Вучић: Враћамо стари сјај и снагу Бечеју

На локацији некада моћног привредног гиганта и највећег бечејског извозника, Холдинг компаније „Фадип”, који је после неуспешне приватизације отишао у стечај, само седам месеци након куповине

једне од девастираних производних хала никао је нови савремени производни погон предузећа „Кнот аутофлекс југ” за производњу делова за ауто-приколице, у којем ће бити запослено додатних 150 радника. Отварању новог погона, површине од 9.500 квадрата, у који је инвестирано 1,3 милион евра, присуствовао је и премијер Александар Вучић, који је поручио да инвеститори увек могу рачунати на Владу, која је спремна да пружи помоћ и подршку.

– Спремни смо да за ваше нове инвестиције понудимо озбиљнију подршку, не само инфраструктурну и у дозволама, на Владу увек можете рачунати – поручио је Вучић немачким инвеститорима.

Он је рекао да је тренутно у немачким фирмама које послују у Србији запослено 33.000 радника, да очекује да ће ускоро тај број бити и већи од 35.000, а у годинама пред нама и до 50.000.

– То показује да смо успели нешто да урадимо да бисмо привукли инвеститоре из најснажније европске државе, каква је данас Немачка – рекао је Вучић.

Наводећи да је Бечеј некада био један од највећих и најмоћнијих индустријских центара, не само у Србији већ и у Југославији, а да је све то изгубљено деведесетих и после 2000. године, премијер је рекао да Влада покушава да врати стари сјај и снагу том делу Србије.

– Полако постаје боље него што је било. Покушавамо да вратимо стару снагу и сјај, али истовремено да покажемо да можемо у модерним временима да се упоредимо с најбољима – навео је он.

Премијер је рекао да су јавне финансије у Србији сигурне, да је државни новчаник у најбољем реду, а да је сада време „да се постарамо за новчанике свих грађана”.

– Неће ићи лако ни брзо, али сам сигуран у то да ћете на сваких шест месеци сваке године осећати бољитак – поручио је Вучић.

Предузеће „Кнотт Аутофлеџ Yуг” основано је 2003. године, а производи каросерије за моторна возила, приколице и полуприколице. Бечејско предузеће више од 90 одсто производње пласира у иностранству, а извозе у земље ЕУ, Израел, Русију, Турску и САД.

„Кнот” групација у Бечеју послује преко три фирме – „Моторфлекс ремонт”, „Кнот аутофлекс југ” и „Аутофлекс ливница”. Укупна квадратура погона све три фирме је 23.000 квадрата, а запошљава 570 људи.

„Кнот аутофлекс југ” је почео да ради 2003. године са свега десетак радника у старој хали од 1.000 квадрата, а сад је на тој локацији пословни простор већи од 10.000 квадрата. Досадашња укупна инвестиција групације у Србији је 15,5 милиона евра, од чега 10,3 милиона евра у „Аутофлекс”.

„Аутофлекс” је имао промет од 24,5 милиона евра, а све три фирме заједно од 33,47 милиона.

Отварању новог погона присуствовали су и министар привреде Горан Кнежевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и амбасадори Немачке Аксел Дитман и Мађарске Атила Пинтер.

Амбасадор Дитман изјавио је да су немачке фирме инвестирале у ауто-индустрију у Србији око 230 милона евра и отвориле 12.000 радних места, као и да ће отворити још 3.000. Он је рекао да је погон у Бечеју значајна немачка инвестиција, која је реализована заједно са Србијом и мађарским партнерима.

– То показује да имамо снажан ангажман у виду инвестиција у овом граду – рекао је Дитман.

Он је казао да немачка ауто-индустрија годишње произведе више од 15 милиона возила. Дитман је нагласио да је сегмент ауто-индустрије веома важан за сарадњу са Србијом. Он је истакао да Влада Србије снажно ради на привлачењу инвеститора у земљу и да Србија и Немачка могу још побољшати економске односе.

– Влада Србије је спровела многе економске рефоме и тако треба да настави – нагласио је Дитман.

Он је рекао да Влада треба да настави да унапређује пословни амбијент за инвеститоре. Додао је да Немачка наставља да подржава европске интеграције Србије.

У име града домаћина добродошлицом се обратио председник општине Бечеј Драган Тошић, који је је нагласио задовољство што је један здрав привредни колектив инвестирао у овдашњу производњу.

– Влада Републике Србије нам је много помогла да инфраструктуру у Индустријској зони доведемо у потребно стање да би многи страни инвеститори могли да улажу свој капитал у развој овдашње привреде – нагласио је Тошић. – За данашњег домаћина могу да приметим да је друштвено одговорна фирма и да има изванредну сарадњу с локалном самоуправом. 

Генерални директор „Кнот аутофлекс југ” у Бечеју Драган Кнежевић је рекао да су 2003. почели као мала заједничка фирма, али да су сваке године имали велики раст и сада дошли до тога да производе више од 20.000 „Кнотових” шасија годишње. Он је казао да је „Аутофлекс” прошле године имао раст од 34 одсто, да су за шест или седам месеци реновирали халу у којој је сада отворен нови погон и покренули производњу.

– У јануару 2017. већ смо имали раст од 30 одсто, а вероватно ћемо имати око десет одсто на крају године. Још 50 радника ћемо запослити ове године, поред ових 150 који сада раде у новом погону – навео је Кнежевић, захваливши власти на помоћи и доброј сарадњи.

Сувласник „Кнот аутофлекса” Шандор Сабо је рекао да је поносан на то каква је фирма направљена у Бечеју и на тим људи који ту ради.

В. Јанков

 

Кнот: Имате најлепше три фирме

Сувласник и директор „Кнот” групације Максимилијан Кнот је рекао да та компанија обухвата 27 фирми.

– Тајна нашег успеха је што наше фирме не воде немачки менаyери већ јаки локални директори, они сносе одговорност јер они најбоље знају шта је потребно и шта тражи купац – истакао је Кнот.

– Надамо се да ће Србија постати члан ЕУ – навео је он, додајући да су они већ интегрисали Србију у своју групацију. – Имате најлепше три фирме у групацији „Кнот”.

 

Мировић: Широм Србије ничу фабрике

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да су бројне инвестиције на територији Војводине добар пример заједничке политике влада Србије и Војводине.

– Широм Србије ничу фабрике, председник Владе Србије их је лично отворио више од 50 – наласио је Мировић. – Више од 20 компанија припрема одлуку да улаже у Војводину.

Председник Покрајинске владе је рекао да ће бити основана развојна агенција Војводине, а да ће одлука бити донета на наредној седници Скупштине Војводине.

Мировић је истакао да „Кнот” у Бечеју ствара лидерску позицију у овом делу Европе.

– То је четврта компанија у Бечеју у претходних неколико година. Бечеј је пример добре локалне самоуправе пошто су успели да развију индустријску зону – нагласио је Мировић, и додао да је веома важно да интензивирамо све активности у општинама, које немају јаку понуду. – Бољу инвестициону климу ваља обезбедити у општинама попут Сомбора, Титела и Шида.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести