„Орлови” циљају други круг

Европско првенство за рукометаше почиње у петак и траје до 31. јануара. Домаћин је Пољска, а репрезентативци Србије надметаће се у групи са Француском, Пољском и Македонијом.

 Одавно наши рукометаши од српске јавности на неки шампионат нису испраћени као потпуни аутсајдери као што је то сада случај. Опет с друге стране изабраници Дејана Перића верују да могу да изненаде и стигну барем до априлских квалификација за Олимпијске игре, што и јесте њихов основни циљ.

Србија од осамостаљења није скромније отишла на такмичење (вероватно не би било ни боље да су ту Марко Вујин, Момир и Немања Илић), а све то због мршавих резултата вицешампиона Европе из 2012. године. Све је кренуло од Олимпијских игара у Лондону, када су испали у четвртфиналу од Мађарске, потом СП у Шпанији када су на опште изненађење поражени од Пољске и Словеније, те Шпаније у осмини финала. Уследило је и испод сваког нивоа 13. место на ЕП у Данској и дебакла у баражу за СП у Катару, када су их елиминисали Чеси.

Зато је и разумљиво то што су без икакве помпе отпутовали у Пољску. Поред слабих резултата, у обзир је узето то што је селектор Дејан Перић одлучио да укаже поверење генерацији 1986, која је имала успеха у кадетском и јуниорском узрасту. Управо од Патра Ненадића, Жарка Шешума и Момира Рнића се очекује да изнесу терет српског напада уз Зеленовића, те искусног Уроша Елезовића и Дарка Станића. Перић је направио резове и са прилично измењеним тимом упустио се у нову авантуру.

- Постоји мотив и инат, жеља да се надмећемо са најбољима. На свим утакмицама ћемо дати све од себе. Обећавам репрезентацију која ће играти са пуно срца и мотива за своју земљу. То ће бити од првог до последњег. Знања имамо, верујем да ћемо то и показати - обећао је пред пут селектор Перић.

Рукометаши Србије ће у краковској Таурон арени на отварању Европског првенства у групи А одмерити снаге са фаворизованим домаћином такмичења (данас, 20.30), а два дана касније са актуелним власником трипле круне Французима (17. јануар, 18.15).

По многима, кључ нашег проласка у други круг биће дуел са Македонијом и та победа против јужних суседа значила би пласман у други круг и велику шансу да стигнемо до олимпијских квалификација. Група А укрстиће се са селекцијама из Групе Б, где су чини се за нијансу лакши ривали - Хрватска, Исланд, Норвешка и Белорусија.

Један од оних који најбоље познаје првог ривала - репрезентацију Пољске, без сумње је Миљан Пушица. Овај 25-годишњи леви бек Висле из Плоцка оптимиста је пред дуел са Пољацима, али и на ЕП.
– Пољска јавност много очекује од своје репрезентације након освајања бронзе у Катару. Почели су припреме још 13. децембра, што довољно говори о њиховом циљу, а то је златна медаља. Недостаје им Ткачик, највероватније и Јуркиевич, а он им је главни играч. Пољаци ни о чему другом осим победе не размишљају у вечерашњем мечу. Ми се не обазиремо на то. Увек имамо шансе и увек зависи само од нас – појаснио је Пушица.
Многи сматрају да је најважнија утакмица за Србију против Македоније.

– Када погледамо групу, то можда и јесте реалност, али не идемо у Краков због те једне утакмице. Имамо шансе и против Пољака. Имаће притисак, додатно су оптерећени повредама. Главне узданице бронзаних из Катара су браћа Михаел и Бартош Јурецки, Карол Билецки, Камил Сипжак, Пјотр Чрапковски и ветеран међу стативама Славомир Шмал. Надам се најбољем, без тога нема сврхе играти рукомет. Ако не верујеш, онда не треба ни да се бавиш спортом. Сви верујемо, да није тако, играли би балет, отишли на крикет. Очекујем да се боримо. То нико не може да нам одузме - сматра Пушица, један од кључних играча српске одбране.

Припремио: Ј. Галић

 

НОВАК БОШКОВИЋ, ДЕСНИ БЕК
Растерећено с Пољацима

Црвенчанин у дресу са националним грбом Новак Бошковић био је у члан репрезентације на пријатељском мечу са Словачком 2014, а ЕП у Пољској биће му прво велико такмичење.

– Задовољство је играти за Србију, чак и да је реч о пријатељској утакмици, а о великом такмичењу, да и не говорим каже леворуки рукометаш.
Бошковић уверава да са оваквом екипом, каква је Србија сада, те са одличним приступом и понашањем, могу да изненаде све, поготово оне што не верују у нас.

– Угланом се у круговима прича о Македонији, а, искрено, међу нама грачима нико још није споменуо Македонце. Први меч је Пољска, домаћин, фокусирани смо на њих, како њих да добијемо. Чека нас ривал и 15.000 људи у Арени у Кракову. Нисам никада играо пред толико навијача, бићемо под притиском, али биће исто и они. Играју као домаћини, имају велика очекивања, желе злато, а ми долазимо растерећено. Зато можемо доста да направимо.

Марјанац и Станковић прекобројни

Селектор мушке рукометне репрезентације Србије, Дејан Перић пријавио је 16 рукометаша пред старт ЕП, а на њему нема голмана Драгана Марјанца и десног крила Страхиње Станковића.

Састав репрезентације Србије

Голмани: Дарко Станић, Драган Марјанац и Славиша Ђукановић.
Крила: Немања Илић, Иван Никчевић, Дарко Ђукић и Страхиња Станковић.
Бекови: Жарко Шешум, Момир Рнић, Илија Абутовић, Миљан Пушица, Урош Елезовић, Петар Ненадић, Немања Младеновић, Немања Зеленовић, Милош Орбовић и Новак Бошковић.
Пивоти: Мијајло Марсенић и Бојан Бељански.

 

Група А (Краков)

Србија
Француска
Пољска
Македонија
Прво коло (данас): Француска - Македонија (18.15), Пољска - Србија (20.30). Друго коло (17. јануар): Србија - Француска (18.15), Пољска - Македонија (20.30). Треће коло (19. јануар): Србија - Македонија (18.15), Пољска - Француска (20.30).
 

Група Б (Катовице)

Хрватска
Исланд
Норвешка
Белоруисија
Прво коло (данас): Хрватска - Белорусија (18.15), Исланд - Норвешка (20.30). Друго коло (17. јануар): Исланд - Белорсија (16.00), Хрватска - Норвешка (18.15). Треће коло (19. јануар): Белорусија - Норвешка (18.15), Хрватска - Исланд (20.30).

Група Ц (Вроцлав)

Шпанија
Немачка
Шведска
Словенија
Прво коло (16. јануар): Шпанија - Немачка (18.30), Шведска - Словенија (20.45). Друго коло (18. јануар): Словенија - Шпанија (18.15), Немачка - Шведска (20.30). Треће коло (20. јануар): Немачка - Словенија (17.15), Шпанија - Шведска (20.00).

Група Д (Гдањск)

Данска
Мађарска
Црна Гора
Русија

Прво коло (16. јануар): Мађарска - Црна Гора (18.00), Данска - Русија (20.15). Друго коло (18. јануар): Русија - Мађарска (18.00), Данска - Црна Гора (20.15). Треће коло (20. јануар): Русија - Црна Гора (17.15), Данска - Мађарска (20.00).

Друга фаза

Укрштање - Група 1: А1, А2, А3, Б1, Б2 и Б3, Група 2: Ц1, Ц2, Ц3, Д1, Д2, Д3. Бодови се преносе, али се не рачунају они из мечева са екипама које су у првој фази заузеле последње место.
 

Наши репрезентативци стигли у Краков

Рукометни репрезентативци Србије допутовали су у Краков, где ће у петак од 20.30 часова играти свој први меч на Европском првенству. Орлови су  ујутру имају обавезну фото сесију за званични сајт Европског првенства, а касније су се сусрели и са многобројним иностраним новинарима, који су били заинтересовани да чују размишљања српских репрезентативаца пред почетак великог такмичења.
 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести