Вучић и Звиздић за мир и сарадњу, Валтеров пут у најави

Премијер Србије Александар Вучић након свечаног дочека председавајућег Савету министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића и састанка с њим, истакао је да је веома задовољан

 односима БиХ и Србије. Категоричан је да, ако код некога постоји бојазан од било каквог наставка политичких сукоба који би се завршили на још лошији начин, у име Владе Србије обећава да ће дати све од себе да ту путању окрену у супротном смеру.

– Разговарали смо у четири ока и о политичкој ситуацији и мислим да је важно да људи у обе земље, и Срби и Бошњаци и Хрвати, знају да смо искрено опредељени за мир, сарадњу – рекао је председник Владе.У истом тону је и Звиздићева порука да су „дијалог и разговор први и једини инструмент којим можемо унапредити односе БиХ и Србије и укупне регионалне односе”.

Званична посета делегације БиХ Београду почела је интонирањем химни двеју земаља испред „Палате Србије”. Делегацију БиХ, осим Звиздића, чине и заменици председавајућег министри спољне трговине и финансија Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда, шеф њихове дипломатије Игор Црнадак и министар комуникација и транспорта Исмир Јуско.

Како је саопштио премијер, јуче се разговарало о много конкретних ствари, па и о питању сукцесије и разграничења.– Деведесет и седам одсто је договорено, сем о четири тачке, које треба да реше наше комисије – казао је премијер, додајући да је било речи и о комуникацији и путној инфраструктури. – Када причамо о економији, причамо о повезивању и сваки од путева и ауто-путева је својеврстан мировни пројекат. 

Како је открио, постоји идеја да се направи Валтеров пут.– Пошто држављанима Кине не треба виза за Србију, да им БиХ да 72 сата улаз. У Саудијску Арабију заједно одлазе представници Србије и БиХ. То су добре вести и на тај начин би требало да решавамо проблеме и тако да боље живимо – истиче Вучић.

Звиздић је напоменуо да, „с обзиром на готово исти спољнополитички приоритет, а то је ЕУ, Србија може да нам помогне у преносу знања и искустава на путу интеграција”. По његовим речима, за две државе најважнији је даљи развој економских односа.Премијер Вучић је рекао да Србија не жели да се меша у унутрашње односе БиХ, да поштује БиХ као државу и РС као ентитет. Поновио је да се Србија неће прикључити санкцијама Милораду Додику јер не доносе решење.

– Постоји одлука у српској влади, која је више прећутна, и одлука између различитих представника српског народа који живе у РС, Србији и другим деловима у региону, да нам се никада не понови време из деведесетих, када смо једни другима постављали блокаде на Дрини. Можемо да будемо овакви или онакви, то се у будућности неће поновити – рекао је он, напомињући да је и немачкој канцеларки Ангели Меркел, на њено питање зашто не подржава санкције Додику, одговорио исто.

Председавајући Савету министара БиХ је, одговарајући на исто новинарско питање, рекао да нико у БиХ није срећан што је лидер једне од највећих политичких странака на црној листи једне од најзначајнијих земаља на свету јер то није добра порука ни за инвеститоре, али је објаснио да је до тога довело перманентно антидејтонско деловање.
– Очекујем да ће то бити добра порука за све у БиХ и да ће лидери који су то радили променити своју реторику – рекао је Звиздић.

С. Ст.
 

Ради се на случају Поточара

– Надлежне службе у БиХ активно раде на случају напада на премијера Србије у Поточарима – навео је Денис Звиздић, који очекује да ће учесници бити откривени и процесуирани.Како је рекао, то је била посета „великог срца и велике храбрости” премијера Вучића и тим пре није требало и није добро што се претворила у немио догађај.
Вучић је рекао да је њему лично то био један од најтежих тренутака у животу, што, приметио је, нико ко тамо није било не може ни да претпостави. Као и Звиздић, очекује да читав случај буде расветљен.

У Брисел по јасне поруке 

Премијер је казао да нема превелика очекивања уочи састанка у Бриселу, али је приметио да је „важно да замолимо европске званичнике да не подржавају довођење оруђа и оружја где му није место, а све остало решаваће се неким другим путем”. Од Брисела очекује јасне поруке и нада се да ће шефица европске дипломатије Федерика Могерини одлучити да сусрети буду чешћи јер, како је приметио, инциденти се догађају управо кад се састанци дуже не одржавају.
– Можемо наставити разговор, али неће имати ону врсту поверења, које се три-четири године градило. Биће тешко доћи до закључка, али боље и тешко, него никако. Сваки резултат који укључује мир и стабилност је добар резултат – поручио је српски премијер.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести