Вулин: Обезбедићемо простор за азиланте у Кањижи и Суботици

Србија проблему миграната приступа у складу са свим стандардима и сноси највећи део трошкова, али помоћ ЕУ нам је неопходна, рекао је данас министар Александар Вулин одговарајући посланику Балинту Пастору

 на путање шта ће влада учинити с мигрантима у Кањижи и Суботици.

А на конкретно питање да ли Кањижа и Суботица могу да очекују неку финансијску помоћ, Вулин је конкретно одговорио - да ће у оба града бити обезбеђен простор у којем ће мигранти моћи да бораве како не би били у центру града, да ће у Кањижу бити отворен прихватни центар за људе који се враћају из Мађарске по споразуму о реадмисији, те поновио да сваки тражилац азила има право да се слободно креће, а да их зид који се подиже на граници са Мађарском тера да се убрзано крећу на север.

Вулин је подсетио да је ове године азил у Србији затражило затражило 64.022 људи, у односу на 16.500 прошле године, поновио да највећи део трошкова сноси Србија, али да су они огромни, те да Србија то неможе сама, али је истовремено приметио да "ЕУ и други донатори још не обраћају пажњу у мери у којој би требало или би морали".

Навео је да Србија од хуманитарних организација добила око 40.000 до 50.000 евра, а од УНХЦР-а шест милиона динара у храни и у опреми око 11,3 милиона динара, а да је епидемиолошка ситуација под контролом и  да нема зараза.     

Пастор: Мигранти праве штету

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор питао је јуче у Скупштини Србије ко ће да надокнади штету коју мигранти праве по Војводини, констатујући да грађани Кањиже од миграната више не могу нормално да живе.– Ти мигранти иду кроз њиве и воћњаке и причињавају велику штету пољопривредним произвођачима – казао је Пастор. – Ко ће да надокнади ту штету? У пошти су редови миграната, угоститељски објекти пуни миграната, нема места у аутобусима за наше грађане.

Он је рекао и да су губици у туризму велики јер људи отказују аранжмане због миграната, и упитао ко ће надокнадити ту штету. Наводећи да у Кањижу дневно дође између 1.000 и 1.500 миграната, Пастор је рекао да грађани Суботице и Кањиже више не могу нормално да живе.– Грађани Кањиже нису у могућности да изведу своју децу на игралиште, не могу да користе јавне површине, не могу да живе нормалним животом – рекао је Пастор.

Он је навео да готово свакодневно има мањих инцидентата међу мигрантима, и да, иако за сад нема сукоба с локалним становништвом, грађани полако губе стрпљење. Пастор је рекао да би ипак требало водити рачуна пре свега о грађанима Србије. – Влада озбиљније треба да приступи решавању тог проблема – рекао је Пастор.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести