За „Банатске шоре” четири милиона, за сточарство само два

Посланици Српске напредне странке у Скупштини Војводине Миленко Јованов и Павле Почуч прозивају Покрајинску владу због нерационалног трошења пара из

покрајинске касе. Они изражавају сумњу и да је страначка припадност приоритет код доделе новца за разне пројекте. Јованов истиче и да се на основу издвајања из покрајинског буџета може извести закључак да мотор развоја у Војводини није сточарство, него невладине организације. О томе сведочи податак да се за сточарство у овој години издваја 80 милиона динара, а за разне невладине организације, које су у директној или индиректној вези с владајућом Демократском странком или Лигом социјалдемократа Војводине, 1,15 милијарда динара. 

Јованов као пример страначког утицаја на доделу пара из буџета наводи да је Покрајинска влада за првих девет месеци ове године за сточарство издвојила свега 2,5 милиона динара, а за спортску манифестацију „Банатске шоре”, чији је промотер функционер ЛСВ-а Бојан Костреш, 4,9 милиона.

– Ако су „Банатске шоре” спорт и нешто што треба да финансирамо, онда ћемо сутра имати ситуацију да се из надлежног покрајинског секретаријата финансирају и „труле кобиле”, „јанине сланине”, жмурке, ластиш и остале познате спортске активности – каже Јованов. – Највећи проблем, не могу да кажем и да је незаконито јер су вероватно били расписани конкурси, али може да се каже да је најблаже речено неетички да покрајинска секретарка за спорт и омладину даје паре за разбибригу – јер ту нема другог израза – свом страначки надређеном из ЛСВ-а, 4,9 милиона динара. Јер, опште је познато ко је промотер „Банатских шора” у Србији и ко је главни међународни судија за то. Зна се и то да су иза тих клубова и у тим клубовима углавном људи блиски ЛСВ-у.

Истина, секретарка за спорт и омладину покушала је да објасни посланицима покрајинског парламента да су „Банатске шоре” заштићене као традиционални спорт у Банату, али Јованов сматра да то што се дају толике паре из буџета за ту спортску манифестацију указује на директну повезаност секретарке и страначког шефа. 

– Очигледно је да се ради о угађању страначком шефу, а посебно су интересантна ставка у извршењу буџета од милион динара за „Шоре” у Румунији. Ако је то традиционална банатска игра, и ако је део Баната у Руминији, а јесте, ваљда ти Румуни знају шта им је традиционална игра, не треба Бојан Костреш да им објашњава – истиче он.

Посланици СНС-а у Скупштини Војводине изражавају сумњу да се новац за спорт из буџета даје по партијској линији. Јер, како за „Дневник” наводи и посланик Павле Почуч, како објаснити да, док се за „Бантаске шоре” дају толике паре, у Војводини 110 школа нема фискултурну салу, чак ни отворене спортске терене, и да су бројни објекти који служе за спорт оронули.

– То није посебно забринуло покрајинску администрацију – истиче Почуч. – Конкретно, за ову годину у буџету је предвиђено 609 милиона динара као подршка пројектима у области спорта, али је од тога искоришћено свега 47 милиона, или мизерних седам одсто. Ни ресорни секретаријат за спорт и омладину није реализовао значајнији део за капиталне тренсфере општинама и улагања у спортске објекте па је искоришћено свега 25 одсто новца, односно 26 милиона динара од укупно 102 милиона, намењена за адаптацију, санацију и опремање фискултурних сала у Војводини – истакао је он, указујући на то да свако треће дете у Војводини има одређене физичке деформитете услед физичке неактивности јер спорт није доступан сваком детету.

Почуч истиче и, да апсурд буде већи, ни та минимална свота која је обезбеђена у буџету за капитална улагања није искоришћена.

– Грађани Војводине годишње плаћају два милиона евра на име камате за Развојну банку Војводине. Тај новац би био довољан да се годишње изгради пет фискултурних сала у Покрајини – навео је он.

Е. Марјанов     

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести