Вучић: Фабрике важније од председничких избора

– За напредак Србије не видим никакав проблем, осим можда спољних изазова, јер све зависи од нас, наше енергије и рада – рекао је

премијер Александар Вучић на отварању француске фабрике за производњу металних делова за аутомобулску индустрију „Мекафор” у Кикинди.

Премијер поручује да нема времена да се бави председничким изборима. Мислим да је то што смо у Кикинди урадили много важније, као и прек  у Нишу, и што ћемо сутра у Крушевцу да урадимо. То су ствари које значе живот за ове људе, раднике и њихове породице”, закључио је Вучић.

Он је у обраћању званицама рекао да воли да гледа у будућност и да се ствари не мењају за годину или две, али да ћемо, уколико будемо ишли у добром смеру, на хоризонту видети много боље ствари.

– А код наших радника видео сам огромну жељу да напредују, да ураде нешто за себе, своју породицу, град и земљу. Ми ћемо се зато трудити да помогнемо на сваки могући начин – казао је премијер.

Он је додао да Србија и Француска развијају све боље економске односе и да трговинска размена расте из године у годину, због чега ће наша земља француским компанијама обезбедити најбоље могуће услове за улагање.

Када је реч о Кикинди, Вучић је рекао да је отварање француске фабрике и одлука да тај град добије подзону с истим условима као суботичка слободна царинска зона, само почетак индустријске зоне у Кикинди.

– То је велика предност за потенцијалне инвеститоре – рекао је Вучић, додајући да би за три-четири месеца у Кикинду требало да дође још једна компанија која би запослила 400 радника.

Он је подсетио на то да је на граници с Румунијом отворен гранични прелаз, али да ради само 12 сати, и да ће о томе разговарати с румунским премијером 10. новембра у Темишвару.

– Наћи ћемо се и једна од тема ће бити Кикинда. Покушаћемо да се договоримо и направимо да прелаз за камионе, робу, аутобусе, ради 24 сата јер бисмо тиме додатно допринели улагању и инвестицијама у цео Банатски округ – рекао је Вучић.

Он је захвалио премијеру Француске Мануелу Валсу на пријему у септембру, истичући да је то што је председник Владе Француске издвојио два и по сата да са српским премијером разговара, велика част за њега лично и за Србију.

– Поменуо сам те сусрете због тога што можемо разговарати о већем ангажману француских компанија – рекао је Вучић, објаснивши да Србија има велики суфицит у буyету и боље резултате него икада управо зато што у нашу земљу долазе они који желе да улажу.

Фабрика „Мекафор”, у чију изградњу је уложено око четири милиона евра, налази се у индустријској зони у Кикинди и простире се на плацу од 48.000 квадрата, који је „Мекафор” платио 30 милиона динара. Реч је о гринфилд инвестицији, а „Мекафор” планира да повећа број радника у фабрици.

М. Митровић

 

Стручњаци за белосветску политику

Желимо све да очистимо, да немамо дугове из прошлости, јер тако постоји шанса да нађемо стратешког партнера, рекао је Вучић говорећи о петрохемијском комплексу.

„Намера нам је да направимо мали дефицит у децембру, да почистимо глупости које су стручњаци за белосветску политику направили, и који све знају, само нису знали ништа да ураде у нашој земљи, осим да затворе фабрике и буду још богатији”, закључио је Вучић.

 

Звезда ученик

– Ући ћемо у историју као земља која је најбрже изашла из ужасно тешке кризе, као земља која је постигла изванредне резултате у готово немогућим условима – истакао је Вучић, подсећајући на то да смо „на бордовима ММФ-а и Светске банке проглашени за ’звезду ученика’, за ’пјупл стара’”, додајући да је за то била потребна огромна енергија и невероватна храброст. – Мало ко у српској политичкој историји је смео да изађе пред народ и да каже „У ужасној смо ситуацији, морамо да урадимо то и то”, а не да подиже инфлацију, као што су у неким земљама радили, а онда су морали да смањују плате.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести