Згуснут распоред диктира темпо мандатару

Конституисање власти после априлских избора улази полако у јул, како је то мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић и најавио. До сада је нову власт добила Покрајина,

већина градова у Србији, у Новом Саду то ће бити 1.јула. Коалиције добијају форму и већ се зна ко ће с напредњацима делити одговорност у наредних четири године, осим што је још остала непознаница ко ће све ући у Немањину. Мандатар Александар Вучић изјавио је јуче да ће влада бити формирана „кад буде имао владу”. На питање новинара у Америчкој привредној комори, да ли ће то бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ, одговорио је:”Далеко је 17. август”.

Упитан шта кочи формирање владе, Вучић је одговорио питањем „видите шта се догађа у свету”, а о евентуалном уласку ЛДП о владу, поручио:„Немам шта да вам кажем на то. Кад будем имао владу сазнаћете”, рекао је Вучић.  То, како је објаснио, значи да ће састав владе јавност знати три дана пре њеног формирања, јер тада има обавезу да свој предлог образлажи скупштини.

Социјалисти још од објаве резултата избора говоре да хоће у нову владу Србије. Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је јуче да нема никаквог одуговлачења са процесом формирања нове владе, већ да је реч о томе да због згуснутог распореда мандатара Александра Вучића не постоји датум када би то могло да буде обављено. „Не могу да говорим у име премијера, али премијер се спрема у посету Белорусији, тамо ће бити два дана, након тога нас чека 4. јула у Паризу Самит земаља Западног Балкана са ЕУ, веома важан догађај, пре тога смо имали посету кинеског председника.

Овде није реч о томе да неко сада одуговлачи намерно, него је реч о томе колико он жели да заиста направи најбољи избор. Вероватно му треба више времена, јер од свих обавеза које сам навео видите да не постоји датум када бисте то могли да обавите”, рекао је Дачић новинарима у Београду.
Е. Д.

Нема ништа ново
Ивица Дачић каже да по питању другог круга консултација са мандатаром нема ништа ново да саопшти, да он сваки дан разговара са Вучићем о дневним и оперативним стварима, спољној политици, функционисању владе, али да оно што је најављено у медијима као други круг разговора нису имали.

„Зависи од динамике премијера када ће то бити на дневном реду. Са наше стране је неспорна жеља да наставимо нашу сарадњу, сматрамо да је то у најбољем интересу Србије, а на премијеру је да дефинише динамику и рокове и начин на који бисмо учествовали у власти”, рекао је Дачић.

Упитан да ли ће он бити у влади, Дачић је рекао да је то питање за Вучића.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести