Вучић: Никога не молим ни за глас ни за власт

– Српска напредна странка и Социјалдемократска партија Србије изаћи ће заједно на републичке и покрајинске изборе, а препоручиће и општинским и градским одборима

 да заједно иду и на локалне изборе – саопштио је лидер напредњака, премијер Александар Вучић, истичући да је партија коју предводи Расим Љајић у овом тренутку најзначајнији партнер СНС-а.

Оценивши да су договором о коалицији са СДПС-ом на свим нивоима напредњаци завршили најважнији посао уочи избора, Вучић је додао да ће СНС разговарати с досадашњим партнерима у власти, али и с неким новим, не прецизирајући како би то могло утицати на евенуталне коалиције.

Он није желео да говори о спекулацијама о томе да СПО и Карићев ПСС неће на овим изборима бити на напредњачкој листи, наводећи да још није разговарао с представницима тих партија. Вучић је рекао да су са СДПС-ом разговарали о томе шта треба да се уради за Србију, о будућности земље, а не о томе кога и како да мрзе.

Идеја је, како је обнародовао, да изборна кампања овога пута крене из Лесковца, а да се заврши у Београду.
Коментаришући окупљање опозиције, рекао је да је реално да они узму одређени број гласова СНС-а и да ће изборна трка бити неизвесна. Тврди да с многима од њих не би сарађивао, истичући да се њихов програм састоји само у томе да мрзе Вучића и да он треба да заврши као Гадафи. 

Уверен је у то да би се све опозиционе странке ујединиле, без обзира на међусобне анимозитете, само кад би имале један глас више од СНС-а.– Сви би се они ујединили, чак и са СПС-ом, само кад би могли формирати владу – рекао је Вучић новинарима.
Оценивши да они могу победити, као што могу победити и десничарске странке, Вучић је навео да су избори отворена тржишна утакмица, на којој ће се изјаснити грађани Србије.

– Ми ћемо да се боримо за поверење народа. А да ли могу да победим? Могу. Као што могу да победе и десничарске странке. Сви могу да победе – приметио је Вучић.На молбу прокоментарише изјаву шефа радикала Војислава Шешеља да ће га подржати ако одустане од Европске уније, Вучић је рекао да је пред грађане изашао с јасним програмом, који неће мењати, а то је да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ и одржавање добрих односа с Русијом.

Лидер напредњака указао је на то да избори нису ништа лоше, већ друштвена потреба, те да ће ванредни избори бити мали трошак и да је боље да буду одржани сад него 2018. године, кад ће Србија бити у средишту реформи за улазак у ЕУ.
– Моја жеља је да немамо нове изборе до 2019 – почетка 2020. године – рекао је он.

Ни јуче није говорио о прецизном датуму избора, наводећи да ће они бити „крајем априла, или неког другог датума у мају“, подвлачећи да „о томе одлучују неки други људи“.
– Одлука о изборима била је добра и донета је у правом тренутку јер се једино на изборима можемо уверити у то да људи у Србији верују да земља иде у добром правцу – изјавио је премијер, најављујући да ће водити позитивну изборну кампању.

Додао је да његови политички противници сваког дана производе лажи и да су због тога избори веома важни и да неће молити ни за један глас, ни за власт. Предочивши да не пристаје на рекете, ни на какве дилове и да никад ништа није украо, Вучић је рекао да су „зато сви они против мене јер су због такве политике изгубили привилегије“.

– За разлику од других, никога нећу да молим за милост, никада нећу ићи из ове земље, ни од кога нећу да бежим, никада нећу да се склањам, никога нећу да молим за власт. Никога у Србији нећу да молим за глас. Ако људи мисле да је ово прави пут за Србију, нека нам дају своје поверење.Не идемо на изборе да бисмо имали већину и владали већ да бисмо нешто урадили за земљу и ни за педаљ не одустајемо од те политике, а то је да идемо ка ЕУ и да сачувамо односе с Русијом – изричит је Вучић.

Новинарима се јуче обратио и Љајић, који је изразио задовољство што ће две странке учествовати на изборима заједно, и додао да се у кампањи неће бавити популистичком демагогијом, тврдећи да ће економија имати примат у односу на политику. Он је казао да је та странка до сада одлично сарађивала с премијером и с министрима у Влади Србије, а да је СНС испунио све што је између две странке усмено договорене пре избора 2014. године.

– Имамо моралну и политичку обавезу да заједно наступамо на овим изборима – рекао је Љајић, додајући и да очекује „да ће кампања бити тешка јер ће тај савез, а пре свега лидер СНС-а Александар Вучић, бити главна мета свих политичких опонената“. – Сви који учествују на изборима „гађаће“ у ту исту мету. Наш одговор треба да буде крајње демократски, а не да улазимо у прљаво политичко блато.

Љајић је нагласио да они желе да кампања буде фер и демократска. Из редова СНС-а састанку су, осим Вучића, присуствовали Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић и Братислав Гашић.

С. Станковић

Човек се бранио бибер-спрејом

Подвукао је да у кампању крећу „под најтежим могућим условима“ јер се, како је указао, „свакога дана измишљају најгоре могуће лажи“. Међу многим примерима, навео је случај Беле Цркве, „где су сви лагали да је постојао сузавац, иако је министар унутрашњих послова саопштио да никавог сузавца, нити великих проблема није било“.

– А знате шта им је био сузавац? То што се човек бранио бибер-спрејом када су помахнитало упадали у просторије, противзаконито, као што је потврдио орган државне управе надлежан за то. Бибер-спреј и сузавац су вам као петарда и бомба – приметио је Вучић.

Лидија Удовички није рекетирана

Председник Владе је јуче саопштио да је Лидија Удовички рекла да никада није видела дикретора ЕМС-а Николу Петровића, нити је с њим разговарала телефоном, наглашавајући да је прочитао цео њен исказ.– Јесте причала с неки људима из ЕМС-а, који јој никада нису тражили новац – додао је Вучић.
Како је казао, постоји део њеног политичког исказа, где каже да је ЕМС монополиста.

– Оптужује државну компанију за монопол. Не, него ћеш ти да будеш као приватна компанија. Нисмо те питали за политику, него за рекетирање. А од рекетирања… Нико је није рекетирао и нико јој није тражио новац. И кога то интересује. Никог – указао је Вучић, подсећајући на то да се о томе „лагало данима“.

Вучић је тиме демантовао портал „Телепромптер“, који је у септембру прошле године објавио транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и сестре министарке Кори Удовички Лидије о рекету који је, наводно, Вучићев кум и директор ЕМС-а Никола Петровић покушао да наплати од америчке фирме „Континентал винд партнерс“.

Поједини медији објавили су у суботу да је Лидија Удовички дала исказ о афери „Прислушкивање“ у којем је негирала је да упознала директора „Електромреже Србије“ и премијеровог кума Николу Петровића.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести