Вучић и Грабар Китаровић разговарали у Мостару

Премијер Александсар Вучић разговарао је данас у Мостару са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

"Био је то добар разговор, Верујем да ћемо и убудуће развијати добросуседске односе", забележио је премијер на свом твитер налогу.

Састанак је одржан иза затворених врата, а Вучић је, најављујући га раније данас,  рекао да ће бити речи о српско-хрватским односима, "што је веома важно".
Грабар Китаровић је уочи доласка у Мостар рекла да "треба смирити и спустити тензије, јер будућност југоисточне Европе мора бити будућност мира и благостања за све".

Вучић се раније данас састао и са хрватским чланом председниšтва БиХ Драганом Човићем, уз заједничку поруку да треба да раде на уређењу својих односа, на добробити будућих генерација.

 

Грабар Китаровић: Није реч о напетим односима, већ реторичком сучељавању
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас, након разговора са српским премијером Александром Вучићем на маргинама привредног скупа у Мостару, да није било речи о преговорима Србије са ЕУ, нити о поглављу 23.

"То је био пријатељски, државнички разговор о одговорности руководстава две земље за односе у региону и стабилност и сигурност", рекал је Грабар Китаровић.
Она је оценила да односи Србије и Хрватске нису тако напети као што се чине:
''Не бих рекла да су напети. Постоји реторичко сучељавање", рекла је Китаровић новинарима, пренели су хрватски медији.

Битно је, додала је, разумевање и како уредити земљу да она буде за већински народ, али и за мањине да се осећају сигурно.
Китаровић је рекла, да су Србија и Хрватска протекле године имале тешкоће које треба премостити, а које су се појавиле због реторике током избора у обе државе.

"Због добросуседских односа и добробити свих гађана морамо те изазове премостити", нагласила је.
Хрватска председница је оценила да је, ипак, у последњих 20 година у Југоситочној Европи начињен напредак.

"Прошли смо кроз период реторике сучељавања (сукобљавања). Морамо да обезбедимо добар живот не само за већинско становништво у својим земљама него и за мањине, да и они буду сигурни и равноправни као сви грађани", рекла је Китаровић
Хрватска председница је изразила наду да ће ти разговори, како је рекла, бити настављени крајем маја у Сарајеву на регионалном састанку Брдо процеса. 

 

Вучић: Верујем у бржи и успешнији развој добросуседских односа
Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Мостару да је са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић имао добар разговор о српско-хрватским односима и нагласио да верује да ће се добросуседски односи између две земље развијати брже и успешније у будућности.

"Верујем да ћемо добросуседске односе између наших двеју земаља развијати брже и успешније у будућности. Мислим да је такву намеру исказала председница Грабар Китаровић, као што сам у име Владе Србије такву намеру исказао ја", рекао је Вучић новинарима, након разговора са хрватском председницом.

 


Није разговарано о српском путу у ЕУ?
Готово сви хрватски електронски медији пренели су данас агенцијску вест из Мостара о сусрету српског премијера Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић са акцентом на тврдњу да у разговору у четири ока није било речи о преговорима Србије о уласку у ЕУ. 

Хина је јавила да су се Вучић и Грабар Китаровић састали на маргинама Међународног сајма привреде, те да се разговарало о билатералним односима двеју држава.
Разговарало се о односима двеју земаља, а сусрет је трајао десетак минута, навела је хрватска агенција, уз подсећање да је тренутно највеће оптерећење односа Србије и Хрватске то што званични Загреб није дао зелено светло за отварање поглавља 23 у преговорима о чланству Србије у ЕУ.

Хрватска, наиме, тражи да Београд укине регионалну надлежност за ратне злочине, осигура права хрватске мањине и оствари пуну сурадњу с Хашким судом.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести