Вучић: Не мирише на изборе него на рад

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће 2016 година бити тешка, добра и успешна и да очекује раст бруто домаћег производа (БДП) већи од два одсто.

Кад човек тешко ради, онда је то добра година и он је задовољан, објаснио је Вучић за  ТВ Пинк и напоменуо да не би био задовољан, уколико би раст БДП био мањи од два одсто. Како је истакао, објективни показатељи говоре да ће ова година бити боља, а друга је ствар „да ли ћемо субјективно моћи да се издигнемо иза тога”. Највише зависи од народа, грађана увек, али ми имамо добар план и програм који су изнети у експозеу у априлу 2014. године, нагласио је Вучић и поручио да смо кренули у реформе које дају резултате. Наш циљ је да држимо јавне финансије под контролом, да никад више Србије не буде пред банкротом, рекао је Вучић. Влада неће дозволити да јавни дуг пређе 80 одсто, додао је Вучић и најавио да ће, од 2017. године, он почети да пада „геометријском прогресијом”. Кад имате привредни раст неколико година по два-три одсто, онда свако то осећа у свом новчанику. Надам се да ћемо за две године моћи да кажемо да је просечна плата у Србији 500 евра, истакао је Вучић.

Он је указао на још постојећи проблем да фирме радницима исплаћују загарантовани минимум плате, а остало дају на руке, чиме се оштећује држава. Као пример, Вучић је поменуо и Радиотелевизију Србије, где кажу да неки имају плату од 120.000 динара, а онда добијају и фиксну варијабилу која дође још толико, па никада не знате колика је зарада.

Према његовом мишљењу, у току је борба за власт, јер су „неки 16 година на власти, па би ту остали, неки су изгубили део колача, а неко би желео да буде богатији кроз комбинације са државом” и зато постоји свеопшта хајка. Све мање ме нервира, навикао сам се на то и сад се забављам кад чујем шта све вичу и какве транспаренте носе, рекао је Вучић. Лако је мени да одговорим када самопрокламовани шеф опозиције каже да сам у Дубаију, а ја седим у Влади Србије, додао је Вучић и констатовао да штампа пише најгоре о најбољим и њему најлојалнијим министрима. Свако кога доведете у студио и каже нешто позитивно о мени и Влади, биће најгоре нападнут, указао је Вучић и навео примере Небојше Крстића, бившег саветника председника Србије Бориса Тадића, или новинара Петра Луковића, на које се „баца дрвље и камење”. Он је, на питање да ли би, да прави нову Владу, изабрао исти тим, одговорио да би, у том случају неки министри остали, а неки не, али да би оставио костур тима Владе.

Вучић је оценио да садашња ситуација у земљи њему „не мирише на изборе, већ на рад”, а да „сви боље раде под притиском”. „Зато вршим свакодневни притисак, у целом ланцу лично. Јел’ мислите да би толико ауто-путева било изграђено, зовем лично Зорану Михајловић, директоре јавних предузећа, шефове градилишта”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да није срећан што није дошло до продаје Телекома Србија, за који су тражене 1,4 милијарде евра, а добијена је понуда од 1,3 милијарде. Борићемо се да Телеком не пропадне, рекао је Вучић и најавио да ће бити покушано да се привуче мањински инвеститор, који би купио 20 одсто акција, док би држави остало њених 58 одсто. Вучић је констатовао да су проблем при продаји Телекома били „идиотлуци” са поделом 22 одсто бесплатних акција грађанима Србије, јер они од тог немају ништа, а држави није једноставно да их откупи, јер за то треба новац. Кретени су давали акције грађанима, куповали вољу народа, а то је најбедније. Никад нећу куповати вољу народа, истакао је Вучић.

 

О Пајтићу и осталима

Коментаришући позив лидера ДС Бојана Пајтића на телевизијски дуел, Вучић је рекао да он иде у Скупштину Србије и тамо одговара на прозивке. На телевизијске дуеле не могу са њима, они су успешнији и бољи лидери, иронично је констатовао Вучић и додао да ће, ако изађе на дуел једном од њих, то морати са још њих 20, али да можда изађе ако се скупи њих пет. Вучић је на крају рекао да очекује да у овој години буде проблема у „политичком загађивању” свега оног што Влада чини, „јер они који то раде морају да се боре за свој политички опстанак”, али да ће и то проћи у априлу или мају, после локалних и покрајинских избора.

 

Ташна, машна и секретарица

Он је потврдио да ће бити смена директора јавних предузећа, и посебно апострофирао челнике компанија које послују у оквиру Железница Србије, због тога што су путници у недељу код Ваљева чекали осам сати у вагонима без грејања. Како дати објашњење за 220 грађана зашто су чекали у возу осам сати, а за то време нисмо могли добити никог од директора тих предузећа. Они седе у топлој соби, шта их брига, нагласио је Вучић. Он је навео и да „стручњаци”, који су на челу разних јавних предузећа, одоше „на одморе по белом свету”, да славе Нову годину и поручио да ће јавност ускоро сазнати њихова имена. Сменићу их, једног по једног... Али ни други који дођу неће бити бољи, зато што сви живе за „ташну, машну и секретарицу”. Не можете да нађете много вредних људи и то је проблем Србије уопште... Добре људе не можемо да платимо и зато иду у приватни сектор, указао је Вучић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести