Вучић: Треба нам борбена влада, са свима ћу разговарати

Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да још није у прилици да говори о персоналном саставу владе,

али је истакао да му треба борбена влада и борбени људи у влади, посвећени њеним циљевима, без обзира на тешкоће.
"Још не знам имена министара", рекао је Вучић на прес конференцији.
Он је рекао да није питање да ли ће влада бити експертска или страначка:

"Близу сам борбеној влади, са јасним, недвосмисленим и прецизним циљем. Требају ми борбени људи, без обзира да ли су у некој странци или не, људи који ће да се бију за договорене циљеве и кад је тешко, а не да на првој кривини напусте воз", поручио је Вучић.
"Можеш у владу, али ћеш да се бориш за владу... Нећу страначке калкулације, да говоре не могу то због тога, баш ме брига за твоје изборе, имаш четири године да радиш, ако ниси спреман онда немој ни да улазиш у владу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Истакао је да је пред земљом много тешких ствари и да жели борбену владу, која има јасан, недвосмислен циљ, те да га у том смислу не занима ко је из које странке, већ да му је важно да се ти људи боре, а не да се на првој кривини кад је тешко и воз скрене склоне на страну.
Мандатар је навео да још нема одлуке страначких органа да ли ће листа око СНС правити коалиције или не.

"Желео бих да чцујем све и да разговарам са свима", рекао је Вучић и додао да ће све звати, али да није реално да са свима сарађује у влади.
Упитан да ли ће звати лидера СПС Ивицу Дачића у владу, Вучић је казао да је и са њим као и са другима спреман да разговара.
"Ја сам спреман на то и није ми тешко са свима разговарам, не видим никакав проблем, то је добро за земљу. Ко жели, ја ћу бити од недеље ту да разговарам, да чујем неке идеје, можда неко уђе у владу, можда не", рекао је Вучић, додајући да то не значи да ће све да их позове у коалицију, јер то није реално.

На питање да ли је програм будуће владе који се појавио у медијима заиста такав,  Вучић је рекао да су то извучени "хедови" за важних 10 тачака.
"То не може да буде програм, то су тачке које су важне, то није свеобухватно, то је део економије и политике увезан за економију", рекао је Вучић.

 

Биће тешко, али решићемо Бор, Ресавицу и Галенику
Мандатар за састав владе Александар Вучић је изјавио данас да ће влада успети да реши питање преосталих 10 стратешких предузећа у реструктурирању, као и судбину оних који су највећи проблеми - РТБ Бор, Ресавице и Галенике.

Вучић је истакао да се, ипак, у већини од тих предузећа нису довољно трудили у претходних годину дана, као ни много дуже.
"Мислим да је прошло на суду за привремене мере, за сада, за РТБ и можемо до краја године да радимо многе промене, као и за Петрохемију, али она нам није сада проблем пошто има добре билансе и добро ради. Међутим, Петрохемија има проблеме из прошлости које сада морамо да намирујемо", рекао је Вучић новинарима у влади и прецизирао да Петрохемија тренутно има на рачуну око 20 - 25 милиона евра.

Вучић каже да за Галенику постоје три потенцијална купца  и изразио наду да ће то предузеће бити решено кроз приватизацију.
"Онда остају проблеми са РТБ и Ресавицом. После Ниша верујем да  ћу са осталим члановима владе да одем у Бор и Зајечар на  седам дана односно у Источну Србију и Тимочку крајину да видим шта можемо по питању путне и железничке инфраструктуре да урадимо и убрзамо решавање проблема Ресавице и РТБ-а", рекао је премијер и додао да ће бити веома тешко.

Држава, према његовим речима, за Ресавицу издваја 4,1 милијарду динара годишјне за плате запослених, док укупни приходи Ресавице су мањи од две милијарде.
"Онда имате промоцију да неко направи коктел који је скупљи од коктела који прави председник владе и то од својих пара, а не од државних, и онда вам дођете да  да чупате своју косу и ударите главу о зид и стакло, па промените једном, други пут, па шта да радите више и даље ћете да покушавате то да мењате, али тако стоје ствари. Лако је рећи - еј ниси решио то. Борићемо се", навео је Вучић.

Он је рекао да Ресавице има сјајне рударе који раде у Поморавском округу, Зајецарском, Рашком и по целој Србији, али да то предузеће од 2003. када је основано као такво ниједног секунда није било профитабилно.
"Тако је успосталвјено, тако да ми пуштамо своју крв сваког дана да би то предузеће опстало и сада морамо да решимо. Неком је дошло после толико година да мора да се решава. И ММФ и Светска банка инсиститрају на томе - удавише ме ко змија жабе, то им је посао, не жалим се и не кукам јер је добро за Србију да се реши и решићемо. Давим и ја њих ко змија жабу,   али они су јачи и већи...", закључио је премијер.

 

У марту рекордна спољнотрговинска размена
Србија је једна од ретких земаља која ће у наредној години имати раст од 4 ОДСТО, рекао је данас мандатар за састав владе  Александар Вучић и додао да ће Србија по том критеријуму бити међу 2 до 3 европске земље са толиким растом БДП.
Вучић је приметио да су сви "мало беžали од те теме, мало се плашећи да ли је то истина, јер то и јесте нека врста малог чуда“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да ће ове године раст бити до 2,5 одсто.
"Ми ћемо имати снаге за то, а видећете да ће људи у Србији живети из дана у дан све боље", рекао је.
Он је истакао и да је вредност спољнотрговинске размене Србије у марту  достигла чак 2,716 милијарди, чиме је први пут премашена највећа месечна вредност из 2008. године, пре кризе, када је износила 2,3 милијарде евра.

Србија се, приметио је Вучић, раније лоше и неодговорно понашала према будућности, а данас смо први пут дошли до 2,7 милијарди евра, "а на радост сваког од нас"
"То је велика и важна вест за нашу земљу", поручио је Вучић у Влади Србије и истакао да би посебу пажњу требало посветити инфраструктури.

"Аутопутеве ћемо да завршимо и поносићемо се тиме да смо за кратко време радили једнако или више него у пост брозово време", рекао је он.
Вучић је додао и да се динамика индустријске производње уклапа у претходну "флеш процену".
Он је објаснио да је раст индустријске производње, према последњим подацима 10, 5 одсто, раст извоза је 11,2 одсто, уз истовремено успоравање увоза.

 

Случај у Савамали биће решен, има помака
Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да у случају рушења у Савамали има помака и да ће бити решен, јер је то обавеза према будућности, али да би било неодговорно да негира евенутално учешће државних органа у томе пре окончања истраге.
Вучић је на конференцији за новинаре, упитан да ли је неко из државних институција одобрио и дао налог за "акцију у Савамали", рекао да ће надлежни органи решити тај случај, те да има напретка.

На питање новинара да ли тиме оставља могућност да је неко из државних институција "узео закон у своје руке", Вучић је рекао:
"Посебно би било страшно да нешто негирам, а да истрага није окончана. Могу само да изразим своју наду. Али ће бити све завршено у складу са законом". 

Он је навео да му је најсмешније кад о "фантомкама" говоре и држе предавања они који су фантомке увели на политичку и економску сцену, који су хапсили председнике под фантомкама.
"Таман онолико колико је Србија напредовала да се више људи не убијају у фантомкама, да се не хапсе председници, него се руше бесправни објекти, Србија мора да нарпедује  у будућности тако да фантомке нико не користи ни за шта противправно и противзаконито. То мора да буде Србија у коју сви верујемо", рекао је вучић. 

Вучић је на питање да ли је прочитао извештај омбудмана Саше Јанковића о Савамали рекао да није, али да је свима рекао да поступају по  упутствима заштитника грађана.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести