Вучић: Не поштујете договоре, шта више хоћете од Србије

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ЕУ не поштује ништа сто је договорено, а да Приштина и не жели никакав договор, те да је што је он износио

ових дана о разговорима у Бриселу истина. Како је рекао, Приштина оптужује Србе и вређа их, а током преговора гази оно што је договорено већ после 15 минута."Ови други неће никакав договор. Кажу све је српска пропаганда. Када дамо оно што траже, они кажу пуј пике не важи. Само нека кажу шта сам слагао и нећу бити оно што сам данас. Нисам луд, ово Србији најмање одговара, економија иде на боље, али неком оцигледно одговара", рекао је Вучић на прес конфернцији с црногорским премијером Душком Марковићем.

Како је рекао, нико не постоји у ЕУ који може да каже да није тако, те упитао: "Шта више хоћете од Србије?".Вучић је рекао да смо у Брисел отишли са добијеним темама од којих су на столу остале само две и да смо се окренули разговору о њима а да је јасно речено да нема разговбора о ЗСО.

"Тишина нема разговора о ЗСО",речено је у Бриселу, а поновио је Вучић, наводећи да се нико не узбуђује око те теме која је суштина Брислеског споразума и суштина за Србе, али прави се проблем од зида од 80 сантиметара.

Како је рекао, онда је речено да се разговара о мосту, иако је то питање договорено још раније, и стварни разговор се тицао моста и поред свега што смо ми у консултацијама са људима из северног дела Косовске Митровице договорили и прихватили испоставило се као да као да ништа нисмо ни разговарали.

Ми смо одржали опет реч, а они нису, приметио је Вучић, али нису зато ни опоменути."И једва чекам да ли ће да кажу сви смо исти - није истина да смо исти".Он је додао да су се чуле очигледне претње и од Кадри Весељија о уласку РОСУ у северну Косовску Митровицу и других из власти у Приштини.

За њих постоји само једно питање а то је ограда у Косовској Митровици и у томе имају значајну подршку међународне заједнице, назначио је Вучић.

"Нико из ЕУ не може да каже да сам слагао иједно слово. Све од А до Ш, а нешто сам и ублажио" додао јхе премијер који је навео да када би све рекао шта се дешавало тамо да би га Срби псовали а ко зна шта би све рекли о другима.

Како је објаснио не говори све не зато што се плаши никога, ни "најмоћнијих амбасадора" већ све ради разумевајући да смо мала земља у односу на њих и да понекад мора да се игра по туђим правилима.Описујући атмосферу у којој су вођени разговори у Бриселу, Вучић је то упоредио с кошаракашком утакмицом у којој у једној трећини важи правило три секунде, у другој ни кораци, у трећој нема фаула...

"Судија не свира - на сваких 15 минута три пута су мењана правила" рекао је Вуцић и додао да и када смо се навикли на суђење и када смо побеђивали поред свега они би опет мењали правила.Како је навео, Тачија је видео 60 пута и тачно зна када може, а када не да га у очи погледа.

"Тачно видим шта раде" рекао је Вучић и додао да је председнику Србије Томиславу Николићу након разговора рекао да никада није био овако забринут "јер сам видео и једне и друге шта раде".Ток разговора се у Бриселу углавном "врти у круг", приметио је Вучић и додао:

"Понављају као папагаји, на сваких пет минута. Тома онда каже да је Косово Србија, они да је Косово независно, ми опет кажемо да је Косово Србија... а разговор се врти око моста и њихове панике, иако је све било договрено 8. децембра", описује Вучић и додаје:

"Насилници из Приштине желе на силу да учине нешто, а ничега нема, а нмјих баш брига. Не мора сутра, не мора никад. Ако се њима не свида, нешто мора хитно. Наравно, ко ће онда да буде провокатор? Србија. Око ваших кућа зидови од четири метра, бре. Смета вам 40 центиметара? Ви нас све правите лудим. То се користи као повод за провоцирање инцидената", упитао је премијер.

А затим поручио да ће сада премештати полицијске и војне снаге свуда по Србији, "па нека се нервирају", те упозорио министра Небојшу Стефановића да то има у виду и да организује.Упитан да коментарише поруку Маје Коцијанчић о смиривању тензија Вучић је портпаролки Могеринијеве поручио да се "ЕУ бар 15 минута држи онога што предложе".

"Ништа ја нисам запалио. Гледао сам да смирим оно што су други запалили. Увек желимо разговоре, дијалог. Поштујемо улогу Федерике Могерини која је сигурно у тешкој ситуацији. Они су нас упозорили да ће бити последица ко први прекрши договорено. И ко је прекршио? Прва информација се појавила на Дојце велеу на албанском. Је л сам ја можда научио албански? Први су изашли Тачи и Мустафа, колико му је секунди требало?", рекао је Вучић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести