Вучић: Свет мора бити јединствен

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас учесницима донаторске конференције у Лондону да свет мора јединствено деловати у Сирији, а Србија ће прихватити свако европско решење за избеглице.

Очекујемо од Брисела и европских земаља да се јасније определе према избеглицама, а Србија ће све спровести. Ми нисмо богата земља, а ни чланица ЕУ, али смо одлучили да ове године доделимо преко УНИЦЕФ-а за Сирију 500.000 евра“, рекао је Вучић.

Он је казао да Србија предузима све активности, да је допринела решавању кризе и сарађује са свим актерима на Блиском истоку.Вучић је, констатујући да нам нису потребне кризе у другим деловима света, а посебно не на Западном Балкану, указао да ће Србија учинити све да подржи стабилност региона и да увек буде део решења, а никада више део проблема.

Према његовим речима, за решење проблема у Сирији неопходно је обезбедити више радних места, више посла, виши животни стандард, али то важи и за Србију и друге балканске земље.Озбиљан рад и одговоран приступ ће омогућити да проблеме решимо и још важније је да свет буде још боље и успешније место“, закључио је Вучић.

Премијер Вучић учествује на конференцији посвећеној Сирији и мигрантској кризи, чији су домаћини британски премијер Дејвид Камерон, немачка канцеларка Ангела Меркел, норвешка премијерка Ерна Сулберг, кувајтски емир шеик Сабах Ал Ахмед Ал Сабах и генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Донаторска конференција има за циљ прикупљање финансијских средстава за дугорочну економску помоћ онима који су расељени због сукоба у Сирији и подршку  земљама које су примиле мигранте.

 

Тражимо помоћ за очување стабилности Балкана

Премијер Србије Александар Вучић затражио је данас помоћ за регион Балкана како би била очувана стабилност по питању мигрантске кризе, с озбиром на то да се, како је рекао, сваки проблем који постоји у Сирији или на северу Африке рефлектује на регион Балкана.

"То је за нас од кључног значаја. Наши људи су уложили огромну енергију, стрпљење, снагу да бисмо земљу извукли из банкротства, из рецесије прешли у период озбиљног и динамичног раста. И сад у том тренутку не можемо себи да дозволимо да било какви спољни елементи на било који начин утичу на лошију ситуацију у нашој земљи у будућности", рекао је Вучић новинарима у Лондону.

- Ту нам је потребна велика помоћ и подршка западног и целог света да бисмо ту врсту стабилности и сигурности за нашу будућност могли да осигурамо, додао је Вучић.Према његовим речима, и Блиски исток и Балкан су увек подручја на којима је могуће очекивати кризе.

"И само бољим животним стандардом, већим запошљавањем, новим инвестицијама то може да се превазилази. Ако смо били спремни на тешке реформе, она је то нешто што у најмању руку захтевамо и очекујемо од наших европских, али и других пријатеља у свету да нам у томе помогну.Ми желимо само да се то очува, то и други желе, али  нису сигурни као да се то изведе до краја", нагласио је Вучић.

Како је оценио, у сваком случају важно је да се види да ће сви заједно покушавати да до таквих напора дође и да је очигледна чвршћа сарадња Британаца и Немаца него што је било до сада по овом и другим питањима."Што свет буде уједињенији по том питању то ће и нама бити лакше", нагласио је он.Вучић је рекао да се данас на конференцији говорило на шта се тај новац троши и да нико неће тај новац да баци у бунар.

"Зато сам ја говорио о запошљавању, школовању. Овај новац се улаже у едукацију деце у Сирији. Нико неће да то буде изгубљена генерација. Шта да радите са људима који немају будућност. Они имају само једну алтернативу а то је Исламска држава", рекао је Вучић.

Зато, како је рекао, није у питању само новац, већ бољи животни стандард, боље образовање, јер онда постоји алтернатива, будућност.

"Ако је немате, или ако је то Даеш или било какво друго терористичко лудило онда за то нема решења. Мислим да се по први пут тиме озбиљно бавимо. Нисам сигуран да је довољно јасно како да се политички победи криза на Блиском истоку. Даеш има врло плитку идеологију али има идеологију и није их лако поебедити.Само новцем, нисам сигуран да је то могуће. Мислим да ће и неке друге акције ан терену морати да буду знатно јаче", истакао је он.

Он је подсетио да је Србија у анти-Даеш коалицији.Премијер Србије је рекао и да је поносан на чињеницу што је Србија на овом скупу представљена на добар начин, што је добила позив да учествује на конференцији јер није свако овде могао да дође.

Како је рекао у Лондону се разговарало о финансијској помоћи и  ту Србија не може да се мери са Норвешком, арапским земљама,  ЕУ, Немачком.- Новац који смо ми издвојили је скроман али он говори о нашем односу и пријатељству са сиријским народом и другим народима у окружењу Сирије, додао је Вучић.

"Оно што сам истакао у разговорима са свим председницима, премијерима, представницима ЕУ и што ћу истаћи у поподневном делу конференције, је то да није само Сирија у питању, већ и земље на Балкану, и наша земља, да и ми морамо да обезбедимо више посла, да наставимо тешке реформе, да обезбеђујемо бољи живот за наше грађане, да смо много тога уложили, да би то коначно требало да почне да се враћа нашим грађанима...", рекао је Вучић.
 

Без јединственог става о Сирији

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је током донаторске конференције за Сирију у Лондону разговарао са преко 35 светских и европских лидера, али да није чуо јединствен став о решењу сиријске кризе, истичући да је према Србији исказано велико поштовање због солидарности коју је показала према избеглицама.

"Ми смо своју земљу представили на добар нацин, колико смо могли Сирији смо помогли и тразили додатну помоћ за очување стабилности на Западном Балкану", рекао је Вучић за РТС, сумирајући конференцију у Лондону.
На донаторској конференцији данас је прикупљено више од 10 милијарди долара за Сирију, а премијер је оценио да је то значајан новац, уз очекивање да ће сви који су најавили да ће дати новац, то и учинити.

Вучић је оценио да су се на конференцији сви бавили Сиријом, али да је бар део њих мислио више на себе него на Сирију.
Он је навео да је Србија међу земаљма које су најмање дале, али и да је Србија једна од насиромаснијих земаља која је имала част да овом догађају данас присуствује.

"За нас је важно да је према Србији показано велико постовање, да је могла да има своје представнике и да се према Србији односе са уважавањем и због тога што је показала своје хумано лице и солидарност према избеглицама", указао је Вуцић.
Говорећи о билатералним сусретима, рекао да се највише задржао у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је, како је рекао, издвојила време како би се са њим сусрела насамо.

Како је додао, са немачком канцеларком је разговарао о европском путу Србије, ономе у чему нас Немачка подржава и  о мигрантској кризи.
Меркелова је, како је навео премијер Србије, задовљна политиком коју Србија води.
Вучић је оценио да је то велика ствар за насу земљу, да је мало ко на оваквом скупу у историји могао да говори у име Србије и да је велика ствар уживати такво постовање у Немачкој.

"Та подрска на европском путу значи и подршку за долазак више инвеститора, али и за тежак рад насем народу, пензионерима..који су показали стрпљење, трпељивост и који знају да када гледате у будућност некада неке ствари морају да боле. Људи су разумели да инвестирају у  будућност и таква политика се враћа добрим", казао је он.
"Зато је све ово за насу земљу вазно, али и за Сирију и север Африке, где оцигледно постоји јос много проблема и нисма сигуран да ће се брзо ресавати", сматра Вучић.

Премијер је рекао и да у Лондону није било речи о балканској мигрансткој рути ни могућем враћању избеглица у Србију и "замолио душебрижнике да прекину са ширењем страха и панике".
"Молим политичаре у нашој земљи да прекину са тим ширењем панике, јер већ годину дана слушам да ће бити 500.000 избеглица код нас, као што видите нема их уопште", указао је Вушић, додајући да их дочекујемо као људи и да нас пусте да то и убудуће радимо.
"Пустите нас са ксенофобијом, само нас оставите да се понашамо као људи. Нико неће да прави паркинг у Србији за мигранте. Србија то не може да издржи", поручио је председник Владе Србије.

Говорећи о Резолуцији ЕП, Вужић је рекао да је захвалан европским парламнметарцима и да је њих 90 одсто на страни Србије и напретка ка ЕУ.Онима који желе да по њиховој хтењу и аспирацијама Србија мења  имена градова поручио је да је Србија независна и суверена земља и нека то не раде висе.

Вужић је рекао да ће Србија постовати сва мањинска права, али да треба рећи конкретно, ста моземо да урадимо око уџбеника и цркава, богомоља."Само немојте да свако помисли да може да врши притисак на Србију", поручио је Вучић.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести