Вучић: Идемо на изборе

Моја одлука је да идемо на изборе, у победу за будућност Србије, поручио је лидер напредњака и премијер Србије Александар Вучић, чији предлог је добио једногласну одлуку чланова ГО СНС - а.

Након што су његове речи пропраћене дуготрајним аплаузом,  Вучић је образложио потребу за ванредним парламентарним изборима тиме што је Влади  неопходан пун, четворогодишњи мандат, са снажном подршком народа, како би до 2020. окончала започете реформе, а демократски, европски интегративни процеси постали неповратни. Главни одбор подржао Вучићеву одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, годину и девет месеци након што је формирана актуелна Влада Србије. Истовремено, скупштина странке одложена је за 21. мај, уместо 13. фебруара како је првобирно било најављено, да би  након избора било изабрано страначко руководство.

Функционерка СНС и председница републичког парламента Маја Гојковић након седнице ГО је рекла да ће одлука о расписивању избора омогућити грађанима да истог дана изађу на изборе и искажу вољу за републичку, покрајинску и локалну власт, додајући а није било речи о председничким изборима, с обзиром на то да мандат председника истиче наредне године.

Премијер је члановима странке коју предводи поручио да је Србија данас на добром и сигурном путу, стабилна је како политички тако и економски, да криминалци и тајкуни више њоме не управљају, а земљи не прети банкрот. Истичући да избори ни на који начин неће утицати на реформе у Србији, поручио је напредњацима да ће га у изборној кампањи овога пута видети мање него икада. „ Радићу у нашој влади вредније него икада, док народ не одлучи да ли ћемо ми наставити то да радимо, или ће неки други доћи уместо нас “, навео је лидер напредњака.

- Избори ће бити веома тешки, потценити противника пре избора је глупост, као што је и подлост потцењивати их после избора. Ми ни једно ни друго не смемо да урадимо. Морамо да победимо чиста срца, огромном вољом и снагом, која хоће пут у будућност, за нормалну и пристојну Србију.  Желим вам да водите поштену, озбиљну и одговорну кампању. Грађани умеју да изаберу. Немојте да се плашите ни оне народне – „ два лоша убише Милоша “, немојте да се плашите ничега, јер када идете свом снагом, кад идете својом вољом, чиста срца, чиста образа, када поштено иступите пред свакога и кажете шта сте урадили, људи то итекако умеју да препознају. Зато храбро у будућност у нове промене, Србија иде напред и Србију на путу ка таквој будућности нико не може да заустави. Живела Србије, живела СНС, поручио је Вучић на седници ГО одржаној у сали позоришта Мадленијанум у Београду.

Лидер СНС је објаснио да се за ванреде парламентарне изборе одлучио због стања латентног сукоба у коме се Србија налази.

Србија мора да каже хоће ли напред, у рад,  у Европу, или хоће назад, у комбинације и идеолошке бајке. Зато сам без обзира на сву математички  изражену подршку коју имамо био склон том такмичењу, јер између осталог нећемо ово друштво да водимо у даље сукобе и нећемо да тај сукоб постане нерегулисан, незаустављив и погубан у својој насилности, објаснио је председним српске владе, истичући да жели „ друштвени уговор, постигнут на такмичењу, заједнички друштвени циљ и друштво које ће да се одлучи за тежак рад као једини пут ка то циљу “.  „ Хоћу да се разликујемо од наших противника и када они изразе жељу да се ствари мењају и када кажу да имају већину, наша је обавеза да им пружимо могућност и да грађани имају право да се изјасне какву будућност желе. И то је револуционарна промена у односу на оне који су са обе руке, са свим што су могли држали своју власт до последњег дана, не урадивши ништа за грађане. Ми се провере и воље народа никада нисмо плашили и никада без воље грађана нећемо владати “, рекао је Вучић на седници ГО СНС.

Он је подсетио да од момента када је СНС преузела Владу, Србија се налази у стању латентног друштвеног сукоба, јер се „ многима није свидело што смо баш ми преузели одговорност за руковођење земљом, за штедњу, реформе, европски пут дијалог, развој и напредак Србије.Они који су годинама владали Србијом и они који су имали огромне привилегије због тога што су их подржавали, нису могли тек тако да пређу преко тих чињеница, да су изгубили власт, богатство и привилегије, поготово што смо јасно ставили до знања да ћемо укинути сваку неодговорност у вршењу власти и да нико неће моћи да из те власти и подршке њој, било шта извуче као своју зараду, или корист“.

- Тиме смо на неки начин и сами отпочели сукоб и  са онима који су били пре нас, али и са собом, са свима у самом СНС који су вођење земље доживели као посао у којем треба да буде нешто и за њих. Размере тог сукоба, и тог нашег унутрашњег сукоба, су огромне, зато што ми нисмо само узели власт, много више смо почели да ломимо тај окамењени блок у којем су заједно били политика, тајкуни, криминал, корупција и који је годинама стајао на путу Србије ка било чему нормалном - објаснио је премијер, додајући да „ зато хоћемо и себе да мењамо, јер најбољи рачунар зна да забагује па му је потребно ресетовање“,  рекао је Вучић и додао да  су „центар отпора и овој влади и пристојној и напредној Србији и политици реформи припадници бивше лоше власти и лажне елите, коју је та власт створила и обезбедила им привилегије”.

- То је онај сукоб у коме ми живимо, сукоб са диловима, са идеошлоким буразерима, са умишљеном елитом, са бестидним политичарима, са лажима, тајкунским интересима и измишљеним аферама, сукоб са свима којима смо зауставили разне комбинације и комбинацијице и  избили паре из џепа. Са свима који нису хтели промене у овој земљи, који би да их зауставе и да се врате на старо, да могу да рекетирају и отимају а да ми морамо „ добровољно“ такав рекет да плаћамо- нагласио је Вучић, истичући да је тај сукоб могуће разрешити изборима.

На рашњој  седници ГО присуствовало је 505 чланова ГО, међу којима су и високи функционери странке и министри у Влади Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Игор Мировић и Братислав Гашић. Обраћање премијера пратили су медији, док је остатак седнице бо затворен за јавност.

С. Станковић

 

Тим који ради и мангупи

Хоћу да нам Србија каже да ли хоће исто што и ми, такође хоћу и да уз мене не стоје више они који причају исто што и ја, а раде оно што су радили ови пре мене, рекао је Вучић, истичући да му је неопходан „тим посвећен и подређен Србији и заједничком циљу, који неће да се рекламира него да ради, другим речима хоћу да се захвалим мангупима у нашим  редовима и да их пошаљем тамо где припадају“. Како је рекао, одлуку је донео  зато што не жели да чува власт по сваку цену.

 

Михајловић: Нисмо причали о датуму

Потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је да ће избори дати врло важан одговор јесу ли грађани задовољни свим оним што је урађено, додајући да се на седници Главног одбора СНС није разговарало о датуму када ће бити одржани избори.

„Ово јесте битка за будућност Србије, тако да је техника око датума мање важна”, рекла је Михајловић за Б92.

Како је навела, мање је важно да ли ће избори бити крајем априла, маја, већ да је важније да грађани имају прилику да кажу шта мисле о раду владе.

 

Гојковић: Једногласна подршка лидеру странке

Главни одбор СНС - а акламацијом је подржао одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, изјавила је чланица председништва странке и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, образлажући  да је та одлука у интересу Србије и њених грађана.

Гојковићева је на конференцији за новинаре након седнице ГО појаснила да ће пред грађанима бити алтернатива  „желе ли политику реформи, стабилизације државе, угледа у свету и пуноправног чланства у ЕУ као основног приоритета или опцију коју нуди садашњи премијер војвођанске владе и лидер ДС - а Бојан Пајтић, а то је политика коју имамо прилику још да гледамо, јер несметано влада Војводином већ 16 година”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести