Вучић: С Вујовићем у четири ока, нема трошења немилице

Премијер Александар Вучић саопштио је да је све предлоге министарстава за буџет за наредну годину „поцепао и вратио им на поновну израду” јер није био задовољан

тиме што им је расходна страна била 100 милијарди динара већа. Предлог буџета за 2017. требало би, како очекује, да прође на Влади у току ове недеље, а да се потом нађе и пред народним посланицима.

Вучић је објаснио да сваке године када се прави буџет, министарства дођу с мегаломанским проценама. При томе, председник Владе негодује што нико неће да покаже да је добар министар тако што ће да штеди и смањи расходну страну. 

– Добар је онај министар који ће да сачува паре, не само да их немилице троши, већ да донесе новац у буџет – рекао је Вучић.

Како је објаснио, предлози министарстава углавном су били везани за капиталне инвестиције и пројекте, а они не могу потрошити ни 30 одсто од тога. Додаје да и даље постоји проблем од око 16 милијарди динара, односно од око 140 милиона евра.

– То је и даље велики „геп”. Не толико велики, озбиљан и проблематичан, али нећу дозволити ни да он постоји – рекао је Вучић, најављујући да ће и данас имати посебне разговоре с министром финансија Душаном Вујевићем, а да ће онда разговарати с министрима на седници Владе.

Осврћући се на политички амбијент у Србији, он је упозорио на то да „једино чиме се бавимо су неке политикантске теме и само се то намеће у јавности и нико ни о чему од озбиљних ствари и не жели да говори”.

– Кад погледате и поједине органе у држави, осим ја теби мајку и оца, ти овако, или онако, ништа друго и не чујем. То исто можете видети и на неким другим местима. Али ми ћемо гледати да наставимо – вредно, марљиво, да се боримо за бољу и одрживу српску економију и раст привреде. Рекао сам да су наредних пет година златно доба Србије, и то се полако види, имаћемо пуну и економску и политичку стабилност – обећао је председник Владе.

Он је „кандидатима на друштвеним мрежама” за председничке изборе поручио да побеђују и даље, напомињући да се пита шта ће бити на правим изборима.

– Једно 50 тих типова и златних медаља нек освоје по новинама, а броји се оно што ће да буде у априлу – навео је Вучић, напомињући да „имамо већ десет председника”, а да су „неки већ победили на изборима у разним новинама, плакатима, амбасадама, не знам ни ја где, океј, сви сте велики победници”. – Колико их је до сада победило на тим гласањима – Шешељ, Јеремић, Јанковић, Миленовић, Бошко Обрадовић, а Тадић је без конкуренције... увек је победник када реши да се кандидује. Већ имамо најмање четири победника, а биће их још, и сви су већ постали председници. А ви, победници, радујте се, честитам вам унапред. Једино што не може да вас буде десет победника.

Он је поручио и да неће дозволити да „главна мустра српске политике” буде да вам неко псује и оца и мајку и да при томе тога коме псујете родитеље окривљујете за нешто, указујући на то да оно кроз шта је прошао посланик СНС-а Александар Мартиновић „ни пас с маслом не би појео”.

На питање да ли се осећа као да је у истој ситуацији као када је Мурат рекао да „сви Турци крену на Лазара”, Вучић је одговорио да он не личи на Лазара, а да овде нема јунака ни озбиљних стратега као што је био Мурат. Указао је на то да је „Мурат био озбиљан човек и војсковођа, а ови наши нису ни скуте да му носе”. Казао је да та филозофија „сви на једног” траје већ дуго.

– Сви су направили неке своје појединачне договоре. Видим да и локалне самоуправе праве договоре с другим странакама по принципу „удари ти по Вучићу, само немој на мене”. То сви раде, и многим тајкунима и доконим политичарима – свима сметам – предочио је премијер.

Поновио је да „има само једну поруку”: да Србија никоме не може бити „резервна клупа”, да „када не успете као кандидат на једном месту, онда се препоручујете у трци за председника државе”.

– Верујем да ће то народ добро да процени. Има још много до избора и нећу тиме да се бавим, бавим се озбиљним темама – казао је Вучић.

Подвукао је да је посао премијера најнепопуларнији у земљи јер мора да каже непријатне ствари свима и свакоме, али да мора да говори истину.  Додао је да се Војска Србије све боље опрема и наоружава и постаје значајан фактор стабилности и заштите Србије, а не претња било коме.  Вучић је, говорећи о протесту, изјавио да штрајкује један одсто, а од тога се направило да тако мисле сви, и нагласио да је, као и министар одбране Зоран Ђорђевић, поносан на припаднике Војске који не штрајкују против своје земље и добро разумеју ситуацију у коју је земља доведена.

– Држава даје колико може. А ако хоћете те надрилекаре који су наобећавали, бившег председника који каже „може више”, нема проблема. Дођите на власт, реците да сте повећали и за две године да укинемо земљу, да уђемо у тотално банкротство – упозорио је он.

 

Премијер Србије је, коментаришући резолуцију коју је недавно усвојио Европски парламент, а у којој су новинари РТ-а и „Спутњика” изједначени с терористима, поручио руским медијима да су им врата увек широм отворена. Нагласио је и да не види сличност између новинара „Раше тудеј” и „Спутњика” с терористима.

– Само се питам како ће да дођу сутра да ми соле памет о слободи медија јер, кад се неком нешто не свиђа код њих, онда донесемо резолуцију и кажемо „то је терористички медиј”, а када ми желимо да одговоримо неком од медија који се њима свиђају, онда ваљда вршимо притисак и не знам шта још – рекао је Вучић.

С. Станковић

 

Одговор Николићу

Премијер је, говорећи о протесту Војног синдиката и критикама председника Србије Томислава Николића да мере штедње не треба да се преламају преко Војске, предочио да, „шта год неко мислио, немамо ћуп из којег ћемо да вадимо кад год неко каже да нечим није задовољан”.

Подсетио је на то да ће Војсци бити повећане плате пет одсто, иако „ММФ није желео да види било какво повећање у Војсци и полицији”.

– Мој одговор Николићу и сваком другом је да, колико будемо способни да направимо већи раст, таква ће нам повећања бити, а да се не можемо пружати колико нисмо дуги – рекао је он, додајући да поштује ставове председника државе и да сматра да је „одговорно обављао посао и да га и даље обавља”.

 

Ускоро можда контакт с Трампом

Поводом медијских спекулација о томе да је недавно у Абу Дабију присуствовао трци Формуле један, поручио је да га оне не интересују, а „да су били фудбал или кошарка, то бих можда погледао”.

Уместо тога, објашњава, био је с Трамповим саветницима, с председником Руанде, с премијером Нигерије и с људима из целог региона и целог арапског света. То је, како је навео Вучић, његов посао, при чему се, приметио је, нико не понаша одговорније од њега „јер не водим силно обезбеђење, саветнике, било нас је троје”.

– Тамо сам био јер ми је тамо место, тамо се људи срећу и остварују одређене контакте, па можда ускоро остваримо и неку врсту контакта с кабинетом и новим америчким председником, видећемо… – рекао је Вучић.

 

Није ме шокирао Мркоњићев примитивизам

Премијер Србије признао је новинарима да га „примитивизам” Милутина Мркоњића, који је изјавио да ће 5.000 динара потрошити на кондоме, није шокирао, али да га је шокирало незнање колико је труда и рада требало да се тај износ пензионерима исплати, а да се не повећа јавни дуг.

 

– Да коментаришем на тако примитиван начин нити могу, нити смем, иако би ми било најлакше и наишло би на највише симпатија оно што сам у први мах помислио да изговорим на ту примедбу, али нећу. Мислим да су људи у Србији довољно озбиљни да разумеју све то – предочио је Вучић, и упитао све који су незадовољни с издвојених 5.000 динара за пензионере, због чега кукају ако нешто поскупи 20-30 динара, када им је мало 5.000.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести