Вучић: Тежак дан због Главаша, нисам размишљао о министрима

– Нисам имао времена да мислим на то ко ће бити министар у влади – изјавио је мандатар за састав нове владе Александар Вучић,

додајући да техничка влада доноси све неопходне одлуке, „водећи рачуна о томе да се не направе грешке у будућности јер је свака грешка веома скупа“. – Да сам изабрао нове министре, тај предлог би већ био на Народној скупштини.

Додао је да би волео „када бисте, упркос тим различитим субјективним потешкоћама које постоје, покушали да сагледате дубину проблема који се пред нас испоставља после пресуде Бранимиру Главашу, догађаја у Србу, а данас је Глина, питање је како ће то да протекне, као и да разумете какви проблеми пред нама постоје после забране одласка српским званичницима у Сребреницу и каква је то порука за односе с Бошњацима“.

– Да покушате да разумете шта се све догађа када погледате односе Турске с неким силама, а знате какве зоне интереса Турска има на Балкану. И када све то сагледате, онда вам је јасно да постоје многи објективни разлози због чега се влада не формира – појаснио је Вучић.

На питање да ли ће бити изненађења у новој влади, он је рекао да не мисли да је то право питање, већ да ли влада може с успехом да настави пут који је до сада направила.        Најавио је да ће с многим министрима наставити да ради, а с некима неће, „али и то је живот“.

– Неки људи освоје европску титулу у фудбалу па се неки играчи промене, а костур остане. „Кока-Кола“ сваке године промени 15 одсто својих људи – додао је он.

На дилему о томе да ли ће шеф социјалиста Ивица Дачић бити костур у влади, или неће бити њен члан, Вучић се нашалио: „Ивица Дачић ми не личи на костура“.

– Не бих о томе. Било је тешко послеподне и за Дачића и врло тежак дан за мене после овога с Главашем. Наредних дана очекујем да се видим овде с Пуповцем и Додиком, следи 4. август, ваљда ћемо све то прегрмети без нових изненађења, кукастих крстова и нових пресуда. А ваљда су све што је могло из усташког покрета и ратова деведесетих већ ослободили – приметио је мандатар.

Констатовао је да су нам „потребне озбиљне и одговорне одлуке, а не политика „Вучићу, фомирај владу да ми можемо на море“. Он је указао на то да оне који тако говоре не занима и не разумеју политику у свету, која диктира трендове и на нашем подручју, као и да „немају појма какав утицај на Балкан има договор Путина и Ердогана, ко какве зоне ту покрива и о чему је ту реч“.

– Какве ћемо све последице имати око „Турског тока“ ако поново буде успостављен, или ако се негде буде градила нуклеарка, а не код нас јер после тога више и нема никавог смисла... То су много озбиљније ствари од тога како поједини или лажни политичари замишљају – констатовао је Вучић.

Премијер је оценио одлуку хрватског правосуђа којом је укинута пресуда Бранимиру Главашу као сасвим несхватљиву, а ситуацију Срба у Хрватској као све компликованију и тежу.

– Ситуација је за наш народ у Хрватској, али и западно од Дрине, све тежа и компликованија, али наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње коју на другом месту осећамо. Ми морамо да реагујемо одговорно, озбиљно и мирно – поручио је Вучић, наглашавајући да ћемо „разговором и дијалогом решавати проблеме“.

– У складу с тим, ми ћемо штитити национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати стабилност у региону јер то доноси економски раст и бољи живот, а не сукоби – поручио је премијер. – Много је српске крви проливено и у Другом светском рату и у ратовима деведесетих година прошлог века, да бисмо те чињенице ниподаштавали, да бисмо унижавали српске жртве, нити да било коме то дозволимо. С друге стране, те жртве су такве да треба да учинимо све што можемо да их не буде више у будућности. – Не знам каква предавања нама неко из ЕУ има да држи о поглављима 23 и 24. Само да их питам је ли то оно што желите да имамо у Србији? Где су вам злочинци из Варивода, из Јасеновца као најгорег мучилишта у Другом светском рату? 

Србија ће, с друге стране, како је навео, бранити, чувати и штити своју антифашистичку прошлост, чуваће успомену на убијене у Другом светском и у последњим ратовима, али неће газити по туђим жртвама. С. Станковић

 

Черчилова идеологија и борба с Америком

– Кључна идеологија Винстона Черчила била је напредак, бољитак и слобода његове земље, Велике Британије, а све друго је било подређено томе – рекао је  председник Владе Александар Вучић на промоцији књиге Бориса Yонсона „Фактор Черчил“.

Како је оценио, Черчил је „мењао своје ставове, мишљење, политичке поруке и потезе, али није мењао невероватну храброст, неподељену и огромну љубав према својој отаyбини“.

– Из ове промоције књиге могли сте да видите нешто због чега су и Черчил и Yонсон јединствени. Иако смо ми сувише мали да бисмо имали право да то коментаришемо, али јасно је да треба сто пута да мерите док одлуку не донесете. А одлука може многима да се не свиди, али када се донесе, онда мора да се спроведе у дело – поручио је Вучић и додао: „Интерсовао ме начин на који је Черчил доносио политичке одлуке и како је успео Америку да преокрене, када је донео одлуку и како да се понашао према САД, како се понашао у преговорима.“

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести