150 Велики дерби: Божовић духовит, Томић верује у победу

Тренер фудбалера Црвене звезде Миодраг Божовић рекао је данас да, без обзира на велику бодовну разлику, нема фаворита у 150. вечитом дербију

Глођовић на центру
БЕОГРАД: Стадиона Партизана,почетак 17 часова, капацитет: 30.000. Судија: Владо Глођовић (Врбас).

ПАРТИЗАН: Кљајић (Шаранов), Бандаловски, Богосавац, Јовановић, Гогуа, Евертон, Брашанац, Илић, А. Стевановић, Михајловић, Божинов.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кахриман, Петковић, Луковић, Едсон (Павићевић), Ибањез, Ле Талек, Доналд, Грујић, Катаи, Срнић, Виеира.


По 150. пут фудбалери Партизана и Црвене звезде састају се у најпрестижнијој утакмици српског фудбала. Као и у већини случајева раније очекује се добар меч, са пуно залагања и узбуђења. Ситуација на табели је таква да дерби нема резултатски значај, али победа у вечитом, као и сваки гол се пишу у историју па ће црно-бели бити силно мотивисани.

Изабраници Ивана Томића желе да ухвате прави ритам у домаћем првенству. Много пута су разочарали навијаче и тријумф над вечитим ривалом могао би да означи прекретницу. Ту су и нови играчи, клуб је кренуо у пројекат подмлађивања екипе и положен тест у данашњем мечу против Црвене звезде наговестио би да су у Хумској на добром путу. Због тога је стратег парног ваљка конференцији за новинаре позвао навијаче да подрже екипу.

- Заборавили смо ОФК Београд, дерби је за нас почетак полусезоне. Светковина је то нашег фудбала, са пуно изазова и дражи и сваки човек на трибинама биће нам важан. У дербијима сам учествовао као играч, као спортски директор и ево сада као тренер. Немам никакав страх, штавише радујем се великој утакмици и очекујем добар фудбал своје екипе, много голова и наравно нашу победу. Ми то, и поред свега, можемо – нагласио је Томић.

Млади стручњак каже да је Звезда фаворит, али да верује да ривал стрепи.
- Стање на табели све говори, али ако изгубиш у дербију остаје горак укус. Дакле, сигуран сам да ривал цени нашу екипу, посебно што имамо неколико играча који могу да направе разлику на терену. Немамо више густ календар обавеза тако да смо минулих седам дана максимално посветили припреми утакмице.

Томић подсећа да је форма екипе темпирана за почетак полусезоне.
- Хтели смо победу и против ОФК- а али били смо принуђени да додатно подмладимо екипу и то нам се осветило. Сада на располагању имамо најјачи тим, на великом смо испиту и уколико га успешно положимо доказаћемо да смо имали добру рачуницу.

Стратег црно - белих изузетно поштује тим Црвене звезде.
- Рачунајући и тренера, то је изузетно квалитетна екипа. Шест месеци су заједно и сигурно јачи него јесенас. Ипак, лоцирали смо неке њихове мане и покушаћемо да их искористимо – закључио је Томић.

Капитен Саша Илић очекује добру игру свог тима и нада се победи.
- Сигуран сам да ћемо пружити максимум, а да ли ће то бити довољно за тријумф, видећемо. Спремни смо за надљудске напоре и Звезди ћемо се супротставити у најбољем издању – поручио је Илић, који ће данас постати рекордер по броју одиграних дербија...

И. Лазаревић


Све је на Звездиној страни уочи 150. јубиларног вечитог дербија- игра, квалитет, резултати, бодовна предност, титула у yепу. Ипак, зна и тренер Миодраг Божовић да је овај окршај са специјалном тежином у којем често нема места за било каква правила која могу режирати исход. Пажњу је на прес конференцији, у свом стилу, посветио чињеници да се у увертири највише прича о преко две деценије без досуђеног пенала. - Много више се прича о том пеналу него самој такмици. Видео сам изјаву Божинова који је дошао из Бугарске и ово му је прва сезоне у Србији. Можда је он слушао Цецу и Брену и остале певачице и приче о томе да Партизану није свиран пенал годинама. Апелујем на судију Глођовића да им на почетку свира пенал а ми да се после изгрлимо и наставимо утакмицу – покушао је да буде духовит Божовић. Потом је спустио лопту на земљу.

- Очекујем да наставимо победнички низ. Покушаћемо да победимо иако у дербију нема фаворита. Без обзира на велику бодовну предност, Партизан је наш највећи противник и било би лепо за нас и за навијаче да поставимо рекорд код њих. Желео бих да апелујем на јавност да је ово само фудбал, да није борба на живот и смрта и да се не ствара таква слика. Неће овај тријумф донети црно-белима титулу. Али хајде да се договоримо, нека они стално побеђују а ми да узимамо титуле.  Уследила је паралела са дербијем током јесени који су црвено- бели решили у своју корист.

- Ова ситуација подсећа на први дерби када је Партизан био у бољој ситуацији у односу на нас. За мало су тада остали без Лиге шампиона. Ми смо славили тада, одлучиће мирноћа играча. Победиће онај ко буде био хладније главе. Не стварамо себи притисак, чак и ако изгубимо још увек имамо 26 бодова више од Партизана. Када будемо узели титулу нико неће причати о вечитим дербијима.   Некаквих тајни у погледу кадрова или концепта игре нема.

- Знамо све играче Партизана, нису много реновиралаи тим, дошли су Евертон и Гогуа из Финске који никада није чуо за Звезду. Ту се неки млади момци, али ће играти они који су већ наступали у дербијима. Илић ће одиграти 26. дерби и ја му честитам. Највише опасности нам управо прети од њега, Божинова и Михајловића, којег сам пре две године хтео да доведем у Ростов - закључио је Божовић.

З. Рангелов

Здравствени билтен

Неизбежно питање новинара пред овако важне утакмице је и здравствени билтен у екипи. - Прехладила нам се радница администрације, али надам се да ће се опоравити пре дербија- опет се нашалио Божовић. Петковић се опоравио. -  Имам три дилеме за тим, у везној линији и нападу имамо по два добра играча на сваком месту. Бабунски не би могао да буде тајно оружје, јер пошто смо га већ поменули био би изненађење да га нико не зна- остао је загонетан Божовић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести