Вучић: Покрајинска и републичка влада до 16. Јуна

Лидер напредњака и мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је да ће републичка и покрајинска влада бити формиране

до 16. јуна. Подсећајући на то да је конститутивна седница Скупштине Војводине заказана за 2, а да ће 3. или 4. јуна бити одржана и конститутивна седница Скупштине Србије, он је рекао да је реално очекивати да се недељу касније крене у формирање покрајинске, а затим и републичке владе.

У сусрет данашњој седници скупштине СНС-а, на којој ће бити једини кандидат за председника странке, он је после рашње седнице Председништва најавио „велике кадровске промене”, и поручио да ће од данас сви потпредседници партије бити „неки нови млади људи”.

– Припремамо нову генерацију младих људи, да сутра с неким искусним могу доносити још веће промене у СНС-у – рекао је Вучић на конференцији за новинаре. – Моји пријатељи и колеге који су до сада били потпредседници, заједно са мном наставиће да буду у извршној власти и влади, а после тога ћемо поново да видимо како да обнављамо енергију и како да постижемо још боље резултате. Досадашњи потпредседници странке су: Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Никола Селаковић,Игор Мировић,Горан Кнежевић и  Братислав Гашић.

Лидер напредњака није желео да открије ниједно име за било које место, страначко, или државно, рекавши само, на инсистирање новинара, да Горан Кнежевић неће бити кандидат за председника Скупштине Србије.

– Само то ћу вам рећи, ништа друго ме не питајте, конкретно ћете чути данас на скупштини СНС-а – био је изричит Вучић, не желећи да открије ко ће бити покрајински премијер, нити да прецизира да ли је та функција резервисана за Игора Мировића. 

Мандатар је најавио да од среде почињу разговори с другим политичким партијама. Спреман је да разговара са свима који то буду желели, поновивши да то не значи да ће свима бити понуђен улазак у владу.

На молбу да прокоментарише извештавање РТС-а о његовој посети Москви, пошто је то била тек трећа вест у „Дневнику”, признао је да је био изненађен што је хрватски аналитичар Давор Ђенеро за јавни сервис био важнија вест од Владимира Путина.

– Морам да проверим зашто је толико важан. Морам да јавим и Путину, сад ћу да му пошаљем допис – ако ниси знао, има Давор Ђенеро, тај је много важнији од тебе – нашалио се председник СНС-а.

На конференцији за новинаре поново је покренут случај рушења објеката у Савамали, који ће, како тврди Вучић, бити решен, али ће бити „решени и сви други, тежи случајеви поступања под фантомкама у прошлости”. Навео је да има још тежих нерешених случајева, попут убиства певачице Јелене Марјановић, али и хапшења под фантомкама председника Републике Слободана Милошевића, као и убиства Момира Гавриловића, које је такође било изведено под фантомкама.

– Још решавамо та убиства и још многа друга од 2002. до 2005. године – предочио је он.

Навео да су они људи који сада критикују догађаје у Савамали „исти они који су својевремено заједно с ДС-ом ангажовали ’земунски клан’ да у фантомкама прескаче Милошевићеву ограду, да га хапсе”.

– То су они исти у чије време су с фантомкама на главама убијали људе. Ево овде, баш у старом „Мекатору”, 50 метара од нас се то догодило и никада нису били заинтересовани за то ко су убице, нити да фамилији убијеног нешто учине, а данас су велики борци. То се десило пред 250 сведока. Сви су ћутали, медији ћуте и данас их не занима ко је убио човека, као да се то никад није десило.  – додао је Вучић.

Осим Александра Вучића, у седишту странке, где је одржана седница Председништва, били су  и функционери Братислав Гашић, Небојша Стефановић, Маја Гојковић, Марко Ђурић, Зоран Бабић, Златибор Лончар, Милош Вучевић, Горан Кнежевић, Игор Мировић, Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић...

С. Станковић

 

Бољи дани за Војводину

Председник СНС-а је, показавши позамашну књигу с анализом резултата избора у Војводини, истакао да у Покрајини мора много тога да се мења. Навео је да ће СНС имати председнике општина и градоначелнике у 41, или 42 локалне самоуправе, од 45 колико их у покрајини има, што никада није био случај, и то носи огромну одговорност па ће контрола морати да буде већа.

– Важно је да покрајинска влада ради у сагласју с републичком. За све институције у Покрајини мораће да важи правило не само колико ће новца да узму из републике, већ и колико ће да уложе, да уштеде, а квалитет живота грађана Војводине мораће да буде бољи и већи – рекао је Вучић. – Као што се мењају економски трендови, раста и пада дефицита и јавног дуга на нивоу републике, то ћемо настојати да урадимо и у покрајини за годину – годину и по дана.

 

Фантомке ихеклери

Вучић је подвукао да треба решити и видети ко је наредио да се прескаче ограда у фантомкама и да се хапси председник Републике.

– То је, сложићете се, страшан злочин и о једној земљи говори све најгоре. Ако је неко из државног врха наредио – а биће да јесте – да неко стави фантомку на главу, прескаче ограду и хапси Слободана Милошевића, све то морамо да сазнамо и установимо ко су ти који су измислили те фантомке. И изборићемо се с тим. Фантомке им неће више бити ни заштитна средства, а ни нешто чиме ће моћи да се поносе. Ни једнима, ни другима, ни трећима. Хапсе с „хеклерима” и фантомкама председника Републике. Можете мислити како треба сваки наредни председник Републике у овој замљи да се осећа, када зна да ће, ако неки „жути“ дођу на власт, с „хеклерима” и фантомкама да му упадају на имање и да га хапсе. То је застрашујуће! Као што је страшно и како је линчован Драган Милановић, а на РТС-у изгубили те снимке.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести