандидатури Вучића, јер би се на тај начин актуелни премијер„ оголило пред јавношћу „.

Председник Нове Србије Велимир Илић је поручио да „ уколико Александар Вучић буде председнички кандидат, НС га сигурно неће подржати ”. Као разлог наводи то што га је  “ заболело оно што је рекао Вучић, да сам водио транге - франге политику и да сам му увредио породицу, што никада нисам урадио ”, тврди Илић, коме је премијер Вучић  “ пожелео срећу, и њему и његовој породици ”.

Покрет „Доста је било„ затражио је од премијера Александра Вучића да у априлу распише и ванредне парламентарне изборе уколико одлучи да се сам кандидује на председничким изборима.

С. Ст.

 

Ко се чему нада?

Расим Љајић закључује да ће председнички избори значити „почетак прекомпозиције политичке сцене”, посебно на опозиционом делу. „ Појавиће се нове политичке снаге, позицију Д С С - а, који полако нестаје, заузеће Вук Јеремић. Саша Јанковић ће заузети позицију грађанске опције и странке која ће имати улогу. Мислим да и један и други учествују на изборима да би измерили снагу на политичкој сцени, а не да се надају да победе, каже Љајић.

 

И Паровић у трци

Народни слободарски покрет саопштио је да креће у кампању за председничке изборе и да ће ће њихов кандидат за председника Србије бити председник Покрета Мирослав Паровић.. Наводе да бивши и актуелни министри, лажни заштитници грађана и једни те исти људи тешко могу бити део решења. Најаљују да ће у наредних десет дана обавити разговоре „са свим политичким партнерима попут Покрета Заветници, Белоцркванске слободне иницијативе, Владана Глишића и других истакнутих појединаца и политичких организација.”

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести