Вучић: Треба сви да будемо уједињени и учимо једни од других

На Факултету организационих наука у Београду данас је отворено Светско такмичење у решавању пословне студије случаја, на којем учествује 16 тимова студената престижних светских универзитета.

Прилику да организује такмичење "Belgrade Busines International Case Competition" (BBIC C), ФОН је добио на основу резултата које су студенти београдског факултета остварили на светским такмичењима, укључујући последње, почетком марта, када су победили тимове 11 најпрестижнијих светских бизнис универзитета на такмичењу у Монтреалу.

Свечаном отварању на ФОН-у присуствовао је премијер Александар Вучић, на позив победничког тима тог факултета, а после пријема код председника владе, средином марта, који је тада приметио да су Србији управо потребни знање, енергија и победнички дух, какви су и њих довели на победнички трон у Канади.

Премијер је данас поручио да се не слаже са оним "није важно ко ће победити":"Ја мислим да је важно и надам се да ће српски тим да победи, и надам се да ће сви учесници понети лепе успомене из Србије".Вучић је рекао да је био веома поносан што је прошлог месеца упознао Србе који имају успехе широм света и да се нада да ће наставити да постижу успехе и да ће бити томе посвећени као што су били када су победили у Канади.

"Имаћете нашу пуну подршку. Надам се да ћемо имати прилику да урадимо нешто за вас, за ваш факултет и вас младе људе", рекао је премијер.Он је истакао да се Србија ослања на знање у будућности, на наше младе људе, и да се нада да ће они моћи да обнове предузетнички дух који смо изгубили пре 50 година.

"Ваш пример показује целом свету, овој земљи и младима ове земље, да можете да будете веома успешни ако сте вредни. Ми имамо веома много талентованих људи са много идеја, и поносан сам што сам могао да прочитам нешто из ваше студије случаја, за коју сте освојили прво место", приметио је председник владе.

Он је исказао понос због отворености нашег друштва за све те младе људе који су дошли у Србију, те поручио да сви у свету треба да учимо једни од других и да верује да ће студенти са 16 универзитета који су дошли у Београд на такмичење пренети нашим студентима своја искуства, и обрнуто.

Поред премијера, отварању такмичења присуствовали су и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду Живослав Тешић и председник Српске асоцијације менаџера Милан Петровић.

Директорка такмичења Весна Дамњановић и председник такмичења BBIC C 2016 Лазар Ђелић пожелели су добродошлицу учесницима и захвалили свима који су препознали значај BBIC C као светског такмичења које даје подршку развоју идеја најталентованијих студената.

Ђелић је истакао да је охрабривање најбољих студената и њихових идеја кључна вредност BBC C-а који, како је рекао, из године у годину има прилику да угости студенте најбољих 16 универзитета у свету."Србија је ове недеље добила велику прилику да постане светски центар учења и знања и зато сам вам свима захвалан", рекао је Ђелић.

Дамњановић је нагласила да је за успех сваке државе потребна интеграција три стратешка стуба - факултета и универзитета, владе и економије, односно привреде."Визија BBIC C ја да охрабри најталентованије студенте да деле идеје, да имају сан и да буду спремни да уче, али и да приме фидбек од својих колега", рекла је Дамњановић.

Проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду Живослав Тешић поручио је да је једна од мисија универзитета да омогућава квалитетну научни програм, едукацију, али и размену студента.Подсећајући на почетке такмичења у Београду пре четири године Петровић је констатовао да је тада веома мали број људи увидео значај тог такмичења.

"Драго ми је што је данас с нама премијер, јер то показује две ствари - да је наша држава препознала важност изградње пословног потенцијала младих људи, јер јаки менаџери и пословни људи стварају јаке компаније, које стварају јаку економију, а која је предуслов јаке државе. Друго, његова посета нам показује да организатори, Факултет и сви ви студенти радите праву ствар", рекао је Петровић.

Тимови са 16 престижних светских универзитета ће се током такмичења суочити са два реална пословна изазова, а своја решења представиће жирију којег чине менаџери и консултанти водећих компанија у Србији.

Финале такмичења одржаће се 9. априла.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести