За крај власти – 24 порције мешаног меса и 330 милиона дуга

Нова власт у Новом Кнежевцу, предвођена Српском напредном странком која је после априлских избора заменила Демократску странку на челу

 општине, нашла се у незавидној ситуацији. Затекла је празну општинску касу и милионске дугове јер је претходна власт трошила бахато, нарочито у изборној години.  

– О понашању и трошењу довољно говори већ то што је бивши председник општине 1. јуна на рачун општине почастио друштво зато што више неће бити председник општине – каже за „Дневник” нови председник општине Радован Уверић, члан СНС-а. – Дан раније, такође на рачун пореских обвезника, поручене су из кафане 24 порције мешаног меса, а приватна возила општинских функционера су још једном напуњена горивом за општинске паре.

Наводи да је Нови Кнежевац једна од најзадуженијих општина у Војводини. Буџет општине је око 400 милиона, толика су реална годишња буџетска примања, док дугови премашују 330 милиона динара. Од тог износа, 166 милиона општина ће морати да исплати по извршној судској пресуди „Војпуту”. Ту су и кредити од око 90 милиона динара с каматама, старим осам година, које су веће од главнице.    

– Бројни уговори склопљени у претходном мандату су неиспуњени и у најмање руку су штетни. Неке одлуке је претходна власт донела уочи избора да би Демократска странка придобила гласаче – наводи Уверић. – Сад имамо велики проблем да објаснимо грађанима да од 1. септембра морамо укинути бесплатни вртић, стипендије за све средњошколце и бесплатну ужину за основце јер у каси нема пара. Непопуларна мера, оптужују нас да штедимо на деци, али за све то није ни било новца, те одлуке су донете само за изборну пропаганду.

Објашњава да је, упркос томе што није било пара, бивша власт давала стипендије свим студентима и средњошколцима у општини. Стипендије, међутим, нису исплаћиване па су новој општинској власти остављени милионски дугови. Исто тако, претходна власт је увела бесплатан превоз свим ученицима, та одлука је важила и за превоз ученика музичке школе у којој се настава одржава два пута недељно, међутим, општини су редовно фактурисани путни трошкови за свих пет радних дана у недељи. Студентима је општинска власт увела такозвану викенд-карту да би викендом имали бесплатан превоз од града у којем студирају до места становања и обратно. Почетком ове године стимулативним мерама општине обухваћена су сва деца па је вртић бесплатно похађало 300 малишана и уведена је бесплатна ужина за све ученике Основне школе „Јован Јовановић Змај”. Само за бесплатну ужину рачуни за април и мај износили су 654.000 динара. 

И док је претходна власт била тако великодушна у дељењу стипендија, плаћању превоза и трошкова боравка у вртићу свима без критеријума о социјалном статусу, није водила рачуна о зградама предшколских установа  и школа.  

– Стигло је упозорење од инспекције да ће 1. септембра затворити  основну школу у Српском Крстуру ако се не уреди. Споља је окречена, а унутра готово ништа не функционише. Нема чак ни квака на учионицама па се врата везују канапом! Нећемо дозволити да се школа затвори. Сад се реновира новцем Покрајинског секретаријата за образовање – каже Уверић.

Наводи да је у очајном стању и вртић у Новом Кнежевцу. Кров вртића прокишњава на све стране. Посебан је проблем што је покривен канцерогеним азбестом.

– Претходна власт, уместо да улаже у поправке, запошљавала је на десетине људи на измишљена радна места преко разних агенција, а већина тих радника се није ни појавила на послу – истиче председник општине.

Ержебет Марјанов

 

Изнајмљени отирачи и фирма за њихово чишћење

Претходна власт је од једне фирме изнајмила 19 отирача да би исту фирму ангажовала и за њихово чишћење. Та услуга се месечно плаћа  20.000 динара. Општинска администрација у Новом Кнежевцу броји четрдесетак запослених. Они су месечно трошили на репрезентацију за кафу и воду око 250.000 динара.

– Сваког месеца је попијено девет килограма кафе, а за телефонирање је потрошено између 165.000 и 200.000 динара. У Министарству за локалну самоуправу су ми рекли да толики трошак нема ни Суботица. Трошкове за телефоне смо сада свели на 39.000 динара – каже  Уверић.

Општинска администрација има два аутомобила. За гориво је годишње издвајала два милиона динара.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести