Александар Инђић освојио бронзу

Наставља се серија сјајних резултата српских репрезентативаца на међународним такмичењима. После златне медаље Николе Седлака на Олимпијади у Тромсу 2014. године

и златне медаље Јоване Војиновић на Европском екипном првенству у Рејкјавику 2015. године, остварен је још један велики успех. Млади велемајстор из Старе Пазове Александар Инђић освојио је бронзану медаљу за појединачни резултат на 4. табли са фантастичних 8,5 поена из 10 партија. Једини пораз доживео је против Дмитрија Светушкина из Молдавије, уз реми са Американцем Рејом Робсоном. Популарни Беца, како га пријатељи од милоште зову, по поенима је заправо био бољи од другопласираног Руса Јана Непомњачија (8 из 10), али је за нијансу слабији рејтинг перформанс пресудио да му припадне бронзана медаља. Злато је освојио Лорен Фресине из Француске са 7 из 8.

Осим овог изузетног резултата, можемо бити поносни и на успех женске репрезентације, која се са 15 меч-бодова, у изузетно јакој конкуренцији, нашла на деоби 10. места а на крају заузела 13. место, 14 степеница више од свог стартног рејтинга. Од наших дама посебно су се истакле две Јоване, Рапорт која је одлично држала прву таблу против веома јаких противница и освојила 6 поена из 10 партија, и Ерић која је освојила 7,5 из 10 на четвртој табли, играјући сваку партију до крајњих могућности и побеђујући углавном кључне мечеве за екипну победу или нерешен резултат. Свакако да селектор Бранко Дамљановић може бити веома задовољан што ју је поново уврстио у национални тим. Љиља Дрљевић је прву половину турнира одлично одиграла и са 5 из 6 имала добре изгледе за освајање појединачне медаље као резерва, али је на жалост покварила учинак пред крај турнира доживевши два неугодна пораза, тако да је на крају завршила са 6 поена из 9 партија. Иако још увек нема међународну титулу, Адела Великић је одиграла херојске мечеве против велемајстора – бивше светске шампионке Ане Ушенине из Украјине, затим Ане Хаст из Холандије и Ингуне Ернесте из Летоније и сва три пута ремизирала, што је изузетан успех имајући у виду њене године и огромно искуство противница. Судећи по овако доброј игри, само је питање времена када ће Адели бити призната и нека међународна титула. Ирина Чолушкина је средином турнира имала пад форме освојивши само пола поена из 4 меча, али је то надокнадила победама у одлучујућим партијама последња два кола. Злато у женској конкуренцији потпуно заслужено освојиле су Кинескиње са убедљивих 20 меч бодова, без изгубљеног меча и са само два ремија. Пољска је приредила право изненађење освајањем сребрне медаље са 17 меч бодова, док је бронза припала Украјини. Рускиње су као браниоци титуле из Тромса овог пута остале без медаље.

У опен секцији две екипе су имале исти број меч бодова – САД и Украјина, али су додатни критеријуми пресудили да злато припадне Америма и то после пуних 40 година (последњи пут били шампиони 1976. године у Израелу). Изгледа да се исплатило што су Американци у своје редове довели двојицу шахиста из 10 најбољих на свету – Фабијана Каруану и Со Веслија. Они су из Италије, односно Филипина прешли на америчку рејтинг листу у периоду између две Олимпијаде. Сребрну медаљу је освојила Украјина за коју није наступао њихов најбољи шахиста Василиј Иванчук, док је главним претендентима на злато Русима припала тек бронзана медаља. Треба поменути успехе Индије која је без Ананда била четврта и Норвешке коју је светски првак Карлсен довео до петог места.

Српски шахисти су у великој мери подбацили у другој половини Олимпијаде након пораза од САД. Уследио је најпре пораз од Перуа, затим веома важне победе против Бангладеша и Колумбије, и када је изгледало да наши могу опет да се врате у сам врх десио се још један болан пораз од Молдавије. На крају турнира два нерешена резултата са другом екипом Азербејyана и у последњем колу, када нам жреб баш није био наклоњен, против фаворизоване Холандије. Биланс је скромно 38. место са 13 меч бодова којим не можемо бити задовољни, али Александрова бронзана медаља ће сигурно допринети да се овај неуспех брже заборави. Такође, треба похвалити ремије Иванишевића против Каруане и Гирија, као и победу Маркуша против Ервина Л’Амија.

Ово је по много чему Олимпијада за памћење. Највећи број учесника и најбоље организована Олимпијада је по многим критеријумима толико високо подигла лествицу да ће свим будућим организаторима бити врло тешко да је достигну. Шаховски радници Азербејyана имали су огромну помоћ државе у организацији, што и не чуди имајући у виду да је Азербејyан земља у којој се шах изузетно воли и поштује.

Следећа Олимпијада одржаће се у Батумију у Грузији 2018. године.

Ива Узелац
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести