За комарце ни динара у овогодишњем буџету

За уништавање комараца предходна Покрајинска влада трошила је милионе. За ову годину међутим, у буyету није предвиђен ни динар, каже

у разговору за „Дневник“  Владимир Галић, који предводи Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.

После месец дана од формирање Покрајинске владе урађена је анализа затеченог стања у свим секретаријатима. Шта сте затекли?

– Један од основних проблема то што је новац углавном или потрошен или није добро испланиран у буyету појединих секретаријата, као што је то случај и у овом секретаријату који водим. Кад кажем да средства нису добро испланирана, не мислим на секретаријат, него на предходну Покрајинску владу. Овај секретаријат мора да испоштује неки законски минимум. Он мора да се испоштују и у погледу мониторинга ваздуха, земље, зрачења, воде, али нема довољно новца у буyету, јер средства нису планирана.  Исти је случај и што се тиче заштите природних добарај, а они који прате рад Скупштине Војводине знају да је покрајински парламент прошле и претпошле године прогласио два заштићена природна добра - „Караш-Нера“ и Бања Русанда.

Да ли је било пара за ту сврху у 2014. и 2015?

– Наравно да је било! Било је и за мониторинг и заштиту природних добара као и  стотине милиона за прскање комараца. Ове године за то није издвојен ни динар. То грађани сигурно и сад осећају.

Планира се ребаланс буyета у септембру, може ли нешто да се учини?

– Сада не вреди правити ребаланс за прскање ларви комараца, јер се то ради у пролећу. Е сад, да ли треба улагати енормна новчана средства, као што је то било до сада, за уништавање ларви комараца, или треба наћи неку средину – па сигурно је да нема смисла потрошити 500 милиона, али не може то бити ни нула динара. Претходне године је, рецимо, за уништавање ларви комараца опредељено 350 милиона, а годину раније и више од тога. Нажалост, сада нису предвиђена средства у буyету ни за помоћ јединицама локалних самоуправа за уништавање дивљих депонија. Па како се ми онда бавимо заштитом животне средине?

Нисте задовољни затеченим стањем?

– Не могу да кажем да сам задовољан, кад нисам готово ништа затекао за ову годину. Да бисте нешто радили, морате да имате пара. Зато, да бисмо испоштовали неки законски минимум, ми сада идемо на ребаланс буyета. Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине је захтевао одређен износ новчаних сердстава од Покрајинске владе, зарад задовољавања законског минимума да би помогли управљачима оних подручја где смо оснивачи и урадили онај део планова и идејних пројеката за инфраструктуру, који су заиста приоритет друштва и ове Покрајинске владе. Следеће године ћемо се потрудити да то буде другачије.

Да ли сте конкурисали за ИПА пројекте Европске уније?

– Већ првог дана. Конкурисали смо за пројекте прегограничне сарадње са Храватском за уништавање амброзије, за следећу годину. Радили смо и пројекте који су везани за просторно планирање. Урадили смо план посебне намене за такозвану Банатску магистралу, затим за Фрушкогорски коридор, који води од Каћке петље до пута Е-75 Београд-Загреб кроз Фрушку гору. Тај пут дуг 37 километра је од изузетног значаја и већ се прилично одмакло у изради пројектне документације.

Шта су још планови до краја године?

– Планирамо праћење реализације пројектних активности управљања заштићених подручја, који су суфинансирани средствима овог секретаријата. Потписано је 12 уговора са роком за реализацију до 1. децембра ове године, а укупан износ за реализацију је 5 милиона динара. Планирамо и спровођење поступака проглашења два заштићена подручја, која су до сада била проглашена општинским одлукама. То су Парк природе „Јегричка” и Парк природе „Стара Тиса” код Бисерног острва. За оба подручја израђен је нацрт акта о заштити у форми покрајинске скупштинске одлуке, који ће заједно са припадајућом документацијом бити послат Министарству пољопривреде и заштиту животне средине ради сагласности и мишљења. До краја године очекује се и проглашење новог заштићеног подручја Парк природе „Мртваје горњег Потисја“, усвајањем акта о заштити на седници Скупштине Војводине. Ово подручје ће бити треће по реду које се проглашава као заштићено подручје од покрајинског значаја. 

Ержебет Марјанов

Мерење концентрације полена, заштита од амброзије

До краја године Секретаријат ће у области одрживог развоја наставити са мерењем концентрације полена и сузбијање амброзије преко постављених мерних станица. Радиће се, најављује Галић, и на обезбеђивању средства неопходних на одржавању реализације ИПА пројекта „Подршка животне средине без алергена – САФЕ“. „У области чистије производње Секретаријат ће обезбедити учешћу на пројектима ЕУ који су у току, а које спроводи Министраство за пољопривреду и заштите животне средине у сарадњи са међународним организацијама, Европском комисијом, шведском агенцијом СИДА и другим. Реч је о пројектима о унапређењу управљања опасним отпадом у Републици Србији – наводи Владимир Галић, уз напомену да ће Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине у септембру учествовати и на међународној конференцији о управљању опасним отпадом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести