Вучић без коментара, Николић чека договор

У сусрет председничким изборима једна ствар је недвосмислена – лидер напредњака Александар Вучић има неподељену подршку Српске напредне странке и свих коалиционих партнера као председнички кандидат.

За сада још увек једина непознаница је да ли ће се у трку за фотељу на Андрићевом венцу за још један мандат укључити и актуелни председник Србије Томислав Николић. Напредњаци и странке власти од њега траже да одустане од такве идеје, с друге стране, Николић се о кандидатури не изјашњава и тврди да се још увек узда у договор с Александром Вучићем. Како је раније обелоданио, његов услов да се не појави на гласачком листићу јесте да се с Андрићевог венца „пресели” на премијерску функцију у Немањину, као и да поново постане председник СНС-а, пошто је с тог места одступио након што је изабран за шефа државе.

Из његове некадашње странке му поручују да трговине нема, а Вучић, који се ових дана није оглашавао поводом Николићевих захтева, индиректно му је одговорио да „воли Николића, али да му је од свега Србија дража”. У медијима се појављују разне спекулације, па и та да је једина понуда што се тиче функција била та да председников син Радомир Николић постане потпредседник Владе, али тако нешто није добило потврду, с тим што је Николић млађи гласао на Главном одбору за Вучићеву кандидатуру.

За сада још увек није изјаснио председник Републике српске Милорад Додик, који је додуше пре два и по месеца најавио да ће „РС на председничим изборима у Србији подржати кандидата владајућег СНС-а”.

Мада се шушкало о томе да се Николић спрема да оснује нову партију – „Изворни СНС” – јер, наводно, има подршку 12 посланика, из његовог кабинета стигао је деманти од саветнице за медије Станиславе Пак, уз објашњење да је „очигледно да неко жели да се не постигне договор Николића и  Вучића па пушта дезинформације”.

Да поделе код напредњака ни у једном делу нема, па ни у посланичком клубу, тврди председница Скупштине Маја Гојковић, која подвлачи да су за кандидатуру Вучића били једногласни Председништво странке, Главни одбор и сва 102 посланика СНС-а.

Николић је јуче поновио да не одустаје од договора с Александром Вучићем. Он је истакао и да не жели да коментарише нападе на њега, који, како каже, трају данима.

– На мене ништа не може да утиче и определи ме да одустанем од договора с Александром Вучићем и СНС-ом – казао је он, истичући да је дужан да заштити своје пријатеље и породицу. – Нећу се раставити са својом љубављу према СНС-у и пријатељством према Александру Вучићу. Дужан сам да сада угрожене своје пријатеље, а нарочито своју породицу и одрасле унуке, сачувам од уништавања живота. Хоћу да помогнем да у Србији одмах престане сукоб који је отпочео пре расписивања избора, зато што бисмо после избора могли имати Србију заувек подељену.

Један од најгласнијих у захтеву да Николић одступи био је лидер социјалиста Ивица Дачић. Одговарајући на питање да ли његова мотивација за честе нападе на актуелног председника Србије лежи у чињеници да га види као противкандидата за премијерско место у наредној влади, Дачић је рекао да представници СПС-а никада с Вучићем нису разговарали о томе шта та партија треба да добије у замену за подршку.

– Шта има да прижељкујем нешто што сам већ био... – рекао Дачић. – Што се мене тиче, да сам ја на месту Александра Вучића, Томислав Николић не би био ништа, зато што је хтео да скине његову главу.

Тврди да СПС није пружио подршку Вучићу зато што очекује нешто да добије, већ због тога што сматра да ће његова победа на председничким изборима гарантовати стабилност у наредним годинама.

На конференцији за новинаре у седишту странке Дачић је упутио извињење чланици Главног одбора Пламенки Лаћарац због тога што на седници ГО није видео да се противи подршци Вучићу, али је додао да нису тачни написи да у тој странци постоји раскол. Он је изразио незадовољство због тога што су неки медији протумачили то као неки унутарпартијски сукоб, као и то што су анализирали ко се није појавио на седници у суботу, због пословних обавеза. Наиме, новинари су приметили да на седници ГО СПС-а није било високих званичника СПС – потпредседника и почасног председника Бранка Ружића и Милутин Мркоњића.
– У СПС-у нема раскола, а приликом одлучивања о Вучићу као кандидату исказано је велико јединство социјалиста – додао је Дачић.

Министар за рад и председник Покрета социјалиста Александар Вулин признао је да су га непријатно изненадиле најаве да ће се Томислав Николић кандидовати за председника Србије. Како каже, премијер Александар Вучић неће пристати на трговину и уцене, као и да Николић одлично познаје Вучића и зна да тај вид политичких притисака на њега не даје резултате. 

С. Станковић

Љајић: Неће бити лако
Председник СДПС-а Расим Љајић поручио је јуче да ће та странка подржати Александра Вучића на председничким изборима, и оценио да су стабилност земље, економски развој и пут ка Европској унији најважнији, а да их је могуће остварити само Вучићевим избором.

Љајић је на седници Градског одбора СДПС-а Београда рекао да минимум политичке коректности налаже да све странке владајуће коалиције стану иза заједничког кандидата, који ће победити и обезбедити континуитет рада, али и да би се спречила могућа кохабитација јер, каже, већ се показало да у Србији не функционише. Он је упозорио на то да победа неће бити лака и да сви који Вучића већ сада проглашавају председником тиме чине „медвеђу услугу”.

Вулин: Премијер мора и лево и десно
На питање да ли би, ако би му Вучић указао поверење, прихватио да буде премијер, Вулин је одговорио да не би.

– Немам ја ту политичку ширину као он. То би могао бити неко ко је у идеолошком смислу врло широк, и лево и десно, а ја то једноставно нисам... То мора да буде неко ко ће имати сличну политичку ширину, што није могуће, одмах да вам кажем – објаснио је он.

На спекулације о томе да је Дачићу обећана премијерска позиција и да можда зато толико подржава Вучића, Вулин понавља да Вучић не би трговао.

– На тај начин нико не може да врши притисак. Сигуран сам у то да Дачић неће урадити ништа против интереса наше коалиције – уверен је Вулин.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести