Вучић и Путин о пријатељству и подршци

Премијер Александар Вучић је, након разговора с председником Руске Федерације Владимиром Путином, сумирајући резултате, рекао да можемо очекивати долазак нових компанија из те земље,

 апострофирао наставак разговора о војнотехничкој сарадњи, али и навео да је тема којој су посветили највише времена била ситуација у региону Западног Балкана.

Вучић је у обраћању новинарима подсетио на то да су први састанци с председником Русије увек били посвећени томе колико Србија дугује – за „Петрохемију”, за „Гаспром”...– Србија више не дугује, све плаћа, а ми сада разговарамо о политици и конкретној сарадњи у будућности – рекао је Вучић, и навео да су, на веома конкретан начин, разговарали о томе каква је сарадња потребна у области компанија, како да две земље заједнички делују у привреди, како остварити даље увећање трговинске размене...

Он је подсетио и на то да је Путин, у уводном излагању, похвалио српску владу, рекавши да је она најзаслужнија за повећање трговинске сарадње двеју земаља.– Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију. Говорили смо и о пословању РЖД-а и НИС-а. НИС је наш највећи пунилац буyета, а РЖД увек на време испуњава своје обавезе. Говорили смо о новим предузећима, која треба да стигну у Србију, као и о томе шта заједнички треба да радимо да даље унапређујемо сарадњу – рекао је Вучић.

Премијер је поменуо и сарадњу коју преко компаније СДПР имамо с руским фирмама, наводећи кооперацију везану за хаубице од 155 милиметара. Рекао је такође да је изнео и наше идеје у вези с борбеним возилом „милош“. Објаснио је да је реч о томе да се на „милоша” ставе руске противоклопне ракете лаке носивости, с изванредним резултатима, чиме возилом од 300.000 евра и „кернетима” вредним око 40.000 долара, могу да се уништавају и тенкови који коштају и изнад пет милиона евра. То је, истакао је, веома тражено и ми желимо да се тржишно понашамо и да на томе зарађујемо.

– Русија зарађује много новца од производње и извоза наоружања, то је најважнија привредна грана у тој земљи, те и ми желимо да зарађујемо више новца, а очигледно је да потребе за тим у свету расту – закључио је Вучић.Он је рекао да је био изненађен тиме колико је Путин лично упознат с бројним пројектима.Путину је, каже, изнео и своје виђење ситуације у региону Западног Балкана, истакавши да су се на тој теми од свих о којима су разговарали најдуже задржали.

– Желео је да чује о томе шта ја мислим о догађајима у Македонији, Црној Гори, БиХ...и изнео сам свој став – појаснио је Вучић. Такође је указао да је Путину пренео да Србија чврсто стоји иза става да се војна неутралност мора очувати и да је то питање слободе и независности нашег слободарског народа, што је шеф руске државе подржао, а како је подвукао, од великог је значаја подршка Русије очувању територијалног интегритета Србије
– Мислим да је Путин и данашњим састанком желео да на себи својствен начин покаже свима да подржава Србију и да жели добро народу – рекао је премијер.  

   Е. Д.
 

Стижу „мигови”

Премијер је навео и да питање дана или недеља када ће шест авиона „МиГ-29” стићи у Србију. 
– Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би шест авиона „МиГ-29” могло брзо бити пребачено у Србију – рекао је Вучић, и поручио да је задовољан што је могао да чује од руског председника да је лично одобрио све што је везано за војнотехничку сарадњу, што је раније договорено с руским надлежним званичницима, а подразумева испоруку 30 оклопних возила, 30 тенкова Т-32 и шест МиГ-ова-29.

Пожелео успех садашњој власти

Путин пре наставка разговора “у четири ока” рекао да нема сумње у наставак развоја пријатељских односа две земље и после избора у Србији. Он је, поздрављајући премијера Вучића, рекао да је уверен да ће предстојећи председнички избори у Србији бити организовани “на највишем нивоу” и “пожелео успех садашњој власти”.

Разговори и – „продужеци”

Премијер Александар Вучић изашао је пред новинаре, по завршетку састанка с председником Русије Владимиром Путином, али га је шеф руске државе у једном тренутку позвао да се врати у његов кабинет.Како је Вучић касније објаснио новинарима, Путин га је позвао да би му поставио још неколико питања.

– Путин је имао још два питања за мене, али не могу да говорим о чему је реч. Та два питања су биле политичке природе – рекао је Вучић.На питање новинара да ли су се питања односила на предстојеће председничке изборе у Србији, Вучић је одговорио одрично.– Не, председник Путин је све недвосмислено рекао око избора у свом уводном делу, а ово се тицало политике у будућности, шта и како да деламо у будућности – рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести