Вучић: Србија земља на коју се рачуна у будућности

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у последњих месец дана показала да је важна и да је као мала земља, по броју становника и површини, успела да обезбеди сусрете

са представницима најзначајнијих земаља Европе и света али и званичницима региона.

Он је, поводом посете грчког премијера Алексиса Ципраса Београду, подсетио да је претходно имао разговоре са челницима у Индији, а у Давосу са председником Кине, као и са потпредседником САД.

Указао је и да је после седам година председник владе Грчке дошао у посету Београду.

Вучић је оценио да је Србија тим показала да је важна у региону и Европи, да може да гради добре пријатељске односе, унапређује и ставља на прво место економију.

Што се Грчке тиче премијер је изразио уверење да ће трговинска размена моћи да се повећа на 600 милиона евра и да се иде ка милијарди.

Стабилност је важна за Србију и цео Балкан, рекао је он и поручио да се треба посветити будућности, бољем животном стандарду, а Србија, иако у тешким условима у којима јој многе ствари не иду на руку, у томе успева.

Грађани, поручује премијер, треба да буду спокојни и гледају у будућност.

"Србија је земља на коју се рачуна у будућности и коју готово сви сматрају искреним, одговорним и поузданим партнером“, закључио је он.

Суфицит 11,3 пута већи од планираног,простор за бољи стандар
- Србија је у јануру остварила 19 милијарди динара суфицита, што је 11,3 пута бољи резултат од оног који је планиран буџетом, а који је износио 1,7 милијарди, рекао је премијер Александар Вучић.

Ако резултати у фебруару и марту буду добри, иако су ти месеци по правилу тежи од јануара, постоји простор за даље унапређење животног стандарда, поручио је премијер, и додао и да су приходи већи за шест милијарди динара, а расходи нешто мањи од планираних.

Изразио је зато уверење да ће, ако резултати у фебруару и марту буду бољи од оних који су предвиђени законом о буџету, постојати много простора за даље унапређење животног стандарда.

Решићемо проблем са грчким "Актором"
Вучић је изјавио да ће бити нађено решење за завршетак радова на делу Коридора 10, на којем је ангажована грчка фирма "Актор", како би аутопут био изграђен до краја године.

Упитан да ли су Коридори Србије доносили одлуке у корист грчке фирме "Актор", Вучић је рекао да би та државна фирма требало да одлучује у корист државе, а да ће, уколико се покаже супротно, надлежни органи уредити ствари другачије.

Ресорна министарка Зорана Михајловић јуче је разговарала са представницима "Актора", рекао је Вучић, истичући да се ради на томе да све буде завршено у року, у овој години, како је и обећано.

Додао је и да је поносан што је актуелна влада урадила много више километара аутопута него све претходне у протеклих тридесет година.

"Ако имате нешто конкретно, молим вас да то предате надлежним органима. Сигуран сам да једва чекају да одређене поступке покрену", поручио је Вучић новинарима.

На столу правосуђе, ЗСО, Митровица...
Вучић је изјавио уочи вечерашњих преговора са представницима Приштине у Бриселу да нема унапред одређених тема и да претпоставља да ће на столу бити правосуђе, Заједница српских општина и Митровица.

Вучић је новинарима рекао да разговори у Бриселу никада нису пријатни, али да делегација Београда, у којој ће бити и председник Томислав Николић, на преговоре иде да се бори за Србију, јер је то посао за који је плаћена.

"А шта ће да буде тамо, то не могу да знам", додао је Вучић.

Рекао је и да ти разговори никада нису пријатни, али да не жели да се жали.

"Увек имате неку врсту Павловљевог рефлекса кад идете у Брисел, знате да вас чека тешко бреме... Али не кукам и не жалим се, нема смисла пошто се Србима са безброј проблема недостаје само председник владе који ће да плаче над својом судбином", навео је Вучић.

Нити Грци нешто замерају нама нити ми њима
Премијер Вучић је изјавио после разговора са премијером Грчке Алексисом Ципрасом да грчки премијер није имао било шта да замери нама, додајући "нити сам ја имао шта да замерим њима".

Он је тако одговарајући на питање новинара да ли је било неких замерки од стране Грчке, а у вези односа Србије и Македоније.

Српски премијер је, након што је са грчким премијером обишао Геозавод и упознао га са пројектом "Боград на води", рекао да су он и Ципрас имали синоћ дуг разговор, остали до касно у ноћ, те да су разговарали о томе како да две земље буду још ближе.

Како је навео, Грци имају много идеја, попут "Балкан фуд центра" у Солуну, у којем ће се наћи и Србија, додајући да ће управо у Солуну, бити одржан наредни сусрет двојице премијера.

Неко може само да прича, а неко мора и да ради
Александар Вучић додао је да је очигледно да многима представља проблем, али да од својих политичких противника још није чуо ниједну замерку, већ само увреде и нестине.

"Неко може само да прича, а неко мора и да ради", приметио је премијер одговарајући на питања новинара у вези са изјавама његових политичких опонената.

Навео је да се трудио да нађе неку озбиљну примедбу, али да је заправо чуо само увреде, што га, каже, лично и не интересује.

Како је рекао, Србија је озбиљна земља, неко мора озбиљно да ради, а "неозбиљних имамо на претек".

Шта би то они урадили боље и другачије, упитао је премијер и да ли би уопште толико радили.

Да ли би завршили посао око Железаре, да ли би овде где се налазе сада (у Геодестком заводу) било то велелепно здање или би и даље било стециште за наркомане и псе луталице, нове фасаде уместо ружних од пре 70 година..., запитао је.

Да ли треба да оставимо онакав јавни дефицит и стање јавних финансија као што су нам они оставили, упитао је премијер.

"Не плашим се ни њихових претњи, ни увреда. Не занима ме. Ја ћу да гурам како мислим, да Србији буде боље..." рекао је Вучић.

Како је рекао, нигде озбиљних примедби, а са друге стране се мешају чак и унутрашња питања и кадровска решења других странака.

Хрвати имају свој пут, а ми ћемо модернизовати војску
Вучић је рекао да Србија неће предузимати ништа поводом увођења обавезног војног рока у Хрватској, наводећи да Хрвати "имају свој пут", а да ће Војска Србије бити модернизована.

Вучић је, упитан шта ће Србија предузети поводом увођења обавезног војног рока у Хрватској, одговорио да неће предузимати ништа, те да је сигуран да ни Хрватска не предузима ништа због нас.

Истакао је да поштује председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића, којима жели много успеха.

"Свако бира свој пут, свако бира свој начин, нека раде шта желе. Ми имамо професионалну војску, модернизоваћемо је, не због њих него због себе. Сигуран сам да ни они не раде ништа због нас, желим да верујем у то", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија жели да заштити своје небо, како се не би поновила 1999. година, те да ће војска бити у много бољем стању него раније.

"А они нека раде свој посао, као и сви други", закључио је Вучић.
(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести