„Орлови” преокретом до победе (видео)

„Орловима” је ипак пријао грузијски чај. Србија је у 5. колу квалификација за СП у „Д” групи успела да освоји очекивана три бода у Тбилисију - истина, много теже него што се очекивало.

Грузија - Србија 1:3 (1:1)

ТБИЛИСИ: Стадион „Динамо арена”, гледалаца 25.000, судија: Цвајер (Немачка). Стрелци: Качарава у 6. за Грузија, а Тадић у 45. (из једанаестерца), Митровић у 64. и Гаћиновић у 86. минуту за Србију. Жути картони: Канкава, Какабадзе (Грузија).

ГРУЗИЈА: Лорија 6, Какабадзе 6 (Арбице), Квриквелија 6, Кашиа 6, Наваловски 6, Квеквешвили 6, Казајишвили (Квилитајиа), Гвилија 7 (Игаури), Канкава 6, Анаидзе 6, Качарава 7.

СРБИЈА: Стојковић 7, Ивановић 6, Максимовић 6, Коларов 6, Рукавина 7, Обрадовић 6 (Вуковић 7), Матић 6, Миливојевић 6, Тадић 8, Костић 7 (Гаћиновић 7), Митровић 7 (Гудељ).

Изабраници Славољуба Муслина испунили су циљ. У бледом издању, након преокрета, Србија је ставила на конто три вредна бода и поново има лепу позицију при самом врху табеле, а након половине пређеног пута ка Мундијалу у Русији.

Селектор Муслин у најави меча истакао је да никад лакше није саставио тим, пруживши шансу Коларову на позицији штопера уместо суспендованог Настасића. Све остало је било мање-више очекивано.

Шокантан почетак меча за Србију. у 6. минуту, Коларов је начинио кардиналну грешку, кратко је вратио лопту голману Стојковићу, пресекао је Качарава и без проблема проследио у мрежу - 1:0. Заиста нико није очекивао овакав увод у утакмицу, а “Орлови” су практично остали без идеје и замишљеног концепта игре. Пуно су грешили на средини терена, у пасу, а и одбрана је била поприлично несигурна. У 19. минуту голман Стојковић је сјајном интервенцијом успео да заустави шут Казаишвилија и сачува Србију и игри.

Покушавали су пре свега преко бокова да запрете расположеном домаћину, али изгледних шанси практично и није било. У 23. минуту изблокиран је покушај Рукавине, нешто касније траљаво је крај гола шутирао и Костић.

Још једном је богиња „Фортуна” била савезник “Орлова” и то у 35. минуту када „зицер” позицију није искористио Казаишвили. Ипак, упорност и жеља да се слаба партија компензује поготком исплатила се у финишу првог полувремена. У 45. минуту Тадић је у свом стилу проиграо Костића, њега је срушио Какабадзе, а за судију Цвајера није било дилеме. Показао је на белу тачку, а сигуран реализатор био је Тадић - 1:1.

У наставку се кренуло „од нуле”. Није Србија и даље успевала да сложи све коцкице у игри, али је деловала за нијансу убедљивије. Из игре је изашао незапажени Обрадовић, а заменио га је Вуковић, па је Коларов прекомандован на позицију левог бека. У неколико наврата одлични голман Стојковић зауставио је неугодне ударце Грузина. И то као да је била опомена Србији да мора да дода гас и покуша да стигне до поготка и победе. У 64. минуту „Орлови„ су успели да поведу. Поново је асистент био маестрални Душан Тадић, а голгетерску серију наставио је Александар Митровић који је из окрета са 16 метара ефектно закуцао лопту у мрежу.

У самом финишу сусрета отклоњене су све дилеме око коначног исхода. Тек што је ушао у игру, дебитант Мијат Гаћиновић искористио је нову асистенцију Тадића и погодио за коначних 1:3.

Дакле, нису се „Орлови„ прославили у Тбилисију, али су још једном показали карактер, урадили су оно што су морали, победили Грузију и с великим амбицијама очекују наставак квалификационих борби за одлазак на Светско првенство у Русију.

З. Рангелов

Фото: Фонет

Муслин задовољан

Селектор Србије Славољуб Муслин задовољан је победом, али није задовољан издањем његових изабраника у првом делу утакмице у Тбилисију.

- Још нисмо завршили, далеко смо од Русије, али је најважније да смо победили. Идемо даље, спремамо се за друге утакмице - било је прво што је Муслин рекао новинарима после победе у Тбилисију, а онда је упутио критику: - Прво полувреме је било најгоре од када сам селектор. Као и обично смо грешили код гола. Слабо смо почели, а они су добили на самопоуздању. Били смо баш слаби у првом полувремену. Да су дали други гол, ко зна како би се ова утакмица завршила.

И пре утакмице селектор је упозоравао да неће бити лако и да мора максимално концентрисано да се уђе у меч.

- Нисам погрешио када сам рекао да је Грузија добра репрезентација. Фудбал је мало неправедан, жао ми је колеге, али идемо даље. У другом полувремену смо играли како можемо, а можемо још боље - сматра Муслин.

Ивановић: Раније смо овакве утакмице губили...
Капитен фудбалске репрезентације Србије Бранислав Ивановић рекао је да екипа не сме више да понови издање из првог полувремена ако жели на Мундијал.

"Пореметио нас је гол и после је то утицало на самопоуздање. Ја сам овде довољно дуго да могу да кажем да смо раније овакве утакмице у 90 одсто случајева губили, а сада смо добили. Ово је најбитнија победа до сада, све ће се брзо заборавити, али у нашим главама треба да остане ово прво полувреме јер ако желимо на Светско првенство не смемо да поновимо ове грешке", рекао је Ивановић новинарима у Тбилисију.

Немања Матић оценио је да је екипа бодове освојила срцем.

"Прво полвреме било је слабо, у полувремену смо рекли да се не узимају бодови кроз игру него срцем. Све време смо имали осећај да можемо да се вратимо. Сад да се одморимо и позивам све да нас подрже јер сад следе најважније утакмице".

Душан Тадић додао је да екипа није потценила Грузију.

"Примили смо безвезе гол и онда је то њима дало додатну енергију. Али, успели смо да пронађемо решење.

Важна три бода, опет лош почетак, али знали смо да ћемо кад заиграмо бити боље", рекао је Тадић.

Гаћиновић: Сањао сам овакав деби
Млади фудбалски репрезентативац Србије Мијат Гаћиновић изјавио је да је пресрећан због дебија и гола за А тим али да је најважнија победа.

"Нисам могао да замислим бољи деби, гол и победа. Било је тешко, али најважније је да смо освојили бодове и спремни дочекујемо наставак квалификација. Ја настављам да радим, много ми значе утакмице у Бундеслиги где напредујем", рекао је фудбалер Ајнтрахта новинарима у Тбилисију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести