Адела и Александар најефикаснији

У главном граду Азербејџана Бакуу у току је 42. шаховска олимпијада, најмасовнији догађај у свету у овом спорту ове године. Учествује рекордних 140 екипа у женској и 180 екипа у мушкој конкуренцији.

Одиграно је 5 кола, а наше даме се тренутно налазе на 11. месту са 8 меч бодова од могућих 10, док су момци после јучерашњег пораза пали на 35. место.

У првом колу десио се занимљив случај да су обе наше селекције играле против екипе Тринидада и Тобага. Даме су у потпуности оправдале улогу фаворита победивши са 4:0, док су момци са 3:1 такође уписали прву победу. У наредном колу жреб нам је такође донео лакше противнике, па су даме славиле против Малезије са 3,5:0,5, док су мушки били бољи од Сингапура са 3:1.

Треће коло је било прави изазов за изабранике селектора Славољуба Марјановића, будући да се преко пута њих нашла одлична екипа Израела. Иако ослабљени изостанком бившег изазивача за првака света Бориса Гељфанда, Израелци су били велика препрека коју је ваљало прескочити како би се наша екипа приближила борби за врх. Максим Родштајн, Евгени Постни и Тамир Набати су били тврд орах за наше велемајсторе Иванишевића, Маркуша и Седлака те су на прве три табле склопљени борбени ремији. Изузетно важну победу нашој селекцији донео је млади Александар Инђић који је савладао Тал Барона у партији препуној лепих тактичких жртава. Даме су имале нешто лакши задатак против по рејтингу слабије екипе Словачке и сигурном игром забележиле су нову победу са високих 3:1.

У четвртом колу жреб је поново био на нашој страни, те нам је доделио по рејтингу за нијансу слабије али врло озбиљне противнике – дамама екипу Шведске са сјајном Пиом Кремлинг, двоструком европском шампионком, а момцима екипу Словеније на челу са легендарним Александром Бељавским. Наше даме су поново биле на висини задатка и противницама су препустиле само један бод и то на првој табли, где је Пиа Кремлинг после дуге борбе савладала Јовану Рапорт (до скоро Војиновић). Занимљиво је да је Јована од недавно супруга сјајног велемајстора Ричарда Рапорта који на Олипијади наступа за Мађарску, такође на првој табли. У мечу против Словеније, сјајни Инђић је поново бриљирао против Јуре Шкобернеа, дебитант у репрезентативном дресу Мирослав Марковић ремизирао је са Матејем Шебеником, Иванишевић је такође поделио поен са Бељавским, а једини кикс направио је Роберт Маркуш који је изгубио од Луке Ленића, те је укупан скор био 2:2.

А онда је освануо дан де за обе наше репрезентације. У петом колу ваљало се супротставити двема шаховским велесилама – Украјини у женској и САД-у у мушкој конкуренцији. Оба меча су била изузетно тешка и неизвесна, а крајњи резултат није прави одраз стварних дешавања за таблом. Велики део времена наше даме су имале много изгледније позиције на свим таблама. Јована Рапорт је спровела сјајан напад на краљевом крилу против Ане Музичук, а Ирина Чолушкина је против бивше светске шампионке Марије Музичук имала два монструозна ловца на пољима д5 и е5 који су контролисали читаву таблу. Адела Великић је укрстила копља против још једне бивше светске шампионке, Ане Ушенине и добром игром остварила је благу иницијативу, док је Љиља Дрљевић искористила неколико непрецизности Ине Гапоненко и опасно запретила белом краљу освојивши пешака. Изгледало је да просто не можемо изгубити ни на једној табли, уз велике шансе да победимо барем на две.

А онда се десио страшан преокрет! После само једне Јованине непрецизности Ана Музичук је извела савршену комбинацију са жртвом једне даме и промоцијом друге која заслужује да се нађе у свим уџбеницима шаховске тактике. Јована је са дамом више просто била немоћна против црног пешака на х2 и цела позиција јој се распала у само неколико потеза. Овај пораз је сигурно делимично обесхрабрио остале наше шахисткиње будући да су једна за другом почеле да греше и вуку знатно слабије потезе од дотадашњих. Ирина је, чини се, такође превидела коректну жртву квалитета од стране Марије Музичук после које су уклоњени страшни ловци и црна остала са изузетно ослабљеном пешачком структуром. Упркос квалитету више, Ирина није могла да одбрани пешаке који су један за другим падали као глинени голубови и на крају је ипак била принуђена да потпише предају. Љиља је дуго покушавала да победи у топовској завршници са пешаком више, али на жалост без успеха јер се бела добро бранила и проналазила најбоље потезе. Аделин реми против Ане Ушенине може се сматрати великим успехом, имајући у виду огромну разлику у искуству наступа на великим такмичењима. Коначних 3:1 за Украјину је свакако тежак ударац за самопоуздање наших дама, али надамо се да је селектор Бранко Дамљановић на најбољи начин искористио јучерашњи слободан дан да психолошки припреми своје играчице за дуел против Холандије који се игра данас од 13 часова по нашем времену, уз обезбеђен директан пренос свих партија.

Сличан сценарио догодио се и нашим момцима у дуелу са фаворизованом екипом САД-а. Натурализовани Американац италијанског порекла, Фабијано Каруана, иначе други играч света, читаву партију имао је поприличне проблеме против веома расположеног Иванишевића. Компјутерске анализе су готово све време показивале да је предност на страни белог, али је Каруана прецизном игром одржавао позицију све до одлучујућег момента у 61. потезу када је Иван имао прилику да правовременим продором кроз центар путем е4 реши партију у своју корист! Ипак, у овој игри нерава и у временској оскудици, Иван је пропустио шансу и партија се расплинула у реми. И поред тога, треба да будемо задовољни јер је оваквим наступом наш водећи играч показао да може равноправно да се носи са најбољим светским шахистима. Исто се може рећи и за ненадмашног Александра Инђића који је после 4 победе овог пута поделио поен са Рејом Робсоном и тако са 4,5 из 5 постао најефикаснији играч у нашем тиму! Роберт Маркуш и Никола Седлак су се храбро борили против Хикару Накамуре односно Весли Соа, али је само једна мала непрецизност била довољна да обојица изгубе контролу над својим позицијама и врло брзо буду принуђени на предају. На крају, поразом од 3:1 против САД-а не можемо бити задовољни, али можемо одличном игром Иванишевића и Инђића, што ће сигурно дати резултате у наредним мечевима, под условом да Маркуш и Седлак поправе свој, за сада, нешто скромнији биланс. Прву прилику за то имаће данас од 13 часова у мечу против Перуа.

Треба нагласити да су тренутно Адела и Александар у одличној шанси да освоје појединачне медаље на својим таблама, будући да Адела има 3,5 из 4 на 3. табли и перформанс од 2397, док је Александар са 4,5 из 5 на 4. табли и невероватним перформансом од 2843 најозбиљнији кандидат за неко од одличја.

Ива Узелац

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести