Вучић: Снимак скраћен, важне ствари нису приказане

Премијер Александар Вучић изјавио је да поуздано зна да је снимак напада на чланове ДС-а на пијаци Ђерам у Београду скраћен.

– Пуштено је само оно што је неком одговарало и важне ствари из самог инцидента јавности Србије нису приказане – рекао је лидер напредњака, додајући да му је то саопштено из полиције, а да он није одгледао снимак.

Указао је на то да треба оставити надлежним органима да раде свој посао и поручио: „Свака врста насиља је недопустива и у корену ћемо је исећи.”

Председник ДС-а Бојан Пајтић пре тога је инцидент код београдске пијаце Ђерам назвао „покушајем убиства” функционера и чланова те странке.  

Вучић је истакао и да је поносан на то што су надлежни органи деловали „хитно, хитро, озбиљно и одговорно”, и додао да су нападачи приведени и задржани.

– Поносан сам на чињеницу да су нападачи ухваћени, ако су само нападачи, то нек полиција саопшти. Пошто видим да је неко фалсификовао снимак. Плашим се да ћете да се уверите у то – рекао је Вучић  новинарима.

Председник Владе је категоричан да ће држава утврдити пуну истину, а одговорни за тај инцидент биће приведени, без обзира на то ко се на којој страни налази.

– Да сто људи из СНС-а уради нешто, стотину људи ће ићи у затвор – рекао је Вучић, и додао да је од „политичког мрцварења” важнија порука да је свака врста насиља у Србији недопустива и да ће бити сасечена у корену.

Он је истакао да нико људима који се баве политиком не сме на улици викати да су лопови и криминалци.

– Не видим зашто надлежни органи не би доставили снимак јавности да би могла проценити да ли је то био покушај убиства, или није било баш тако – рекао је Вучић.

Како је навео, полиција и Тужилаштво сад треба да се изјасне, будући да су сва лица приведена и задржана.

Председник ДС-а Бојан Пајтић оценио је на конференцији за новинаре да је на београдској Звездари дошло до покушаја убиства посланика Наташе Вучковић, Балше Божовића, Драгана Шутановца и министра владе у сенци Ивана Стефановића”.

– Када један хулиган држи у руци разбијену флашу, када други држи нож, када трећи подстиче на убадање и пробадање, то јесте класичан пример покушаја убиства и захтевамо од Тужилаштва да у том смислу реагује – рекао је Пајтић.

У недељу је првобитно објављена краћа верзија снимка инцидента на Ђерам пијаци, а  се појавила и дужа, немонтирана верзија, коју је објавила Демократска странка. Из те странке су поновили да се на снимку види „да организована група хулигана, за које је министар полиције тврдио да су пијачни продавци, а за које се испоставило да имају десетине кривичних дела, дочекује аутобус из којег излазе функционери Демократске странке”.

Саопштавају и да се „на снимку види да одмах почињу да вређају наше посланике и да се Драган Шутановац брани од особе која га вуче за акредитацију коју је носио око врата. Након тога, види се да нападачи бацају разбијене флаше на наше посланике и продавце, да неко узвикује ’Ево га, вади нож’, као и да нико од наших посланика није учествовао ни у каквој тучи, као што то покушава да се представи”, саопштио је ДС. За ту странку, „после последњег саопштења СНС-а нема дилеме о томе да иза напада на посланике ДС-а и атмосфере мржње која ствара насиље стоји шеф напредњака, премијер Александар Вучић”.

Након што је ДС објавио нови снимак, СНС се огласио саопштењем у којем се наводи да је „кључно питање зашто је Демократска странка монтирала снимак, и зашто првог дана нису објавили како се Шутановац приближава и обрачунава с поменутим лицима”. Напредњаци питају зашто су „демократе поново лагале и обмањивале јавност”. Српска напредна странка позвала је надлежне државне органе да што пре упознају јавност с тим шта се заиста догодило прек на Звездари. „Уверени смо у то да ће након тога свим грађанима Србије бити јасно шта је то што је ДС радио, и шта та странка у ствари представља”, навео је СНС у саопштењу. Такође оцењује да је конференцијом за новинаре Демократска странка сама себе „дефинитивно послала у политичку историју”.

Говорећи о нападу на функционере Демократске странке, саветница председника Србије  за медије Станислава Пак је рекла да је недопустива таква врста обрачуна. Она је, такође, навела и да се дигла „велика халабука” и да је ДС то искористио да прикупи поене. Она је додала да је видела снимак инцидента, да делује непријатно, али не тако страшно „како су они приказали”.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Јанковић: До власти аргументима, а не песницама

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је све учеснике предизборне кампање, као и грађане, на максималну одговорност и толеранцију. Он је посебно осудио сваку врсту насиља, сматрајући га опасним и вишеструко штетним, и апеловао на све изборне такмаце, њихове чланове и симпатизере да у свакој ситуацији покажу да се политичка власт не осваја нити брани песницама и силом, већ аргументима.

„Грађани Србије имају право и заслужују достојанствено политичко надметање, а не ружне и недостојне сцене“, наводи се у саопштењу заштитника грађана достављеном медијима. Он подсећа на то да јавност о дешавањима од јавног значаја мора бити обавештавана не само истинито и благовремено већ и целовито.

 

Цео, немонтирани снимак можете погледати и овде:

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести