Вучић: Све зовем на разговор, али не и у владу

– Наш је циљ да уједнимо Србију и да сваки човек, без обзира на политичку оријентацију, владу доживљава као своју – поручио је

с конференције за новинаре мандатар за састав нове владе Александар Вучић, најављујући да ће почетком  следеће недеље упутити позиве „свима који желе да разговарају о томе шта је то што заједнички може да се уради за нашу земљу”.

Истичући да их број гласова које је листа чији је носилац освојила на изборима ставља пред још већу одговорност, указао је на то да та одговорност мора бити оличена и у заједничком, уједињеном деловању и владе Србије и владе АП Војводине.

Како је навео, спреман је да разговара са свима, па и онима који су говорили да неће да причају с њим и пре него што им је било какав позив упућен. Међутим, ти разговори неће значити да ће сви који буду позвани, бити и у коалицији.

На питање колико су близу, или далеко, од поновне сарадње са социјалистима, каже да одлуку о томе с киме ће напредњаци у владу, да ли ће бити коалиције и која су имена министара, још увек нема.

– Спреман сам са свима да разговарам, зваћу и Дачића – рекао је Вучић. – Ко жели да разговара, ја ћу бити спреман од недеље, да видим где и како виде будућност Србије, можда чујемо добре идеје, можда неко уђе у владу, можда неко не уђе, то је ствар одлуке којом ћемо се бавити у недељи која је пред нама.

Једино што најављује је да ће у новом кабинету бити много ентузијаста, који „желе да се безрезервно боре за владу”.

– То је разлог зашто вам не говорим о коалицијама. Можеш у владу, али ћеш за њу да се бориш, за Србију свим срцем. Нећу страначке калкулације, нећу „ја не могу то због тога”, или „ја се кандидујем”… па баш ме брига за твоје изборе. Имаш четири године да радиш! Ако ниси за то спреман, немој да улазиш у владу. Ко год да је, никакав проблем немам – појаснио је председник Владе. 

На молбу да каже да ли то значи да је ближи експертској, истиче:

– Близу сам борбеној влади, која има јасан, недвосмислен, прецизан циљ. Желим владу борбених људи. Не занима ме да ли је неко из неке странке или није. Али хоћу да се ти људи боре, а не да на првој кривини где је тешко, где је камион, или воз мало скрене, да се склањају. Или си спреман да се бориш, или ниси. А неће бити лако, биће непопуларних ствари које морају да се ураде – најавио је Вучић, уз напомену: – Да је све лако и једноставно, бирали бисте владу оних који су вам обећали у кампањи да ће тећи мед и млеко, да ће све бити дивно и да ће цветати цвеће. Таквих је било 15 листа а ниједна није добила више од пет-шест-седам одсто. Почели смо састављање тима који би уложио огромну енергију, без икаквих калкулација о томе шта ће да буде на следећим изборима. Инсистираћу на таквом тиму који у потпуности може да се посвети Србији, решавању проблема, а не да се бави партијским, или било каквим другим партикуларним питањима и интересима.

На питање да ли је донео одлуку о броју министарстава, одговорио је да је могуће да ће бити један ресор мање него до сада.

– Немојте ме држати за реч, имам идеја о томе да се један сектор издвоји, али ће број бити исти или ће бити један мање. Свакако неће бити већи – казао је премијер.

Вучић је најавио да ће бити значајних промена у начину функционисања будуће владе и да ће једанпут у најмање два месеца на седам дана владу преместити ван Београда да би била ближа грађанима и чула шта њих тишти. Најпре ће отићи у Ниш, где ће седам дана боравити и спавати у касарни да не би трошио новац на други смештај.

– А када у Нишу будемо обишли све, спреман ћу бити да од 6 ујутро, до 22 сата примам грађане, да видим које муке их муче, да ако можемо помогнемо. Исто тако, једном недељно ћу од пет до осам ујутру лично примати људе у влади, да бих од осам могао да се посветим дневним обавезама. Да људи виде да се свакодневно боримо за њихове интересе – предочио је мандатар.

Говорећи о десет тачака које су полазне смернице за програм нове владе, Вучић је рекао да ће се у наредном периоду пажња усмерити на инфраструктутуру, „да се заврше ауто-путеви”. Повећање запослености ће се темељити на повећању инвестиција, а најавио је и решавање питања преосталих десет стратешких предузећа у реструктурирању. Очекује да ће бити решена судбина оних који су највећи проблеми – РТБ-а „Бор”, „Ресавице” и „Галенике”.

Очекује да ће поглавља 23 и 24 у преговорима с ЕУ, која се односе на правосуђе и основна права, бити отворена у јуну. Вучић није коментарисао изјаве из Хрватске да се ствари крећу у добром правцу кад је реч о блокади поглавља из Загреба.

На питање да ли ће се у његовом експозеу наћи и борба против хулигана, одговорио је да је то „веома тешко питање за Србију јер захтева општи консензус у друштву”.

– Ако будем писао о томе у експозеу, то ћемо да спроведемо, ако не будем, извинићу се свима што немамо довољно снаге за то – рекао је Вучић.

На питање да ли је прочитао извештај омбудсмана Саше Јанковића о Савамали, одговорио је да није, али да је свима казао да поступају по упутствима заштитника грађана. Тај случај ће решити надлежни органи, а како је предочио, већ има помака. Навео је и да му је најсмешније кад о „фантомкама” говоре и држе предавања они који су фантомке увели на политичку и економску сцену, који су под фантомкама хапсили председнике.

– Таман онолико колико је Србија напредовала да се више људи не убијају у фантомкама, да се не хапсе председници, него се руше бесправни објекти, Србија мора да напредује у будућности тако да фантомке нико не користи ни за шта противправно и противзаконито– констатовао је Вучић.

С. Станковић

 

Уцене нису за разговор с премијером

Новинаре је интересовало да ли је спреман, у случају договора, да потпише коалициони споразум са СПС-ом, као што је то преко медија захтевао потпредседник СПС-а Бранко Ружић.

– Поштујем све партије, али нисам нарочито заинтересован за партијске споразуме. Не интересује ме партија – рекао је Вучић новинарима. – Сви који ме познају, добро знају да то није баш најбољи језик, када с председником српске владе разговарате језком ултиматума и уцена. То знају и сви странци, било би добро да то знају и многи у земљи.

 

Данас сам најпоноснији човек

– Ја сам данас најпоноснији човек на свету јер по други пут добијам мандат за формирање владе Србије – наше Србије, наше земље, коју сви толико волимо. Да будем искрен, тешко је пронаћи праве речи којима ту врсту емоција можете да опишете – казао је Вучић, додајући да су протекле две године биле тешке, године реформи, које обично не доносе гласове.

 

Волео бих Селаковића и Михајловићеву у влади

Вучић је изјавио је да би волео да у влади буду Никола Селаковић и Зорана Михајловић. На питање новинара да ли то што су они  присуствовали конференцији за новинаре значи да су извесни чланови нове владе, Вучић је одговорио да би волео да то тако буде.

– Ја бих волео да то буде, али о томе тек треба да се договарамо. Мислим да су вредно радили – рекао је Вучић.

На питање да ли је донео одлуку о броју министарстава, Вучић је одговорио да је могуће да ће бити један ресор мање него до сада.

– Немојте ме држати за реч, имам идеја да се један сектор издвоји, али ће број бити исти или ће бити један мање. Свакако неће бити већи – казао је Вучић.

 

Киша и јагоде

Премијер се извинио што конференција за новинаре није, како је најављено, одржана у резиденцијалој вили „Бокељка”, већ у Немањиној.

– Желео сам да тамо у башти с вама поделим најбоље српско воће, пре свега јагоде, јер су сељаци задовољни и откупном ценом и квалитетом. Али то ћемо други пут, када не буде кише – казао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести