Вулин: Без Србије нема решења

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изразио је незадовољство закључком самита у Бечу о мигрантској кризи,

али је истакао да је добро што се Србија уважава и што се зна да без Србије нема решења. Вулин је рекао да се ЕУ, када делимо исти проблем, према нама понаша као да смо чланица, и очекује да то, како каже, значи да треба да имамо приступ фондовима које имају и остале земље ЕУ.

– Нама је потребна директна помоћ за буyет јер наша војска и полиција не могу бити плаћене на другачији начин – истакао је он, додавши да је „сваки кријумчар ког зауставимо на нашим границама – један кријумчар мање у Немачкој”.

Вулин је за ТВ „Пинк” рекао да је суштински проблем у томе што ЕУ не може и још увек није у стању да нађе јединствено и прихватљиво решење, већ њене земље чланице имају потпуно различита гледишта о решавању мигрантске кризе, док Србија већ годину и више износи конкретне предлоге.

– Ми смо предлагали да се места на којима ће се раздвајати економски мигранти од избеглица јасно поставе унапред, већ у избегличким камповима на турској граници, у Сирији, па и у Либији, да се зна унапред ко одакле долази и да му се одмах стави до знања шта је могуће, а шта није могуће – објаснио је Вулин.

Он је додао да није Србија та која одређује ко је економски мигрант, а ко није, те тражи од ЕУ да јасно стави до знања ко може да уђе у њихов простор, а ко не може, и да се унапред каже људима да не троше време и новац.

– То је онда порука коју пошаљете читавом свету и онда то људи разумеју и смањују тај прилив. Иначе непрекидно дајете какву-такву варљиву наду да ће сви једнога дана стићи до Немачке или неке друге западне земље, што неће бити могуће – истакао је Вулин.

По његовим речима, предлог Србије је и да се уведе систем по којем би ниво социјалне заштите за мигранте, односно избеглице, био успостављен јединствено на целој територији Европе. Вулин је указао и на то да право на азил није право да бирате у коју земљу хоћете да идете, већ је то право да будете заштићени у првој сигурној земљи до које можете да дођете.

Он је рекао да су после тросатног самита сви европски лидери одали признање премијеру Александру Вучићу за његово лично ангажовање, храброст и све што је Србија урадила под његовом управом.

Е. Д.

 

У прихватним центрима 5.000 миграната и избеглица

Вулин је навео и да у Србији тренутно у прихватним центрима има око 5.000 миграната и избеглица, док их се још 700 до 1.000 креће по земљи.

– Имамо процентуално највећи број миграната у прихватним центрима, који се у најмањој могућој мери мешају с домаћим становништвом – нагласио је министар.

По његовим речима, Србија има највећи број хапшења на целој мигрантској рути, при чему наша полиција и војска раде изузетан посао, али ту су и Црвени крст, чланови УНХЦР-а, социјали радници и обични грађани.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести