Вучић: Војска и полиција заједно чувају границе Србије

Након седнице Бироа за координацију служби безбедности, која је одржана поводом покушаја пуча у Турској,

али и мигрантске криза и њених последица на безбедност, правни поредак и економску будућност Србије, те ситуације у региону са акцентом на супротстављање потенцијалним терористичким актима, премијер у техничком мандату Александар Вучић потврдио је да је предложено формирање заједничких тимова полиције и војске чији ће задатак бити спречавање илегалног уласка миграната. „Србија је приморана да заштити своје националне и државне интересе и у складу са тим ми смо једногласно, али и у сарадњи са председником Николићем, са којим смо имали конференцијски разговор, донели предлог о формирању заједничких тимова полиције и војске за очување граница Србије”, рекао је Вучић, додавши да ће данас у 21 час бити одржана седница Владе на којој ће бити потврђена одлука о постављању тимова полиције и војске на граници са Бугарском и Македонијом. 

Председник Владе је рекао да ће Србија, када је реч о тероризму, предузети додатне мере како би исконтролисала ситуацију и поручио да неће дозволити ниједан напад на грађане муслиманске вероисповести. Грађани Србије ће, како је истакао, у наредном периоду на одређеним местима моћи да виде више униформисаних лица са службеним псима, поручујући да домаће службе раде све што могу да заштите безбедност и сигурност грађана Србије. „Видећете нешто већи број униформисаних лица на одређеним местима, али то је наш залог за већу сигурност и безбедност и да људи могу да се осећају сигурно у својој земљи. Све, наравно, не можете да предвидите, мада слушам разне глупости у Србији и ван како је крива она или ова служба за камион у Ници. Покажите ми ту службу која с тим може да се избори, или са самоубицама на турском аеродрому. То је готово немогуће, али оно што можемо да контролишемо - контролишемо и чинимо све да грађанима Србије осигурамо безбедност и сигурност”, истакао је Вучић.

Премијер је истовремено поручио грађанима Србије да не путују у Турску, јер наша држава тамо не може да им гарантује безбедност. Он је такође најавио и да ће Влада данас послати један авион ербас у Истанбул, којим ће грађани Србије моћи да се врате у земљу. „Сви који желе да се пријаве, нека то ураде, шаљемо авион„, поручио је Вучић. Поновивши апеловао грађанима да не путују у Турску, премијер је упозорио да ситуација у тој земљи није сасвим јасна. „И кад вам се буде чинило да је сасвим јасно, питање је како ће ствари тамо да се одвијају”, рекао је Вучић и додао да Србија не може да им гарантује безбедност. „Немојте да нам се дешавају ствари као у Тунису”.

Он је позвао грађане да летују у Србији, јер је најбезбедније. „Најсигурнији сте у Србији. Нема места у Еворпи у којем у овом тренутку можете бити сигурни. Не кажем да смо најсигурнији, али нема сигурнијих од нас. Не могу да терам никога ни на шта, али нећемо да преузимамо одговоност за било кога ко путује у Турску”, рекао је Вучић.

Премијер је потврдио да је и у сталној комуникацији са амбасадором Турске у Србији и да му је пренео закључке Владе који су се, како је рекао, тицали поштовања владавине права и успостављању демократског поретка. Вучић је рекао да се нада да ће Турска превазићи све проблеме, успоставити демократски поредак мир и стабилност јер је то од виталног значаја, не само за Турску, већ и за Блиски Исток и за Србију. „Уверени смо да ће Турска, као велика и изузетно значајна земља, имати снаге да се тако понаша у будућности и да вољу турског народа и грађана проведе у дело”, рекао је Вучић у обраћању медијима после седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Говорећи о самој седници Бироа, премијер је навео да на територији Србије тренутно борави 2.669 избеглица, углавном из Авганистана и Пакистана који имају минималне шансе да оду даље у неку од држава Европске уније. „Они су преко наше територије дошли до граница ЕУ”, рекао је Вучић. По његовим речима,  државни органи су данима размишљали шта је то што Србија може да учини имајући у виду сложену безбедносну ситуацију у окружењу, али и ситуацију која се намеће због понашања комшија према мигрантима. „Знате да је Србија од почетка кризе водила веома одговорну и озбиљну политику, која је показала пуну солидарнност и хумано лице Србије, једна смо од ретких земаља која ни једног тренутка није покушавала да подиже ограде. Србија то неће чинити ни у будуће”, поручио је Вучић.

Е. Н. Л.

 

Неки би се радовали пучу у Србији

Александар Вучић је изјавио је да има оних који би се и овде радовали нередима и пучевима, али да у Србији нема ничег сличног. „То тако мали Ђокица замишља, па помисле да могу свашта. Нема у Србији ничег сличног, нити бих то икада Србији пожелео”, рекао је Вучић. Он је додао да такве поруке ипак нису изненађење за њега.  „То што се томе радују и надају довољно говори колико добро желе Србији”, истакао је премијер.

 

Можда и не буде отварања поглавља...”

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да још није извесно да ће у понедељак у Бриселу бити отворена преговарачка поглавља 23 и 24. „Прво да видимо да ли ћемо да отворимо поглавља у понедељак, пошто је (министру спољних послова Ивици) Дачићу речено да Хрватска може да повуче своју одлуку”, рекао је Вучић. Одговарајући на питање да ли очекује у Бриселу да неко замери Србији што прави заједничке војне и полицијске тимове који ће се бавити спречавањем илегалног уласка миграната, премијер је рекао: „Је ли то шала или озбиљно питање после свега што су земље чланице чиниле, да питају нас, једине који нисмо подигли зидове, да нас питају зашто се штитимо од кријумчара и криминалаца. То је наше право и обавеза”, рекао је Вучић. Он је додао да још није извесно ни да ли ће он отпутовати у Брисел. „Идем у Брисел ако буде отварања поглавља. А можда одем и ако не буде”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести