Вучевић: Ово је најновосадскија коалиција

Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Лига социјалдемократа Војводине озваничиле су јуче да ће заједно чинити градску власт у Новом Саду.

На конференцији за новинаре Милош Вучевић, председник новосадског одбора СНС, актуелни градоначелник и кандидат за новог градоначелника рекао је да су се предсавници три изборне листе договоили о програму за град Нови Сад, који подразумева функционисање града и градске администрације у наредне четири године.

– По први пут после дуго године у Новом Саду се није трговало фотељама и функцијама, није се правила политичка математика и комбинаторика. Није било потребе да се неко спаја на силу или против неких политичких принципа да би обезбедио скупштинску већину. Данас су ове политичке странке у Скупштини града постигле политички договор за град Нови Сад, дефинисали шта треба да радимо да би живот грађана био квалитетнији, како би наш град био уреднији, чистији, комунално опремљенији и безбеднији, како би био европска и омладинска престоница културе, како би задржали и појачали тренд доласка домаћих и страних гостију, како би Новосађани имали осећај задовољства што живе у добром, пристојном граду, што свакако заслужују – изјавио је Вучевић.

Он се захвалио представницима СПС и ЛСВ што током иницијалних састанака нису дошли да преговарају о јавним и јавнокомуналним предузећима, већ су питали шта је његов програм за Нови Сад у наредне четири године.
– Саслушао сам и њих, да чујем како они виде развој града, и заједничким договором смо дошли до једне широке свеновосадске, или најновосадскије колиције у граду и тиме показали да у Новом Саду постоји политичка зрелост, да је неопходно да Нови Сад има политичку стабилност, и да без обзира на идологију и неке програмске разлике можемо да постигнемо договор о кључним тачкама за развој Новог Сада. Нисмо се бавили високом политиком, већ животним проблемима грађана Новог Сада – казао је новосадски градоначелник.

Он је додао да ће најкасније данас ујутру упутити предлог за састав градског већа и да око једне позиције још има дилему, не желећи да открива имена кандидата који ће, уз њега у наредном мандату седети у Градској кући.

– Биће комбинација старих и нових чланова Градског већа. И биће нешто већи број жена него што је био – рекао је Вучевић.

Он је рекао да су пред гладском влашћу, али и пред читавом земљом „велики изазови“ и да ову нову коалицију доживљава као тим који има дефинисане циљеве да побољша услове живота у Новом Саду, те изразио наду да ће „сви бити на висини задатка, да ће их водити један борбени, офанзивни и оптимистички дух за бољи Нови Сад, неоптерећени идеолошким разликама“.

- Неспорно је да ће СНС имати доминантан политички утицај у овој градској власти, али је СНС-у потребна подршка и СПС-а и ЛСВ-а да би ово боље радили и не стидимо се то да кажемо – закључио је Вучевић.

Председник Покрајинског добора Душан Бајатовић истакао је да су са напредњацима разговарали о програму за Нови Сад и да је програм који им је изложио Вучевић „заиста у корист грађана“ и да постоје многи потенцијали да се тај програм реализује.

Говорећи о учешћу са ЛСВ у будућој градској власти, Бајатовић, који је и потпредседник СПС-а наводи да се овде првенствено ради о локалној политици, а не крупним политичким питањима око којих социјалисти и лигаши имају различите ставове.

– Ако бисмо причали о догађајима на простору бивше Југославије или око 5. и 6. октобра 2000. године или позиционирању Војводине у Уставу, вероватно се не бисмо сложили са ЛСВ, готово око ничега. Али ако ме питате о антифашизму, или социјалним питањима онда би се вероватно сложили око свега – рекао је Бајатовић. – Ми очекујемо да радимо за Нови Сад. О политичким темама које интересују јавност и таблоиде, заиста нисмо разговарали, већ о програму за Нови Сад који је договорен са господином Вучевићем.

Председник Градског одбора ЛСВ-а Александар Кравић казао је да на локалном нивоу „нема неке велике политике“, те су са тим опредељењем прихватили и позин на разговоре са Милошем Вучевићем.

– Програм који је понуђен је програм свих Новосађана. Ту нема пуно филозофирања. Сви живимо у истом граду и знамо који су проблеми и шта се мора чинити. Тако да смо се врло лако и једноставно договорили око тих програмских начела и смерова. Ово је, пре свега, новосадска коалиција са комуналним предзнаком да би се Нови Сад могао на мирнији, једноставнији и вржи начин могао развијати – истакао је Кравић.

Одговарајући на новинарска питања у којима су наведене раније изјаве Ненада Чанка да „ЛСВ неће улазити у колиције са радикалима и њиховим дестилатима“, Кравић је рекао да се та изјава односила на републички и покрајински ниво, јер се ту води виша политика где су и идеолошке разлике веће, па се и странке које су у Новом Саду у коалицији на вишим нивоима разилазе.

– Али око тога да ли у Новом Саду треба мост на Клиси који се распада годинама и да ли треба да се уради боља канализација... мислим да је свака идеологија потпуно бесмислена и контрапродуктивна – казао је први човек новосадског одбора ЛСВ.

Он је додао да су лигаши у прошлом сазиву критиковали власт коју је имала СНС, али је критика превасходно била усмерена на групације које нису биле странке већ удружења, која су мењала називе и биле групације које су радиле за приватне интересе, а чиниле су градску власт.

– Свака одлука има политичке импликације и мислим да ће у првој фази у Новом Саду то бити негативна последица. Унутар странке на Градском одбору, који је одлучивао о томе да ли ћемо улазити у коалицију, имали смо велику већину за улазак. Свесни смо чињенице да ће део људи политички опредељених имати примедбе не само на нас, али ајде да се видимо за једно две-три године, да видимо шта смо у међувремену урадили и да ли је ово што сада радимо имало смисла – истакао је Александар Каравић.

А. Савановић

Срђан Кружевић заменик градоначелника
Потпредседник Једиствене Србије и председник Покрајинског одбора ове странке биће нови заменик градоначелника Новог Сада, сазнаје “Дневник” из добро обавештених извора. Кружевић, који је актуелни шеф Одборничке групе ЈС у Скупштини Новог Сада, обављао је функцију директора “Електровојводине”.

Кружевић ће бити једини функционер ове странке у Градској кући, али ће коалиција око Српске напредне странке, уз СПС и ЛСВ, те одборника Зелене странке имати подршку и три одборника Јединствене Србије у градском парламенту Новог Сада. Скупштина града на којој ће бити верификован избор градоначелника, његовог заменика и чланова Градског већа одржаће се 1. јула.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести