Закон о финансирању тема за политизацију у изборној години?

Посланици Скупштине Војводине сматрају да је након седам година одлагања, време да се усвоји закон о финансирању Војводине. Предлог тог правног акта најавили су најпре председник

Покрајинске владе Бојан Пајтић, а затим покрајински секретар за финансије Зоран Радоман. Како је планирано, расправа о документу ће бити отворена средином овог месеца у Покрајинској скупштини а након тога ће бити упућен Народној скупштини на усвајање.   

Многи посланици из опозиције су скептични према најави из покрајинске администрације да ће предлог закона средином месеца бити пред Скупштином Војводине, која је такође овлашћени предлагач закона. С једне стране, оцењују да је то требало бити урађено пре неколико година, а не у изборној години, када документ служи владајућој коалицији, коју чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и Савез војвођанских Мађара, за стицање поличких поена. Поједине странке су чак и изразиле сумњу да тај предлог постоји. Тако посланичка група Српске радикалне странке сматра да је најава „чиста политизација”.

– Сви закони налажу да треба се донесе законска одредба о финансирању и надлежностима АПВ. Такве теме су, међутим, увек дежурне за политизацију – наводи за „Дневник” потпредседник СРС-а Милорад Мирчић. – Статус и статусно питање Војводине су увек захвалани да се скупљају јефтини политички поени. Закон о финансирању Војводине исто тако. У смислу да се не приступа реализацији тих закона, чак нема ни предлога о томе.

На примедбу да су из Покрајинске владе најавили да предлог постоји, он је поновио свој став да то што су они то најавили нема никакве везе с реализацијом.

– Чекајте, ви сад мени причате да су најавили, али ја кажем да нема тог предлога. То што су они најавлили, нема никакве везе. То је чиста манипулација, чиста политизација. О томе се ради. Шта ако је неко рекао усмено да има предлога? Рекли су то и пре неколико година – рекао је он.

Мирчић сматра да Републичка влада није вољна да се тај закон усвоји и да препуцавања око тога на политичкој сцени само штете обичном грађанину који живи у овом делу Србије. 

За опозициону Демократску странку Србије није највећи проблем то што закон касни седам година, него начин на који се најављује, као и то што се не поштује хијарерхија законских аката. Јер, како образлаже посланик ДШ-а Миленко Јованов, покрајинска администрација је кренула од закона о финансирању, а не од закона о преносу надлежности, што је исто као кад би неко „прво обуо ципеле па после чарапе”.

– Начин на који се покрајински секретар за финасије обратио јавности у најмању руку показује да циљ тог предлога није решавање проблема, него стварање још једног конфликта на релацији Република–Покрајина – сматра Јованов. – Уместо да се покуша наћи заједнички језик да се проблем реши, овде се поново извлаче оптужбе и стварају се тензије. То свакако није пут да се проблем реши.

По његовој оцени, важно је и то шта ће бити основа предлога Покрајинске владе. Јер, како објашњава, ако основа буде платформа коју је Покрајинска влада својевремено усвојила о финансирању Војводине, о предлогу који ће понудити владајућа већина не може чак ни да се разговара.

– Том платформом се нарушава порески систем Србије и покушава да се институционализује пореска управа Војводине. То је наставак борбе за финансијско заокруживање државе у држави, вероватно за неко будуће време. То би био само корак који би довео до два паралелна система функционисање јавних финансија у Војводини. Јер, једно би се односило на централну Србију, друго на Војводину. То је за нас апсолутно недопустиво – наглашава Јованов.

Он додаје и да, уколико предлог буде иоле прихватљив за разговор, ДШ ће инсистирати на равномерном трошењу пара у Војводини. То, сматра Јованов, није било случај за протеклих 15 година,

– Често се може чути заклињање владајуће коалиције у децентрализацију, што је лицемерје јер се истовремено Војводина новосадизује. Новом Саду и Јужнобачком округу сливају се огромне паре од тога што Војводина добије. Зато ћемо инсистирати на томе да се новац у Покрајини равномерно расподели, чак и да се даје више оним деловима Војводине који су неразвијени, а ту пре свега мислим на Банат – закључио је Јованов.

Ержебет Марјанов

 

Гагић: Могли су то и раније

Шеф посланичке групе НДС-а Милош Гагић сматра да је тај закон требало да буде усвојен раније и да је Демократска странка то могла урадити кад је била на власти у Републици.

– Сматрам да сад ова ситуација на релацији Републичка влада – Покрајинска влада може ствари успорити – рекао је он. – Наша посланичка група ће подржати предлог закона јер је он неопходан за Покрајину, али треба прво да се упознамо са садржајем документа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести