Вучић обавестио Николића да има већину за формирање владе

Председник Србије Томислав Николић одржао је данас констулације са Александром Вучићем, представником изборне листе

"Александар Вучић - Србија побеђује", који је га је обавестио да има већину за формирање владе.
Изборна листа, на чијем је челу Александар Вучић, освојила је највећи број посланичких места у новом сазиву скупштине Србије.

Председник Николић је том приликом нагласио да протекли избори ниси зауставили напредак Србије и изразио очекивање да ће динамика реформи бити настављена, а да су резултати већ видљиви, саопштила је Прес служба председника.

 Вучић је, како се наводи, представио план и програм развоја Србије у наредне четири године.
Председник Николић ће, како се наводи, у складу са Уставом саслушати мишљења представника изабраних изборних листа и након тога, предложити Скупштини Србије, кандидата за председника владе.

Председник Николић је поручио да ће, у складу са својим уставним овлашћењима, делити са владом одговорност у суочавању са искушењима и изазовима као и да ће се и у будућности залагати за наставак реформи, мир и стабилност у региону и продубљивање добрих односа на међународном плану.

Имам владу, нерешена два ресора
Александар Вучић је додао да има готово цео састав будуће владе, осим два ресора која још није решио.

Вучић је, после консултација са шефом државе, рекао новинарима да у влади жели људе невезано за њихову партијску припадност, већ људе који су спремни да се боре за Србију.

Такође је истакао да је водио рачуна да то буду људи који могу да имају резултате, а не који уживају симпатије јавности и умеју "да дриблају".

Подсетио је да је у влади било министара којима су медији били веома наклоњени, али да то нису правдали резултатом.

"Потребни су нам тимски играчи, људи са правом грађанском храброшћу, а то значи да могу да се супрортставе увреженом мишљењу да имамо само проблеме...", прецизирао је.

Камате на историјском минимуму
Вучић је изјавио да су банкарске камате данас са историјском минимуму.

Одговарајући на питање да ли је било неопходно толико задуживање у претходним годинама, Вучић је одговорио да је то рађено, уз огромне камате, да би се без реалног основа повећавале плате и пензије са циљем да се добију избори.

"Било је потребно задуживање како би се подигле плате и пензије, и то без икаквог рационалног и економског основа. То су људи радили зато што им је било потребно да добију изборе", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Приметио је да су претходном периоду "најбољи градоначелници и председници влада били они са највишим дефицитом".

"Они који су најнеуспешнији и најлошији у свему су нам увек били најбољи и најмилији, а они који су најбољи по свим резултатима, они су најмораженији зато што ваљда, или нису добро комуницирали са јавношћу, или нешто има и код нас када о људима расуђујемо", рекао је Вучић.

РТВ служила за страначку пропаганду ДС
Премијер Србије је рекао поводом дешавања у РТВ, да је та телевизија кориштена за страначку пропаганду ДС и да је хајка и харанга те странке кренула када су запослени хтели да направе нешто професионално.

"То је највећин делом служило за њихову страначку пропаганду, већ 15 година. Када се било ко, па и запослени са телевизије, изборе да нешто сами промене, да направе нешто професионално, онда крене хајка и харанга", рекао је премијер одговарајући на питање новинара након консултација са председником Србије о формирању владе.

Он је додао да није први пут да се ДС тако понаша и да ће та хистерија да траје, јер су такав систем установљавали годинама и сада не могу то да допусте да "нешто, у шта су уложили много новца и енергије, пропада за дан".

"Не секирам се због те хистерије, нека они свој посао раде политички, ево имаће прилику да ме растурају у Скупштини Србије, како су то говорили у претходном периоду. Тако да сам ја 30 или 40 пута изашао 'растурен' из Скупштине", рекао је Вучић и додао да је на изборима добио осам до девет пута више гласова него ДС.

Упитан да прокоментарише најављене тужбе Пајтића против појединих медија, он је рекао да је ДС то дозвољено одувек, а да он никада није посезао за тужбама, иако су разне неистине пласиране у медијима о њему и његовој породици.

"Да сам то урадио био бих на стубу страма и говорило би се о најстрашнијим притисцима...Србија је слободна земља, пишите шта хоћете, само задржавам право да кажем да нешто није истина", рекао је Вучић.

Он каже да Пајтић може да тужи медије, макар и за оно што је истина, јер објављене слике, како каже, нису биле фалсификоване.

"Оно на слици је био  Бојан Пајтић и не видим какав му је то проблем направило", приметио је премијер.

Да су рушили с папиром не бих имао примедбу
Александар Вучић је поновио да су објекти који су порушени у Савамали стечени криминалом и корупцијом, те да само један од власника има 64 кривичне пријаве, али да њега и даље највише брине то што то није урађено у складу са правном процедуром.

На питање да ли га брине изостанак реакције београдске власти, Вучић је казао да га брине то што је неко помислио да може да узме правду у своје руке.

"Не бих имао шта да замерим београдским властима да су дошли у току дана, са папиром, и да су то почистили... ако су то биле београдске власти. Честитао бих им на томе. Они тамо могу да причају да имају или немају овај или онај папир, али тамо је све стечено криминалом и корупцијом", истакао је премијер.

Како је казао, порушене објекте ником нису оставили "ни мама, ни тата, него претходни градски челници на локалу и зато они углавном и ћуте".

Он је поновио да је проблем што рушење није обављено уз потребне папире.

"То је проблем и то ћемо да решимо. Мислим да је то суштина", навео је Вучић.

За измену Устава потребан општи консензус
Председник владе Србије изјавио је да сигурно има већину од 167 посланика у парламенту за промену Устава, али да промена највишег правног акта није питање броја посланика, већ захтева шири консензус.

"Нећу наметати промену Устава, без обзира на то што са лакоћом можемо да обезбедимо већину од 167 гласова у парламенту", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да то није питање бројева и парламентарне већине, већ је потребно да се обезбеди шири консензус, договор око идеја, а онда ћемо имати и већину.

Вучић је указао да ће бити тешко доћи до тог консензуса, јер, како види, неки, из њему непознатих разлога, не говоре о томе, преокупирани "заташкавањем" свог изборног пораза.

"Ваљда после пораза морају да причају о новој утакмици, о председничким изборима...", приметио је.

"Ми, међутим, морамо да пронађемо најповољнији тренутак и да разговарамо о будућности ове земље и да говоримо о стварним, реалним, животним проблемима грађана, а не о глупостима које неко потура преко својих медија", рекао је Вучић.

Нагласио је да су за озбиљан разговор о Уставу потребни сви политички чиниоци.

"Можемо да имамо значајно више од 167 посланика у сваком тренутку, али то нећу да радим. Данас сам видео саоштење политичке партије, где кажу да не очекују позив (за владу), а реч је о радикалима, чији однос поштујем, али ми сматрамо да је Србија на европском путу, не одричемо се тог пута, ту договора и компромиса неће бити, као и око, разуме се, криминала и корупције, али и око економског пута ове земље", рекао је премијер.
(Танјуг)

Нису битне награде, већ истина и резултат
Вучић је изјавио да неће улазити у питање да ли је истраживање БИРН-а о испумпавању воде из копа Тамнава заслужило награду делегације ЕУ, али да и даље тврди да је та прича "ноторна лаж".

За њега је, како је истакао, важно да је Србија слободна земља, да свако има право да додели награду коме хоће и да свако бира да ли ће да подржи аргументе истине или политичке притиске и неистине.

"Нека деле награде колико хоће, мислим да је најважнија награда коју дају грађани Србије на изборима, јер њих не можете да лажете и обмањујете да ли је неко ту награду заслужио или није", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара како види ту награду.

Рекао је да је пре две године на ту причу реаговао као увређен човек, који се у том тренутку борио да спасава животе и брине о људима, али да данас боље разуме политичке мотиве те приче.

"Не могу да кажем да ме лажи данас не погађају, ма са које стране да долазе. Баш ме брига да ли долазе из ЕУ или од неког другог. Кад неко лаже онда лаже, и нико нема тапију на истину. Истину увек треба да истражујете", рекао је Вучић.

Оно што је важно за њега је да је Србија слободна земља, да имају право да дају награду коме хоће, свако бира да ли ће да подржи аргументе истине или ће да подржи политичке притиске и неистине.

"Али сам се борио и изборио се да се покаже не само да је било све чисто, већ да је држава то обавила са много мање новца него што је то било реално. Држава је из тога изашла успешно, драматично је повећала производњу угља и пре рокова и пре времена", закључио је Вучић.
 

Далек пут до владе, битан је циљ, поправљање имиџа Србије

Премијер Александар Вучић најавио је, уочи консултација о влади код шефа државе, да ће председнику Томиславу Николићу изнети план и програм владе и говорити о томе где види Србију у будућности. 
"Далек је пут до владе, данас су тек консултације", указао је Вучић.
Његова идеја је, како је навео, да председнику изнесе план и програм:

"О томе ћу да разговарам с председником и о томе где видим Србију у будућности", рекао је Вучић новинарима у Шимановцима.
Премијер је прецизирао да ће циљ нове владе бити да поправи имиџ Србије и пословни амбијент, као и да већ ове године уђе у првих 40 на "Дуинг бизнис" листи.
Подсећајући да је Србија тек прошле године са 91. места на "Дуинг бизнис" листи успела да се "попне" на 59. место, Вучић је истакао да је сада циљ да већ ове године будемо у првих 40 земаља, односно да се поправимо у односу на то 59. место.

Циљ је, додао је, и да се повећа раст БДП, да се још боље утегну јавне финансије.
"Данас је добра ствар што могу да кажем да се не памти када нисмо имали дефицит... Ми данас немамо дефицит, у суфициту смо 0,3 милијарде, то је веома важно за Србију", рекао је Вучић.

Он је рекао да страхује да то, на жалост, не интересује много људи у Србији, већ само оне који гледају у будућност.
"На томе сам им захвалан, као што сам захвалан нашим данашњим домаћинима, који су фабрику успели да заврше у року", рекао је Вучић.
Он је рекао да ће више детаља изнети након што буде разговарао са председником.

Председник Србије Томислав Николић почеће данас у 14 сати консултације поводом формирања Владе Србије, разговором са Александром Вучићем, носиоцем изборне листе - "Александар Вучић - Србија побеђује", која је на априлским ванредним парламентарним изборима освојила већину мандата у новом сазиву парламента.

 

На РТВ први пут све по закону, нема наследних функција
Премијер Србије Александар Вучић рекао је, поводом дешавања у РТВ-у,  да се по први пут ствари тамо дешавају у складу са законом.

"Нико не лупа никакве табле, нико не доводи људе из Београда по партијској линији као што су то радили 2008. године и 2011. године. Први пут видим да је све чисто и све у складу са законом, без уплива политика, већ онако како се то ради, кроз управни одбор", рекао је Вучић новинарима.
Како је приметио, нема "наследних функција", нити ће се "уводити монархизам" у јавна предузећа, како би сви које су постављали Бојан Пајтић и Бојан Костреш могли да буду негде "до краја живота".

"Страшно сам забринут колику то нервозу изазива код Пајтића и Костреша и код оних којима се таква врста намештења у ранијем периоду јако допадала", рекао је Вучић.
Он је додао да не види како је то у реду да Пајтић може да каžе кога где жели на РТВ, као šто је то радио, а новинари јавног покрајинског сервиса, како испада, немају такво право.
Приметио је и да су неки били запослени на РТВ, а готово никада нису долазили на посао, можда једном месечно, из Београда, а "дебеле плате" су примали од грађана Србије.

Вучић је "подсетио" да су избори прошли и да њега много више од смена и нових намештења у РТВ интересује рационализација запослених у тој кући, као и у РТС-у, како се народне паре не би расипале.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести