Војводина и Нови Сад спремни за нове инвеститоре

У београдском Центру „Сава” инвестиционе потенцијале Војводине, Новог Сада и других покајинских локалних самоуправа представили су пред неколико стотина потенцијалних улагача

председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Покрајинска Влада, поручио је Мировић, спремна је да домаћим и страним инвеститорима пружи најбоље могуће услове. Вучевић је истакао да престижна титула Европске престонице културе 2021. године представља снажан замајац будућег развоја града којем предстоји реализација великих и важних инвестиција.

Дводневни скуп „Београдски инвестициони дани” организују Град Београд, Привредна комора Београда и Централноевропски форум за развој, с циљем да се директно повежу пословне и финансијске заједнице, унапреди пословна клима и договоре конкретни аранжмани.

Мировић је нагласио да је покрајина опредељена да се креће путем брзог економског развоја, чија је главна полуга окупљање око пројеката.

– Имамо шансе и спремни смо да пружимо додатне подстицаје, с циљем бржег развоја Војводине. То може бити додатна енергија, додатни подстицај због којег инвеститори треба да дођу у Војводину – оценио је  Мировић, најаваљујући да покрајина „припрема нове индустријске зоне, да активира постојеће, а имаће и додатне финансијске подстицаје за инвестотре”.

Најважнија ствар је, како је истакао, политичка, макроекономска и фискална стабилност, која је политика Владе Србије, „што се и види голим оком”.

– У нашој земљи успостављена је пуна политичка стабилност, а после избора – и у Војводини. Ускоро ће то на делу бити свима јасно. Формирали смо компетентан тим који има одличну сарадњу с Владом Србије, а то смо демонстрирали заједничком седницом двеју влада, на којој смо припремили 20 заједничких инвестиционих пројеката. Нови модел рада војвођанске владе је окупљања око пројеката – поручио је Мировић.

Говорећи о смањењу препрека за инвеститоре, указао је на то да Војводина прелази из модела учмале бирократске администрације у модел брзог одговора и решавања проблема.

Мировић је предочио да Покрајинска влада планира заједничке пројекте с Владом Србије у области инфраструктуре, културе, здравства и пољопривреде, и као пример навео заједнички рад на новом објекту Радио-телевизије Војводине и Клиничког центра Војводине.

Он је казао и да се заједнички ради на Научно-технолошком парку, чија је вредност 12,5 милиона евра, и да је то заједничка инвестиција Владе Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада и Новосадског универзитета.

– Нови објекат треба да још снажније представи Војводину као ИТ центар – појаснио је Мировић, подвлачећи да ће војвођанска влада наставити пројектовање брзих саобраћајница од Новог Сада до Зрењанина.

Покрајински премијер захвалио се Београду што је омогућио великом броју војвођанских општина да представе своје потенцијале.

– У Нишу и Београду се брже реализују улагања у здравство, а ми то желимо да стигнемо – поручио је он.

Градоначелник Милош Вучевић нагласио је да је завршетком изградње четврте деонице Булевара Европе, која нема само саобраћајни већ и привредни значај због тога што пролази кроз радне зоне, остварен битан предуслов за убрзани стратешки развој града. Како је оценио, најдужи новосадски булевар од круцијалног је значаја за просперитет града јер директно повезује радне зоне с ауто-путем Београд–Суботица, чиме се остварује ефикасна саобраћајна комуникација и брзо укључивање на ауто-пут Е-75, што је један од приоритета потенцијалних инвеститора.

– Управо уз тај ауто-пут инфраструктруно се опрема радна зона „Север 4”, с око 40 хектара. Та нова радна зона, која се налази на изузетно атрактивној локацији, представља најзначајнији инвестициони подухват Града. Након више деценија, Нови Сад је успео да привуче велике стране инвестиције из аутомобилске индустрије, које ће до 2018. године да запосле око 5.000 људи, а већ је запослено око 2.000 наших суграђана – указао је Вучевић.

Како је рекао, Нови Сад је центар индустрије информационо-комуникационих технологија – српска Силицијумска долина.

– У Новом Саду послује преко 400 привредних друштава у тој области, чији су укупни годишњи пословни приходи већи од 150 милиона евра и који запошљавају више од 3.200 људи – навео је Вучевић.

С. Станковић

 

Две врсте дуга

Покајински премијер Игор Мировић казао је да Војводина тренутно ради на реструктурирању дугова те да ће, ако то успешно обави, а затим добије и додатне паре за нове пројекте, у 2017. направити добре послове. Он очекује да ће до краја године паралелно с новим буyетом, Војводина успети да рефинансира обавезе које има.

– У овом тренутку имамо две врсте дуга. Један је текући, настао у односу на задужења код пословних банака за разне послове који су се у прошлости реализовали у Војводини, а ниједан од њих није донео индуковану добит из које бисмо могли да их враћамо. Други су промашени послови, који су нам нека врста камена око врата када је реч о укупном финансијском потенцијалу којим располажемо, попут послова који се тичу такозваног Фонда за нове технологије – предочио је Мировић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести