Вучић положио венац на месту убиства Зорана Ђинђића

Поводом годишњице убиства премијера Србије и лидера Демократске странке (ДС) Зорана Ђинђића, премијер Александар Вучић и министри положили су венце у дворишту Владе

где је Ђинђић пре 13 година убијен.

 

Шетња за Зорана
Чланови и симпатизери Либерално демократске партије и Социјалдемократске странке окупили су се данас испред седишта ЛДП у Београду, одакле су кренули у "Шетњу за Зорана", којом одају почаст пре 13 година убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу.
 

На челу колоне од неколико стотина грађана, са белим ружама у рукама, су лидери те две странке Чедомир Јовановић и Борис Тадић.

Планирано је да шетња иде централним градским улицама до зграде Владе Србије и дворишта у којем је убијен Ђинђић, а потом ће наставити до Алеје великана на Новом гробљу, где је Ђинђић сахрањен.

 

Делегација ДС на гробу Ђинђића
Делегација Демократске странке (ДС), коју је предводио њен председник Бојан Пајтић, положила је данас цвеће и упалила свеће на гробу убијеног премијера Србије и бившег председника те странке Зорана Ђинђића, заједно са његовом супругом Ружицом и
сином Луком Ђинђић.

Ђинђићу су пошту одали функционери, чланови и симпатизери ДС, међу којима су били Драган Шутановац, Слободан Милисављевић, Наташа Вучковић, Балша Божовић, Горица Мојовић, Душан Петровић из Заједно за Србију и други.

Они су на гроб положили по жуту ружу.

 

Пајтић: Рестаурација историје
Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да данас Србију воде они који су најављивали убиство Зорана Ђинђића, који су у данима туге одбијали да спусте страначку заставу на пола копља, који су бојкотовали комеморацију у Скупштини и они који су скидали табле са његовим именом.

Ако мисле да ће им демократска Србија то икада заборавити гадно су се преварили, рекао је Пајтић новинарима после полагања цвећа на гроб убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића.

Он је нагласио да је Ђинђић живот посветио модерној Србији која има водећу улогу на Балкану. Убијен је мучки, са леђа, додао је Пајтић. Он је оценио да је мало остало од демократских вредности за које се борио и залагао Ђинђић.

У ова два дана видимо процес рестаурације историје, процес прекомпоновања историје, где се Зоран поново проглашава криминалцем, а Слободан Милошевић херојем, напоменуо је Пајтић.

То је тужна и трагична судбина Србије 2016. године, судбина коју имамо намеру да променимо по сваку цену, поручио је он.

Према његовим речима, ДС свој однос према Ђинђићу хоће и мора да покаже пре свега делом и резултатима, а не речима, што значи да ће градити праведну Србију, какву је Зоран сањао.

"То значи - динамична тржишна привреда, која омогућава развој, социјална држава која омогућава одговорност, владавина права која омогуЋава сигурност и правду. Само тако, и никако другачије, можемо чувати успомену на Зорана", рекао је Пајтић.

Пајтић је објаснио да са другим Ђинђићевим сарадницима нису могли да усагласе заједнички долазак на гробље из техничких разлога, али је истакао да су ментално и духовно у једној колони.

 

СНС: Злоупотреба сећања на Ђинђића
Српска напредна странка (СНС) оценила је да председник Демократске странке Бојан Пајтић не преза ни од чега, па је данас злоупотребио и сећање на трагично страдалог Зорана Ђинђића у предизборне сврхе, како би остварио политички поен.

Свака реч коју је Пајтић данас изговорио, говори само о њему и о томе какав је он човек и политичар, наводи се у саопштењу СНС.

Та странка оцењује и да је данашња изјава Бојана Пајтића "показатељ зашто га се стиде чланови Демократске странке, грађани Војводине и целе Србије".

(ФоНет)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести