Војводина безрезервно подржава Републику Српску

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је , након свог првог званичног сусрета с председником Републике Српске Милорадом Додиком у Покрајинској влади,

да Војводина са своја два милиона становника и снагом као најразвијенији део Републике Србије жели да пошаље поруку да Република Српска може увек рачунати на Војводину, као што може рачунати на целу Србију. Јер, како је истакао на конференцији за новинаре, повезани смо кроз историју и кроз историју стварања Републике Српске као и кроз данашње контакте људи који живе и који послују на обе стране.

Председник Покрајинске владе је рашњу и сваку другу посету председника Републике Српске Војводини и Новом Саду оценио као посебан догађај с додатним емоцијама, и то ће бити тако и убудуће.  

– Ми смо разговарали о моделима сарадње између Републике Српске и Аутономне Покрајине Војводине с циљем да у свим областима живота и рада интензивирамо сарадњу јер је то и наша жеља и наша потреба још од настанка Републике Српске, кроз све оно што је она прошла и кроз процес који су грађани Војводине у огромној већини подржавали, а и наша обавеза – навео је Мировић.

Он је рекао да су разговарали пре свега о могућностима да се унапреди привредна сарадња, која ће подстаћи развој и локалних самоуправа у Републици Српској. Та сарадња, навео је Мировић треба да подстакне развој и у другим сегментима. Кад је реч о потребама, треба да  се интензивира сарадња у области изградње одређених инфраструктурних праваца кроз Републике Српске.

– Полако припремамо пројекте које стратешки треба да повезују Србију и Републику Српску, а за нас посебно важно – и Војводину и Републику Српску – казао је он.

Додик и Мировић су разговарали и о сарадњи универзитета и клиника. Мировић је нагласио да није задовољан како функционише лечење грађана Републике Српске у Војводини и да ће се отворити питање односа нашег Фонда за здравство јер је намера да се кроз одређене критеријуме грађанима из Републике Српске омогући лечење у Новом Саду.

– Војводина ће увек на Републику Српску гледати као на своју државу, као на некога кога ће увек и у свему безрезервно подржавати – нагласио је Мировић.

– Република Српска не крије да жели што већи степен интеграције са Србијом, што нам је кроз Споразум о специјалним везама и дозвољено, а на наме је да то у свакодневном животу учинимо што видљивијим – истакао је Додик. 

Он је навео да на састанку с Мировићем разговарано и о томе како да се пројекти који се остварују у Војводини, а који „гледају” и на Републику Српску, учине одрживим, попут рехабилитације пруге до Бијељине. Додик је казао да постоји могућност за сарадњу и у области гасне привреде јер Република Српска жели да развија гасни сектор повезујући се са Србијом и на токове кроз Србију и да се ту пронађе начин да се заједнички реализује пројекат који укључује и власничку структуру.

Састанку двојице председника присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић и секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић.

Ержебет Марјанов

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести