Вучић и Церар о чвршћем партнерству двеју држава

Заједничка седница влада Републике Србије и Републике Словеније биће одржана у понедељак у „Палати Србије” на Новом Београду. Свечани дочек биће уприличен у 10 часова,

да би петнаестак минута касније уследио тет-а-тет састанак председника влада Србије и Словеније Александра Вучића и Мира Церара. Након тога заказани су пленарни разговори двеју влада, чији резултат треба да буде и потиписивање више споразума. Двојица премијера ће се након заједничке седнице обратити медијима, саопштено је из Немањине.

Премијер Словеније допутовао је у Београд, где га је на ареодрому „Никола Тесла” дочекао председник српске владе. Церар ће се, како је најављено, данас по подне састати и с председником Србије Томиславом Николићем.Пленарном заседању двеју влада председаваће обојица премијера. Прво заседање влада Словеније и Србије било је октобра 2013. у Србији, а друго у фебруару 2015. у Словенији.

Циљ данашњег заседања двеју влада је да се сагледа реализација договора, идентификују области у којима треба постићи нове договоре, раније је саопштено.На маригинама тог догађаја, Привредна комора Србије, у сарадњи с привредницима из Словеније, организоваће данас Пословни форум Србија–Словенија. Након уводних речи председника привредних комора Марка Чадежа и Марјана Мачкошека, биће представљен пројекат „Београд на води” и одржане панел-дискусије у областима од заједничког интереса – дигитализација, агробизнис, туризам и заштита животне средине, најавила  је Привредна комора Србије.

Заједничка седница влада Србије и Словеније договорена је почетком јула ове године на састанку председника Владе Александра Вучића и премијера Словеније Мира Церара у Паризу.Вучић је уочи прошлогодишње заједничке седнице двеју влада изјавио да Србија жели да настави сарадњу и добре односе с том земљом, која је за Србију важна на њеном европском путу, али и као регионални партнер.

Словеначки и српски министри пољопривреде су већ били у радном обиласку. Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић посетио је са словеначким колегом Дејаном Жиданом компанију за производњу воћа „Донера” у Руми.

С. Ст.
 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести